CNAIR face licitaţie pentru a monitoriza deplasarea reptilelor şi a amfibienilor prin podeţele de pe autostrada A10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii din România (CNAIR) vrea să afle cum afectează traficul de pe autostrada A10, între Aiud şi Decea, pe lotul 3, fauna şi flora, respectiv modul în acre amfibienii şi reptilele mici utlizează podeţele amplasate în aceată zonă.

Contractul are o valoare estimată de 240.318 lei pentru achiziţionarea de servicii de monitorizare a factorilor de mediu pe tronsonul de Autostradă Sebeş - Turda Lot 3 km 41+250- km 53+700 şi are o durată de implementare de 36 de luni. Ofertele se primesc la sediul CNAIR până în 16 iulie 2019.

Compania de Drumuri solicită prin caietul de efectuarea de determinări privind concentraţiile de poluanţi în emisiile atmosferice, concentraţiile de poluanţi din probele de apă evacuate în zonele de descărcare a apelor pluviale în emisari naturali, în zonele situate la limita spaţiilor de servicii, monitorizare floră şi faună, starea habitatului. De asemenea, firma care va obţine contractul va trebui să realizeze un program de monitorizare a factorilor de mediu pe o perioadă de 3 ani.

În ceea ce priveşte biodiversitatea, monitorizarea se va face în zonele în care au fost amplasate podeţe pentru trecerea mamiferelor mici, a amfibienilor şi reptilelor din zona rezervaţiei naturale prin care trece autostrada. Concret, se va monitoriza flora şi fauna, precum şi modul în care speciile menţionate utilizează cele şase podeţe amplasate în această zonă. Autostrada A10 traversează rezervaţia ”Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău”, unde se află câteva specii rare de reptile şi amfibieni. 

În ceea ce priveşte monitorizarea factorilor de mediu vor fi efectuate vor fi efectuate următoarele activităţi: determinări ale concentraţiilor de poluanţi specifici în emisiile atmosferice; determinări ale concentraţiilor de poluanţi din probele de apă de suprafaţă, canale de irigaţii; determinări ale nivelului de zgomot; monitorizarea florei şi faunei, monitorizarea speciilor invazive. Monitorizarea se va face trimestrial, în lungul autostrăzii, în vecinătatea lcoalităţilor, la distanţe mai mici de 200 de metri. 

Pentru compenenta de mediu sgomot vor fi efectuate măsurători privind nivelul de zgomot, în vecinătatea localităţilor şi a caselor la distanţe mai mici de 500 de metri de autostradă. Criteriul de atribuire a acordului-cadru este cel mai bun raport calitate-preţ.

Citiţi şi:

Ce va păţi un deţinut care i-a trimis o scrisoare cu mesaj extrem preşedintelui Klaus Iohannis: „L-a ameninţat cu moartea prin tăierea gâtului“

 

FOTO VIDEO A fost stabilită cauza incendiului de la Mănăstirea Râmeţ. Pompierii au părăsit după 24 de ore dispozitivul de intervenţie

 

Proprietarii grupului Filadelfia, cu afaceri de peste 40 de milioane de euro, trimişi în judecată de DIICOT Alba pentru infracţiuni economice

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite