FOTO Curiozităţile comunei din România cu cele mai multe sate: garduri din piatră, crama naturală în pământ, case din lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gardurile de piatră din satul Nemeşi amintesc de peisajele din Irlanda. Sursa: Centrul de Informare şi Promovare Turistică Vidra
Gardurile de piatră din satul Nemeşi amintesc de peisajele din Irlanda. Sursa: Centrul de Informare şi Promovare Turistică Vidra

Comuna Vidra din Munţii Apuseni deţine câteva curiozităţi suficiente pentru a determina un turist să o viziteze. Printre altele, Vidra este comuna din România cu cel mai mare număr de sate, având 39 de astfel de localităţi.

Vidra este situată în partea nord-vestică a judeţului, pe valea Arieşului Mic şi are în componenţă 39 de sate. Denumirea comunei vine de la numele întregii depresiuni "Ţara Vidrelor". Aici este locul unde au trăit şi încă mai trăiesc vestitele animale carnivore subacvatice, denumite vidre. Potrivit recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei se ridică la 1.691 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002 cu aproape 300 de persoane. 

Vidra este comuna tipică Munţilor Apuseni, cu multe sate şi cătune ”risipite” pe culmile munţilor sau în luncile unei ape curgătoare, în acest caz Arieşul Mic. Pe lângă unda şerpuitoare a apei se află peisaje plăcute ochiului alcătuite din stânci golaşe de calcar alb, presărate din loc în loc cu mici pâlcuri de diferiţi arbuşti. 

vidra alba

Gardul de piatră de le Nemeşi

Una dintre curiozităţile interesante ale zonei se găseşte în satul Nemeşi. Aici, în trecut, din formaţiunile de tufă calcaroasă sătenii au realizat garduri şi cruci ce pot fi văzute în cimitire sau pe marginea drumului. În satul Nemeşi s-au mai păstrat astfel de garduri, desprinse parcă dintr-un pitoresc peisaj irlandez.

Tot aici, în zona satului Poieni, rămas între timp fără niciun locuitor, se mai poate găsi "groapa cu picioci", o veritabilă pivniţă naturală, săpată în pământ pentru păstrarea cartofilor pe timp de iarnă. Pe terenul neted se săpa pe verticală, iar unde era terenul în pantă, săparea se făcea pe orizontală. Pe timpul verii, groapa avea o altă intrebuinţare, era crama poienarilor, un loc de refugiu pentru oamenii din sat.

vidra alba

Pivniţa naturală de la Poieni

Pe teritoriul comunei se găseşte şi singurul loc din Apuseni unde creşte celebra Floare de Colţ. Este vorba de vârful ”Struţu”, un masiv muntos de peste 1000 de metri altitudine. O altă latură a turismului, ar fi existenţa pe întreg teritoriu al comunei al caselor vechi din lemn de peste 150 de ani, care şi în prezent sunt locuite. Trăind într-o zonă de munte, unde o mare parte dintre locuitori se ocupă de prelucrarea lemnului, existenţa meşterilor populari este o realitate, păstrată din tata în fiu. 

vidra alba

Cascada Pişoaia

Cascada Pişoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline, înconjurată de o pădure de fag şi câţiva arbori izolaţi de răşinoase. Căderea de apă se realizează de la circa 18 metri înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Aria protejată are o suprafaţă de 2.5 hectar. Traseul spre cascadă poate fi făcut pe tot parcursul anului, fiecare anotimp dându-i un farmec aparte. Apele din zonă, bogate în calcar, dau naştere unor splendide formaţiuni calcaroase, de vârstă paleozoică, care măresc spectaculozitatea locului. Lângă cascadă se găsesc trei bolovani gigantici, sculptaţi de vreme, ce sporesc frumuseţea ariei protejate şi dau peisajului un aspect deosebit.

image

Rezervaţia Dealul cu melci este un unicat geologic, fiind, totodată, unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania. Dealul cu melci, din punct de vedere geologic, reprezintă un conglomerat de gresii şi marne în care au fost încrustate zeci de specii de moluşte. Gasteropodul dominant în aceste straturi de gresii fosilifere este „Acteonella giganteea”, o scoică cu cochilie în forma de melc. Zona a fost declarată rezervaţie naturală datorită valorii sale ştiinţifice reprezentată de sedimentele Cretacicului superior, formate în fundul stâncos al unei mări. Din cauza presiunii şi a acţiunii timpului, în milioane de ani, bancuri imense de melci s-au pietrificat, rezultând rezervaţia din prezent. Rezervaţia paleontologică Dealul cu melci este situată la o altitudine de 650 m, în judeţul Alba, comuna Vidra - sat Nemeşi - pe stânga văii Arieşului Mic - la 15 kilometri de oraşul Câmpeni şi aproximativ 2 kilometri de centrul comunei Vidra.

Citiţi şi:

FOTO Cât de frumos este acum la Roşia Montană. La trei ani după scandalul aurului, a devenit aproape în întregime „monument istoric“

Satul-fantomă din Apuseni în care nu mai locuieşte nimeni. O singură dată pe an, sute de oameni readuc locul la viaţă

 

Cum spiona CIA uzina de armament din Cugir şi unităţile militare din Alba Iulia

VIDEO Cum se circulă în sensul giratoriu. Regulile de calvar pentru mulţi şoferi, explicate cât mai simplu

 

Multinaţională versus angajaţi români. Cum au fost concediaţi 20 de oameni pentru că au înfiinţat un sindicat: „Cea mai tristă poveste de succes“

Ce înseamnă calul-putere şi cum se calculează. Istoria unităţii care măsoară forţa motoarelor

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite