Fostul custode de la muzeul Sarmizegetusa Ulpia Traiana, judecat în dosarul traficanţilor de aur dacic, eliberat din arest la Alba Iulia
0Fostul gestionar-custode al Secţiei Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Florin Sorin Delinescu, trimis în judecată, la mijlocul lunii iunie, în "Dosarul traficanţilor de aur dacic", va fi pus în libertate după două luni şi jumătate de arest preventiv, printr-o decizie a Curţii de Apel Alba Iulia. Potrivit Agerpres, instanţa a respins recursul procurorilor.
Tribunalul Hunedoara a înlocuit măsura arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara pentru Delinescu şi celălalt inculpat arestat în acest dosar, Ioan Varga. Cei doi s-au aflat din iunie, după trimiterea lor în judecată, la Penitenciarul Aiud.
La o zi după arestarea sa, Delinescu a demisionat din funcţia de gestionar-custode al Secţiei Muzeale Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Potrivit Agerpres, el a fost trimis în judecată, alături de alţi trei inculpaţi, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani.
Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, s-a reţinut în sarcina inculpaţilor că în perioada 2010 - 2013 au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat pentru acoperirea originii infracţionale mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Acestea au fost sustrase în ultimii ani din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, şi au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Prin faptele lor, potrivit procurorilor, inculpaţii au produs Statului Român un prejudiciu în valoare de peste 6.000 de euro.
Au fost recuperate trei monede din aur, de tip Lysimach, şi alte 81 de monede antice din argint, care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Cinci monede din aur de tip Lysimach şi 22 de monede de tip denari romani au fost tranzacţionate ilegal, în perioada martie-mai, cu suma de 3.550 de euro, respectiv 1.000 de euro de către Florin Sorin Delinescu şi Ioan Varga, care au utilizat o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale a acestora, susţin procurorii. Organele de poliţie judiciară au ridicat de la domiciliul unuia dintre inculpaţi un lot de trei monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint.
În cauză s-au luat măsuri asiguratorii, indisponibilizându-se prin sechestru asigurator bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor (sume de bani, în lei şi valută, computere şi echipamente de detecţie ridicate la percheziţii etc.), în vederea recuperării prejudiciului adus părţii civile, statul român, precum şi pentru confiscarea specială a bunurilor şi valorilor care au format obiectul infracţiunii de spălare a banilor. Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul IGPR, Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.