FOTO Primul Ghid Ilustrat al Elevului din România, lansat la Alba Iulia în cadrul festivalului CivicON

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii FAPT, tinerii din Alba Iulia care se implică în activităţi civice. Foto: Sorin Sabău
Membrii FAPT, tinerii din Alba Iulia care se implică în activităţi civice. Foto: Sorin Sabău

Primul Ghid Ilustrat al Elevului, din România, a fost lansat, sâmbătă, la Alba Iulia în cadrul festivalului CivicON 2018. Ghidul a fost realizat de către asociaţia Forum Apulum, în colaborare cu Consiliul Naţional al Elevilor şi UNICEF România.

Un rol important în apariţia ghidului îl au cei peste 20 de tineri din cadrul grupului ”Forum Apulum Pentru Tineri” (FAPT), constituit pe lângă Asociaţia Forum Apulum, care realizează acţiuni exclusiv pentru elevi şi studenţi în scopul identificării soluţiilor la problemele cu care se confruntă. Realizat într-un format atractiv, ghidul cuprinde informaţiile minime de care are nevoie un elev pentru a cunoaşte drepturile şi obligaţiile pe care le are, precum şi paştii pe care trebuie să îi urmeze dacă doreşte să sesizeze o situaţie sau o problemă.

”Acest ghid este despre tine, elevule, ca să-l citeşti şi să înţelegi că nimeni nu poate să-ţi ia drepturile sau să-ţi spună cum gândeşti şi când să-ţi exprim opinia, dar să-ţi amintească de îndatoririle tale. Eşti actorul principal al educaţiei, aşadar, profesorii şi directorii nu pot lua decizii care te privesc fără să te consulte pe tine sau pe reprezentanţii tăi. Părinţii sunt cei care au datoria morală să te susţină pe tot parcursul educaţional, din acest motiv şi vocea lor trebuie să fie ascultată înainte de a decide ceva ce te vizează în mod direct. Profesorii sunt persoanele care facilitează întregul proces de învăţare, ei te evaluează şi te pregătesc pentru integrarea în societate; ca să reuşească acest lucru trebuie să formeze caractere, nu roboţei. Învăţământul de calitate este despre tine, nu despre ei!”, astfel descriu autorii primul Ghid Ilustrat al Elevului. 

ghid elevi alba

Cărticica cuprinde drepturile pe care le au toţi elevii, prevăzute şi în legislaţie, obligaţiile acestora, precum şi posibilele sancţiuni care pot fi aplicate de şcoală. Ghidul este ilustrat cu desene realizate de elevi din totată ţara, o competiţie în acest sens fiind realizată şi jurizată, anterior editării, de către artistul George Roşu. La evenimentul de lansare au fost prezenţi, pe lângă membrii Forum Apulum şi FAPT şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai UNICEF România. Cu ajutorul acestor organizaţii, Ghidul va ajunge anul viitor la elevi din opt oraşe din ţară.

”Acest ghid nu este doar o transpunere a statutului sau a legilor. Am încercat să explicăm fiecare drept, fiecare paragraf relevant pe înţelesul elevilor, astfel încât să înţeleagă dreptul respectiv şi apoi să îi oferim şi nişte paşi ca să poată lua atitudine. Degeaba aşteptăm să ia alţii atitudine. Trebuie să ridicăm mâna şi să ne spunem drepturile. Profesorii şi directorii trebuie să înţeleagă că şcoala nu este un stat în stat, ei sunt facilitatori de educaţie şi trebuie să ne respecte drepturile”, a spus Florin Râşteiu, elev în clasa a XII-a şi vicepreşedinte în biroul executiv al Consiliului Naţional al Elevilor. 

ghid elevi alba

Coperta Ghidului este una simbolică şi semnifică creativitatea pe care fiecare şcoală trebuie să o insufle elevilor. ”Creionul de pe copertă semnifică creativitatea. Şcoala trebuie să scoată din elevi toată creativitatea şi să o materiaalizeze. Ei bine şcoala nu face acest lucru. Elevul este prins, într-un fel, după gratii. Datorită acestui ghid şi activităţii reprezentanţilor din ultimii ani, uneori, elevii, mai ies de după gratii şi aleg să îşi ceară drepturile”, a mai precizat Florin Râşteiu.

Timp de trei zile, în perioada 7-9 noiembrie, Festivalul CivicON a activat spiritul civic şi simţul critic al participanţilor. Evenimentul inedit a adus la Alba Iulia oameni dedicaţi comunităţii, printre cei mai relevanţi sau inovatori din câteva domenii distincte: jurnalism de investigaţie, activism civic şi artă. CivicON 2018 a fost un eveniment cu 15 speakeri şi peste 300 de participanţi, plin cu prezentări incitante şi ateliere dedicate tinerilor elevi ce au urmărit subiecte precum educaţia civică, gândirea critică şi comunicarea.

Citiţi şi:

 

Eşecurile BCR în nouă procese prin care se vrea recuperarea unui prejudiciu de 8 milioane de euro de la foşti angajaţi din Alba Iulia

 

Deţinutul-vedetă din Alba vrea să ştie cât mai are de stat la închisoare. Proces pentru contopirea a două pedepse

 

Ce este stretchingul şi cum se realizează. Câte tipuri de exerciţii există şi motivele pentru care este necesar acest tip de sport

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite