Grupare infracţională prinsă cu 1 milion de pachete de ţigări false. Ce pedepse au primit inculpaţii la Tribunalul Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gruparea se ocupa cu contrafacerea pachetelor pentru ţigări
Gruparea se ocupa cu contrafacerea pachetelor pentru ţigări

O grupare judecată pentru infracţiuni la legea privind mărcile şi indicaţiile geografice, a primit pedepse cu închisoarea la Tribunalul Alba. Inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru contrafacerea unui lot de un milion pachete (ambalaje) de ţigări, iar unul singur a fost condamnat cu executare.

Dosarul se află în faza de rejudecare, în condiţiile în care se află pe rolul isntanţelor din anul 2011, dosarul fiind instrumentat de DIICOT Hunedoara şi BCCO Alba Iulia. Pedepsele decise în procedura de rejudecare sunt mai drastice decât în faza iniţială. Cea mai importantă acuzaţie este de aderare la un grup infracţional nstructurat. Astfel, unul dintre inculpaţi Toma Zbutea a primit pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare şi 1.000 de lei amendă penală. Bărbatul este recidivist, lucru care a contat în pronunţarea unei decizii în regim de detenţie.

Ceilalţi membrii ai grupării (Gabriel Miron Pamfil, Vasile Gabriel Năstase şi Tudor Mureşan) au primit fiecare câte 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pe o perioadă de 4 ani. De asemenea, Adrian Ioan Lăscan a fost achitat. Soluţia a fost pronunţată în 25 mai 2015 şi poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.Inculpaţii au mai fost obligaţi, în solidar, la plata către partea civilă SC Philip Morris Product SA a sumei de 40.000 de euro.

Instanţa a mai dispus dispus confiscarea şi distrugerea (pe cheltuiala inculpaţilor) a următoarelor bunuri – 11.180 coli din carton, fiecare coală având ştanţate şi imprimate un număr de 12 forme tip ambalaj pachet ţigarete tipărite cu sigla „Marlboro” de culoare roşu, aflate în custodia IGPR – BCCO Alba Iulia – 7.730 coli din carton, fiecare coală având ştanţate şi imprimate un număr de 12 forme tip ambalaj pachet ţigarete tipărite cu sigla „LM” de culoare roşu, aflate în custodia IGPR – BCCO Alba Iulia – 9 recipiente din plastic care conţin lichid incolor, având inscripţionată cantitatea de 10 kg şi diferite arome (miere, cafea, ciocolată, caise, vanilie, rom, mere, nucă şi scorţişoară), aflate în custodia IGPR – BCCO Alba Iulia – 80 coli din carton tipărite cu sigla „Marlboro” şi ştanţate, aflate în custodia IGPR – BCCO Cluj Napoca – 13.978 coli inscripţionate „Marlboro”, în format 50 cm/70 cm, aflate în custodia IGPR – BCCO Cluj Napoca – două ambalaje ale unor pachete de ţigări marca Marlboro cu acelaşi cod de bare, aflate în custodia IGPR – BCCO Cluj Napoca. Alte bunuri confiscate sunt:- trei plăci de embosat şi două ştanţe, aflate în custodia IGPR – BCCO Cluj Napoca – două CD-uri cu machete pentru tipărituri pentru LM, 11 filme pentru Marlboro, 6 plăci tipografice pentru LM şi 7 plăci tipografice pentru Marlboro aflate în custodia IGPR – BCCO Alba Iulia.

Cum a fost descoperită gruparea

În aprilie 2010, în Punctul de Frontieră Nădlac, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, împreună cu poliţişti de frontieră de la Poliţia de Frontieră Nădlac, au oprit un tir, în interiorul căruia au descoperit 51 de colete ce conţineau 430 de coli, imprimate cu pachete de ţigări şi nouă bidoane cu soluţii aromate. Ulterior, poliţiştii de combaterea a criminalităţii organizate din Alba Iulia, cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Hunedoara, au desfăşurat nouă percheziţii domiciliare în judeţele Alba şi Cluj. În urma descinderilor, 14 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Hunedoara, pentru audieri.

“În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de nouă suspecţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 56 de ani, pentru comiterea infracţiunilor de iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni şi contrafacerea, imitarea sau folosirea fără drept a unei mărci în scopul inducerii în eroare a publicului asupra calităţii produselor sau serviciilor la care se referă marca. Un alt membru al reţelei, de 38 de ani, este cercetat penal pentru pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Totodată, împotriva a trei dintre suspecţi s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara”, se arăta în comunicatul Inspectoratului General al Poliţiei Române publicat în urma audierilor.

În urma activităţilor desfăşurate au fost indisponibilizate o maşină de ştanţat, materiale folosite la tipărirea ambalajelor de ţigări, plăci de tipar, patru laptop-uri, cinci calculatoare – bunuri folosite la comiterea de infracţiuni, precum şi ambalaje de ţigări contrafăcute. “În urma documentării activităţii infracţionale a grupului care acţiona în judeţele Alba, Hunedoara şi Cluj, poliţiştii au stabilit că doi dintre membrii grupului au apelat la două tipografii din Cluj Napoca, unde au tipărit o parte dintre pachetele de ţigări, cu bani puşi la dispoziţie de către alţi doi suspecţi. În luna ianuarie s-au efectuat operaţiuni de ştanţare şi ebosare a ambalajelor, iar vopseaua tipografică a fost achiziţionată de la o societate comercială din Alba Iulia. Poliţiştii au continuat cercetările şi au mai stabilit că, la începutul lunii aprilie a.c., la un atelier tipografic au fost tipărite zeci de mii de ambalaje pentru ţigări. De asemenea, doi dintre cei audiaţi sunt suspectaţi că s-au ocupat de achiziţionarea tutunului. Pachetele de ţigări contrafăcute urmau a fi ambalate şi comercializate în străinătate”, se mai arăta în comunicatul de presă transmis de IGPR.

    Citiţi şi:

 

Cerere de extrădare în dosarul de înşelăciune cu vacanţe de la agenţia de turism Everest Travel Alba Iulia

 

Primarul comunei Livezile din Alba, declarat incompatibil de ANI. Daniel Irimie are persoană fizică autorizată

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite