FOTO VIDEO „Transalpina de Mamut” de la Alba Iulia, una dintre cele mai frumoase piste de biciclete din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pista de biciclete şerpuieşte pe dealul Mamut de lângă Alba Iulia
Pista de biciclete şerpuieşte pe dealul Mamut de lângă Alba Iulia

La Alba Iulia există una cele mai spectaculoase piste de biciclete din România. Denumită de pasionaţii acestui sport „Transalpina de Mamut“, pista măsoară peste 5 kilometri şi leagă prin pădure două localităţi componente ale oraşului.

Dificultatea pistei este una de nivel mediu: traseu de urcare pe aproximativ 2 kilometri şi coborâre pe 3,5 kilometri. Acestea fac legătura între două localităţi componente ale oraşului Alba Iulia, Miceşti şi Pâclişa. Realizarea pistei de biciclete a fost posibilă ca urmare a unei finanţări europene obţinută de Primăria Alba Iulia. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 11 milioane de lei, din care circa 5 milioane de lei provin din fonduri europene, iar restul sunt asiguraţi de administraţia locală. Proiectul a fost finalizat în 2014.

”Mă bucur că proiectul nu s-a făcut în zadar. Sunt oameni de toate vârstele care folosesc sau au descoperit de curând bicicleta. Ce mai trebuie, să învăţăm să respectăm pe cei din jur, de exemplu pietonul care  a greşit şi a intrat pe pista de biciclete sau să învăţăm că pedalăm printre oameni. Este un început şi vom învăţa. Avem programe care arată că putem face multe lucruri cu bicicleta, avem centre de închiriat biciclete, continuăm. Este o zonă deosebită şi abia aştept să fie plin de oameni, care să vină în weekend, să poată sta şi la grătar. Sper să găsim o firmă să închiriem zona (în apropierea parcării, pentru restaurant – n.r.) şi să amenajăm totul pentru relaxare. Alba Iulia, în interiorul oraşului, nu are parc (vorbim despre peste 4-5 hectare). Nu are pentru că nu le-au făcut cei care trebuiau să le facă, s-au gândit la altceva. Acum am legat oraşul cât mai mult de aceste zone de pădure”, a declarat primarul Mircea Hava la momentul inaugurării pistei, în august 2014.

Spaţiu de agrement cu restaurant, foişoare şi grătar

La începutul traseului, în zona Valea Popii, şi un spaţiu de agrement dotat cu un pavilion central de tip restaurant, două locuri pentru grătar, mese, 12 foişoare şi o parcare pentru maşini. De asemenea, mai există şi locuri special amenajate unde vizitatorii îşi pot lăsa bicicletele. Consiliul local a adoptat în martie 2015 un proiect de hotărâre privind concesionareaprin licitaţie a restaurantului şi a zonei adiacente acestuia.

Amenajarea acestora este parte din proiectul „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut. Parc Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” – Valea Popii Municipiul Alba Iulia”. Lungimea este de 5.441 metri liniari şi are două componente: o alee pietonală lată de 2 m şi o pistă de biciclete cu o lăţime de 3 m, cu două benzi, circulabilă în ambele sensuri. Pe lângă amenajarea pistelor, proiectul mai are o componentă ce se referă la Parcul Dendrologic din zona Valea Popii.

Parcul Dendrologic dr. Ioan Vlad – Valea Popii a primit destinaţia de zonă recreativă, aici fiind construite alei, amplasate 21 bănci şi 10 puncte de belvedere. Întregul parc a fost împrejmuit pe o lungime de 3.200 metri. Va exista, la finalizarea proiectului, şi un punct de închiriere a bicicletelor şi un restaurant cu un spaţiu de joacă pentru copii. Accesul este posibil din mai multe zone şi cartiere ale oraşului. Intrarea în parc este gratuită, urmând să se plătească doar serviciile anexe cum ar fi închirierea bicicletelor. 

Legendele Mamutului

Dealul este menţionat pentru prima dată în hărţile vechi ale împrejurimilor oraşului Alba Iulia în prima jumătate a secolul al XVIII-lea, cu denumirea de origine tracă sau iliră,  de Măgura sau Măgurile. „Cel mai probabil, numele dealului Mamut îşi are originea în cadrul comunităţii naturaliştilor maghiari care au activat în această zonă  la începutul sec al XIX-lea. Cercetătorii au fost  inspiraţi fie de forma dealului care seamănă cu o spinare de mamut, fie de unele descoperiri similare realizate în acea perioadă. Şi atunci, ca şi acum care subiectul era unul de senzaţie“, a explicat Dan Anghel, de la Muzeul Naţional al Unirii.

Numele colinei a stârnit şi mai mult interes, după ce în 2009, a fost descoperită accidental o măsea de mamut, în timpul lucrărilor de sistematizare a şanţurilor Cetăţii din Alba Iulia. Specialiştii estimează că  fosila,  descoperită la mare adâncime într-un  strat de pietriş depus în albia râului Mureş, datează din Pleistocen , perioadă cuprinsă între 2558 milioane şi  10.000 de ani  î. Ch. Un alt toponim legat de acest deal este cel de „Tăietura Turcului“. „Toponimul  desemnează poiana largă din vârful dealului Mamut, de origine antropică,  şi care poate fi leagt de invaziile turceşti din a II-a jumătate a secolului al XVII-lea“, a mai spus istoricul.

Legendele celor mai puternici români. Ioan Vodă cel Viteaz a tras singur după el un tun, Pavel Chinezu a cărat pietre de moară, Dragoş Vodă a ucis zimbrul

Măsuri luate de Budapesta împotriva românilor „vinovaţi“ de cinstirea unui secol de la execuţia lui Horea la Alba Iulia

Povestea pensionului domnesc, locul în care fetele boierilor învăţau să ajungă „mume de familie” - ce reguli stricte şi lecţii li se impuneau domnişoarelor

Horea – iobagul care a făcut Răscoala pentru drepturile moţilor sau mason într-o lojă din Viena apropiată Împăratului? Explicaţia istoricilor

Amantlâcurile şi scandalurile care au zguduit Casa Regală: Regina Maria şi Carol al II-lea, sclavii iubirii. Regele Mihai şi secretul unei abdicări anunţate

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite