Deţinutul-vedetă din Alba vrea să ştie cât mai are de stat la închisoare. Proces pentru contopirea a două pedepse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi din Alba, Raul Nicoale Rus, zis ”Pricu” vrea în justiţie contopirea a două pedepse cu executare primite în 2014 şi 2018.

Căutat timp de mai mulţi ani cu un mandat european de arestare, Pricu s-a predat în primăvara anului trecut autorităţilor române alegând să intre în ţară printr-o vamă din vestul ţării, unde a fost reţinut. Ulterior a fost depus în Penitenciarul Arad, de unde a fost transferat la Aiud, iar acum este la Penitenciarul Timişoara.

Pe rolul instanţelor din judeţul Timiş, acesta a înregistrat o solicitare privind contopirea a două pedepse, respectiv una de 4 ani din 2014, pe care o execută în prezent, şi una de 5 ani şi 6 luni de închisoare, din februarie 2017, aplicată în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”.

Se pare că decizia din 2017 nu a inclus prin contopire şi condamnarea din 2014, ci a fost luat în considerare doar un rest de 1.027 de zile, dintr-o pedeapsă ce datează din 2004. În 2014, Pricu a fost condamnat pentru complicitate la dare de mită, într-un dosar ins­trumentat de DNA Alba Iulia, iar în 2017 a primit închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, proxenetism şi trafic de minori, în celebrul dosar instrumentat de DIICOT Alba Iulia.

Raul Rus a depus prima cerere de modificare a pedepsei, la Judecătoria Timişoara, în iunie 2018, dar instanţa a decis că nu este competentă şi a trimis cererea la Curtea de Apel Timişoara.

”Instanţa reţine că petentul condamnat se află în executarea unei pedepse de 4 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 514/21.12.2012 a Curţii de Apel Bucureşti, în baza căreia a fost emis mandatul de executare a pedepsei nr. 617/30.01.2014. De asemenea, instanţa reţine că la data formulării prezentei cereri, respectiv la data de 04.06.2018, petentul era încarcerat în penitenciarul Timişoara. Prin urmare, pentru considerentele arătate, competenţa materială de soluţionare a cererii formulată de petentul condamnat, aparţine Curţii de Apel Timişoara ca instanţă egală în grad cu instanţa de executare”, se precizează în decizia Judecătoriei, din 24 iulie.

Pricu nu a avut succes mai mare nici la Curtea de Apel, care, de asemenea, a considerat că nu este competentă să judece cererea şi a declinat cauza la Tribunalul Timiş. ”Instanţa competentă să dispună asupra modificării pedepsei este instanţa de executare a ultimei hotărâri sau, în cazul în care cel condamnat se afla în stare de deţinere, instanţa corespunzătoare în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere.

Or, în condiţiile din speţă, instanţa de executare a ultimei hotărâri este Tribunalul Alba, iar petentul se află în Penitenciarul Timişoara, Curtea de Apel constată că Tribunalul Timiş este competent material şi teritorial în soluţionarea prezentei cereri de contopire pedepse, în mod greşit judecătoria Timişoara declinând competenţa în favoarea curţii de apel”, se precizează în hotărârea de la Curtea de Apel Timişoara. Dosarul a ajuns la Tribunal, care a amânat judecarea cauzei pentru luna ianuarie 2018, până când vor fi ataşate cele două sentinţe penale menţionate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite