Elevi ai Şcolii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia, prezenţi la 2 conferinţe pe model ONU în Bosnia şi Herţegovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au dezbătut, negociat şi adoptat rezoluţii la fel cum se procedează la Organizaţia Naţiunilor Unite
Elevii au dezbătut, negociat şi adoptat rezoluţii la fel cum se procedează la Organizaţia Naţiunilor Unite

Elevi ai Şcolii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia au participat recent la două evenimente internaţionale desfăşurate în Bosnia-Herţegovina, alături de colegi din mai multe ţări europene. Este vorba despre conferinţele MUNiM 2017, respectiv BaLMUN 2017, organizate pe ”model ONU”, unde elevii prezintă şi dezbat în limba engleză diferite teme de interes mondial. Tinerii joacă rolul de ambasadori ONU ai unei ţări, alta decât cea de origine.

Conferinţa MUNiM 2017 s-a desfăşurat în perioada 22-26 martie 2017 în oraşul Mostar şi a fost organizat de liceul internaţional United World College, unde studiază elevi din 60 de ţări, din toate colţurile lumii. Au participat la conferinţă peste 200 de elevi de la şcoli din Marea Britanie, Albania, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Croaţia, România, dar şi tineri de diverse naţionalităţi aparţinând şcolii gazdă.

Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" Alba Iulia a fost prezentă pentru prima dată la Conferinţa din Mostar, dar are experienţe similare dobândite în cadrul altor evenimente MUN (Model United Nations). MUN-urile sunt conferinţe unde participanţii dezbat diverse teme de actualitate mondială în acelaşi fel în care aceste teme sunt dezbătute la ONU, respectând toate procedurile aferente. La conferinţa de la Mostar au participat de la Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" Alba Iulia elevele Irina Cristian, Nicole Pascu, Anamaria Gligor, Irina Isailă şi prof. Ioana-Maria Toma.

Ceremonia de deschidere a avut un oaspete însemnat în persoana d-nei Ayse Selcan SANLI - Consulul General al Turciei la Mostar. Pe parcursul desfăşurării lucrărilor, au existat mai mult comitete în cadrul cărora au avut loc dezbaterile, cum ar fi: Comitetul pentru mediu - Supraexploatarea resurselor naturale în ţările member; Uniunea Europeană - Extinderea Uniunii Europene; Consiliul de Securitate - Rolul Naţiunilor Unite în repoziţionarea graniţelor în zonele de conflict major la nivel global.

alba

Elevii şcolii din Alba Iulia, la conferinţa MUNiM 2017

Conferinţa BaLMUN 2017 s-a desfăşurat în perioada 27-30 aprilie 2017 la Banja Luka, tot în Bosnia şi Herţegovina. Au fost prezenţi 450 de elevi, de la 20 de şcoli, din 8 ţări: Serbia, Macedonia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Rusia, Italia şi România. Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" Alba Iulia a participat pentru al treilea an consecutiv, delegaţia fiind format din cinci elevi: Daria Ursa, Miruna Brad, Alexandra Pop, Miruna Docolin şi Rareş Nandra, însoţiţi de prof. Ioana-Maria Toma. La ambele conferinţe, şcoala din Alba Iulia a avut cea mai tânără delegaţie.

conferinta bosnia elevi alba iulia

Delegaţia Şcolii Gimnaziale ”Avran Iancu” la conferinţa BaLMUN 2017

”La nivel internaţional există o adevărată tradiţie a acestui tip de conferinţe, care au început să apară şi în ţara noastră, adresându-se elevilor de liceu şi mai ales studenţilor. Elevii joacă rol de ambasadori ONU, reprezentând o ţară (alta decat cea de origine). Trebuie sa înveţe cât mai multe lucruri despre ţara pe care o reprezintă şi despre relaţiile acesteia cu alte state. Atunci când alegi să participi la o astfel de conferinţă, trebuie să fii pregătit să laşi deoparte părerile personale şi să adopţi poziţia statului pe care îl reprezinţi, adică să-ţi joci rolul”, a spus prof. Ioan Maria Toma. Elevii au dezbătut probleme importante cu care se confruntă lumea azi, au redactat rezoluţii şi amendamente, au susţinut argumente pro şi contra, au negociat soluţii şi au votat rezoluţiile în cadrul Adunării Generale care a avut în ultima zi de conferinţă.

conferinta bosnia elevi alba iulia

În cadrul Adunării Generale a conferinţei BaLMUN, Rareş Nandra a fost ales ”Best Delegate” dintre cei 450 de elevi participanţi. Best Delegate este o recunoaştere a faptului că eşti foarte bine pregătit, te-ai făcut înţeles, ai ştiut să-ţi susţii diplomatic punctul de vedere, ai reuşit să negociezi cu ceilalţi şi să gaseşti un punct comun pentru toţi.

Şi la această conferinţă dezbaterile au avut loc în comitete. Câteva exemple în acest sens ar fi: Comitetul pentru dezvoltare - Rata şomajului şi suprapopularea în contextul crizei economice globale, respectiv Atingerea scopului de dezvoltare durabilă în Africa; Comitetul pentru dezarmare: Impunerea Tratatului de neploriferare a armelor nucleare (NPT), respectiv Prevenirea fluxului de arme ilegale din zone de conflict armat sau Comitetul pentru mediu: Implementarea iniţiativei Marele Zid Verde, Impunerea acordului de la Paris privind încălzirea global.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite