FOTO Urmările furtunilor din Alba: zeci de case inundate, drumuri şi străzi colmatate. Peste 200 de persoane au fost afectate de viituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtunile produse vineri în câteva zone ale judeţului Alba au lăsat în urmă pagube importante. Au fost inunndate 27 de locuinţe din şapte localităţi şi a fost afectată structura a peste 11 km de drumuri şi străzi.

Un raport întocmit de către CJSU Alba, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Alba dovedeşte cel mai bine, câte pagube a putut face furtuna de vineri. Potrivit CJSU Alba, au fost afectate 230 de persoane din 7 localităţi din Apuseni şi de pe Valea Sebeşului. Au fost inundate 27 de case, 13 anexe gospodăreşti (una dintre acestea distrusă), 2,7 hectare teren arabil, 21 hectare de păşuni şi fâneţe, fiind afectată structura a 5 km de drum comunal, 0,5 km de drum naţional, două poduri, 17 podeţe, 6,2 km de străzi.

Peste 35 de case şi anexe gospodăreşti au fost lovite de pârâurile Buninginea şi Cernita care şi-au ieşit din matcă. În comuna Ciuruleasa, satul Buninginea, pârâul cu acelaşi nume a produs pagube în anexele gospodăreşte ale oamenilor şi a distrus un garaj cu o maşină, a avariat un pod şi a umplut mai multe podeţe cu aluviuni. Jumătate de hectar de teren arabil şi trei hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate de pârâul inundat şi de ploile torenţiale.

În satul Mătişeşti 25 de case şi 10 anexe gospodăreşti au fost inundate de pârâul Cerniţa, care a mai distrus un pod şi a înfundat 2 podeţe. Nici 10 hectare de păşuni şi fâneţe şi 2 hectare de teren arabil nu au scăpat de furia pârâului, fiind şi ele inundate. În Abrud, pârâul Cerniţa, susţinut de aversele torenţiale şi-a continuat cursul distrugerii şi a inundat două case şi două anexe gospodăreşti, trecând şi peste 8 hectare de păşuni şi fâneţe.

image

Pe Valea Sebeşului, în localităţile Mărtinie, Şugag, Bârsana şi Dobra, peste 10 podeţe au fost colmatate cu aluviuni aduse de ploile torenţiale şi 5 kilometri de carosabil umplute cu pietriş şi pământ. Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din fiecare zonă afectată au intervenit pentru securizarea zonelor periculoase, deblocarea podeţelor, evacuarea apei din subsoluri cu ajutorul motopompelor, au fost folosite şi două buldoexcavatoare şi o autospecială pentru limitarea şi înlăturarea pagubelor produse. (Sursa fotografiilor: Horia Mihai Gligor)

RAPORTUL Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba:

În urma precipitaţiilor abundente din data de 15 iunie 2018, la nivelul judeţului Alba s-a intervenit pentru limitarea efectelor, iar situaţia pagubelor produse (estimativ-fizic) este următoarea:

Comuna Ciuruleasa

Sat Buninginea – ape mari pârâu Buninginea, torenţi si scurgeri torenţiale

– persoane afectate: 200

– anexe gospodăreşti distruse: 1 (garaj cu maşină)

–  poduri: 1 (avariat)

–  podeţe: 3 (colmatate)

– drum comunal: 5 km (inundat)

– teren arabil: 0.5 ha

– păşuni, fâneţe: 3 ha

Sat Mătişeşti

– persoane afectate: 30

– case inundate: 25

– anexe gospodăreşti inundate: 10

–  poduri: 1 (distrus)

– podeţe: 2 (colmatate)

–  drum naţional: 0.5 km (colmatat)

– teren arabil: 2 ha

– păşuni, fâneţe: 10 ha

image

ABRUD –  ape mari pârâu Cerniţa, torenţi si scurgeri torenţiale

– case inundate: 2

– anexe gospodăreşti inundate: 2

– teren arabil: 0.2 ha

– păşuni, fâneţe: 8 ha

Comuna Şugag

Sat Mărtinie – râul Sebeş – torenţi si scurgeri torenţiale

– străzi: 1 km (afectat terasamentul)

Sat Arţi – râul Sebeş – torenţi si scurgeri torenţiale

– podeţe: 10 (colmatate)

– străzi: 2 km (afectat terasamentul)

Sat Bârsana – râul Sebeş – torenţi si scurgeri torenţiale

– străzi: 3 km (afectat terasamentul)

Sat Dobra – râul Sebeş – torenţi si scurgeri torenţiale

– podeţe: 2 (colmatate)

– străzi: 0.2 km (afectat terasamentul)

image

TOTAL JUDEŢ ALBA:

Localităţi afectate: 7, Persoane afectate: 230, Case inundate: 27

Anexe gospodăreşti total: 13, din care 12 inundate şi una distrusă

Poduri: 2 Podeţe: 17 DN: 0.5 km DC: 5 km Străzi: 6.2 km Teren arabil: 2.7 ha, Păşuni, fâneţe: 21 ha

Măsurile unităţilor pentru situaţii de urgenţă

Potrivit CJSU, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba a transmis către factorii interesaţi Avertizările si Atenţionările Meteorologice si Hidrologice, au fost monitorizate si supravegheate principalele cursuri de apa si evoluţia fenomenelor hidrometeorologice. La nivelul Primăriei Ciuruleasa s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru luarea masurilor operative care se impun in zonele afectate. S-a intervenit cu mijloace materiale si umane locale.

La nivelul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Abrud s-a intervenit pentru securizarea zonelor periculoase, deblocarea podeţelor, evacuarea apei din subsoluri cu ajutorul motopompelor. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Şugag s-a întrunit în şedinţă pentru stabilirea şi luarea masurilor ce se impun pentru gestionarea situaţiei de urgenţă create. S-a intervenit de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Şugag cu 11 membri, 2 buldoexcavatoare şi o autospecială pentru limitarea şi înlăturarea pagubelor produse.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite