Fenomenul „Doamna cu pantofi albaştri“. Decizia judecătoarei Camelia Folea, exemplu de bună practică în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocata Mădălina Scutelnicu, cea care a făcut posibil fenomenul „Doamna cu pantofi albaştri” inspirat din maniera în care a abordat judecătoarea Camelia Folea un proces în care era implicat un minor, susţine că această cauză a devenit un exemplu de bună practică, analizat de către cercetătorii în justiţie şi în dreptul familiei din ţară şi străinătate.

Potrivit Mădălinei Scutelnicu, modul în care magistratul Camelia Folea de la Judecătoria Blaj a îndeplinit actul de justiţie în acest proces va aduce o schimbare benefică a procedurii audierii minorilor în cauzele civile.  

”De ce merită felicitată doamnă judecător Camelia Folea, dinstinsa «Doamnă cu pantofi albaştri» din relatarea mea? Pentru maniera absolut profesionistă în care s-a apropiat de băieţelul R., pentru că şi-a propus şi a reuşit să-i câştige acestuia încrederea, făcându-l să-şi deschidă sufletul în faţă ei, pentru că a avut şi delicateţea, dar şi curiozitatea justificată a magistratului chemat să afle ce este în mod REAL în inima acestui copil traumatizat de despărţirea părinţilor săi. E de neconceput să întrebi un minor cu cine vrea să stea. Sunt perfect conştientă că o asemenea atitudine este generată de timpul scurt în care trebuie purtată o astfel de discuţie şi de lista lungă de dosare pe care le are judecătorul în timpul unei singure şedinte”, susţine avocatul din Sibiu.

Mădălina Scutelnicu (foto dreapta) este de părere că astfel de cauze cu minori ar trebui fixate într-o zi anume, cu mai puţine

image

dosare pentru ca judecătorul să aibă mai mult timp la dispoziţie. În procesul soluţionat la Judecătoria Blaj, Camelia Folea a analizat timp de trei ore cauza pentru a decide care este soluţia corectă. ”Mi s-a părut excepţional că magistratul «cu pantofi albaştri» a audiat minorul DUPĂ ce au fost administrate celelalte probe, după martori, după interogatorii. Astfel, în clipă întâlnirii cu copilul, judecătorul avea formată, deja, o idee clară despre situaţia dramatică din familia lui, ştia exact ce să-l întrebe şi pe care dintre întâmplări să insiste, pentru a afla ADEVĂRUL! În plus, «Doamna cu pantofi albaştri» nu a dispus să-i fie adus minorul într-un birou în care copilul ar fi trebuit să intre singur (în absenţa părintilor) şi unde sunt convinsă că nu s-ar fi simţit deloc în largul lui, din cauza chipurilor necunoscute. Doamna judecător s-a îndreptat EA către copil, în timp ce acesta era în compania tatălui sau, care, bun sau rău, avea atunci calitatea de chip cunoscut ce îi oferea siguranţă”, afirmă Mădălian Scutelnicu.  

Aceasta remarcă şi faptul că judecătorul nu a folosit întrebări clasice pentru a se adresa copilului ci a inventat o poveste frumoasă cu un castel, o pelerină magică şi pantofii albaştri. ”Doamna cu pantofi albaştri a avut inspiraţia şi talentul de a-l introduce pe R. direct într-o poveste, una FRUMOASĂ, total diferită de ce trăia micuţul acasă, prezentându-i cu mişcări teatrale pantofii ei albaştri, roba neagră pe post de pelerină magică, sala de judecată drept castel fermecat. Despre faptul că l-a mai şi servit cu bomboane pe R., ce pot să mai spun? Cum de le-a avut la îndemână, la momentul potrivit, chiar rămâne un mister pentru noi toţi. Puştiul a plecat din clădirea Judecătoriei cu convingerea că a fost la castel, iar asta este o reală REUŞITĂ, în primul rând, pentru PSIHICUL băieţelului!”, mai precizează avocatul.

image

Judectătoarea Camelia Folea este ”Doamna cu pantofi albaştri”

Relatarea Mădălinei Scutelnicu a determinat apariţia unui fenomen. ”Doamna cu pantofi albaştri” a devenit un exemplu de bună practică, analizat de către cercetătorii în justiţie şi în dreptul familiei. De asemenea, textul scris de avocată va fi tradus în franceză şi engleză pentru a putea fi folosit şi de către magistraţii din alte ţări. Pentru maniera în care s-a implicat în proces şi a relatat povestea ”Doamnei cu pantofi albaştri”, Mădălina Scutelnicu a fost distinsă de site-ul avocatura.com cu titlul de ”Cavaler al avocaturii”.

Citiţi şi:

INTERVIU „Doamna cu pantofi albaştri“, judecătoarea care a încântat România: „Am sperat ca numele meu să nu fie făcut public“

Cine este „Doamna cu pantofi albaştri”, judecătoarea care a făcut dreptate în cutremurătorul caz în care un copil era îndemnat de tată „să scape de mama”

Sentinţa dată de „Doamna cu pantofi albaştri”. Ce a decis judecătoarea în cazul copilului îndemnat de tată „să scape de mamă”

Cum a făcut dreptate o judecătoare din Sibiu într-un caz cutremurător în care mama era despărţită de copil: „Mamă, tata zice să scăpăm de tine“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite