Depozitul de deşeuri de la Alba Iulia, închis şi ecologizat printr-un contract de aproape 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitul de deşeuri de la Alba Iulia
Depozitul de deşeuri de la Alba Iulia

Cel mai mare depozit de deşeuri din judeţul Alba va fi închis şi ecologizat până la sfârşitul anului 2015. Consiliul local Alba Iulia a cedat dreptul de administrare asupra gropii de gunoi către Consiliul Judeţeancare implementează proiectul ”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeşul Alba”.

Consiliul Judeţean Alba a semnat în 28 ianuarie 2014 şi contractul privind execuţia lucrărilor de închidere a depozitului neconform de deşeuri de la Alba Iulia. Rezultatul procedurii de achiziţie a fost contestat la CNSC şi, ulterior, la Curtea de Apel. Ambele instituţii au menţinut rezultatul licitaţiei. Contractul a fost încheiat cu societatea Bilfinger Baugesellschaft MBH Viena, are o valoare de 8.615.503,96 lei, fără TVA şi se va derula pe o perioadă de 11 luni. 

Depozitul neconform din Alba Iulia este singurul care mai este funcţional în judeţul Alba, activitatea de depozitare urmând să fie sistată în iulie 2015. Pentru celelalte şase depozite neconforme care vor fi reabilitate din punct de vedere ecologic (Cîmpeni, Abrud, Cugir, Ocna Mureş, Aiud şi Blaj) contractele de execuţie au fost încheiate în 18 noiembrie 2014.

Potrivit adresei Unităţii de Implementare a Proiectului şi în conformitate cu graficul de execuţie a contractului de lucrări ”Închidere depozit neconform de deşeuri Alba Iulia”, s-a estimat obţinerea autorizaţiei de construcţie în luna mai 2015, fapt pentru care se impune preluarea administrării înaintea termenului de finalizare a operării în depozitul neconform de deşeuri al municipiului Alba Iulia, pentru o perioadă de maxim 5 ani, care cuprinde execuţia şi perioada de notificare a defectelor.

Astfel, pentru realizarea lucrărilor de închidere a depozitului neconform din Alba Iulia a fost necesară constituirea dreptului de administrare în favoarea Consiliului Judeţean Alba asupra imobilului proprietate publică a municipiului Alba Iulia, situat în muncipiul Alba Iulia, zona Pârâul Iovului – Rampa de gunoi, în suprafaţă 95.579 mp.

La finalizarea proiectului, deşeurile menajere colectate selectiv la nivelul judeţului Alba vor fi transferate la noul depozit ecologic ce se construieşte la Galda de Jos. Investiţia în valoare de 86.856.819,70 de lei (circa 19 milioane de euro), fără TVA, este realizată de Asocierea SC Porr Construct SRL – SC Porr Bau GmbH – Entorsa Italia SpA. Antreprenorul va proiecta şi construi la Galda de Jos o staţie de sortare (capacitate de 42.213 de tone pe an) şi o staţie de tratare mecano-biologică (capacitate 85.566 tone pe an) şi va executa depozitul conform unde vor fi depozitate deşeurile colectate la nivelul întregului judeţ. Celula depozitului va avea o capacitate de 543.000 metri cubi de deşeuri. 

Undă verde pentru lucrările de închidere la şase depozite de deşeuri din Alba: investiţii de aproape 16 milioane de lei

Contracte în valoare de 17 milioane de lei încheiate pentru proiectul de management al deşeurilor în Alba 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite