Centrul unde pacienţii cu boli incurabile sunt sprijiniţi să îşi amelioreze suferinţa. Totul e gratis
0Îngrijirea paliativă a bolnavilor incurabili este, încă, o specializare medicală foarte slab reprezentată în România. Statisticile oficiale arată faptul că, în prezent, mai puţin de 15% dintre bolnavi pot beneficia de un astfel de serviciu, care este gratuit şi decontat de stat. În Alba există un prim demers pozitiv în acest sens, prin deschiderea unui astfel de centru în comuna Ciugud.
Iniţiativa a aparţinut Arianei Roşiu, medic de familie care şi-a desfăşurat activitatea şi la UPU Alba Iulia, doi ani, dar şi la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, pentru îngrijiri paliative, 10 ani. Centrul deschis de medicul de familie oferă gratuit servicii de îngrijire paliativă a pacientului adult sau copil cu boală incurabilă, la domiciliul acestuia, asigurând sprijin şi pentru familia sa. Centrul funcţionează de două luni în satul Hăpria, nr. 218, comuna Ciugud.
Îngrijirea paliativă presupune abordarea nevoilor unui pacient din toate cele patru domenii mari – domeniul medical-fizic (medic, asistent medical, kinetoterapeut, ergoterapeut, etc), social (asistent social), psihologic (psiholog) şi spiritual (preot, pastor, etc), şi alcătuirea unui plan de îngrijire care să vină în ajutorul pacientului şi familiei, prevenind şi ameliorând suferinţa, şi oferind o calitate cât mai bună vieţii acestora. ”Hospice Eliana este locul în care orice profesionist poate veni şi învăţa ce înseamnă îngrijirea paliativă, să îşi îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe şi practica medicală în dreptul pacienţilor care ajung la finalul vieţii, precum şi să beneficieze de igiena psihică de care avem atâta nevoie fiecare, în contextul în care sistemul medical este un sistem cu un deficit de medici atât de mare, şi suprasolicitarea celor existenţi cu atât mai epuizantă şi mai predispozantă spre burn-out”, spune medicul Ariana Roşiu.
Medicul Ariana Roşiu a iniţiat proiectul centrului de la Hăpria
Hospice Eliana este sediu central pentru echipele de îngrijiri paliative la domiciliu, cu birouri şi cabinet medical. În viitor, va fi şi centru de zi, cu grupuri de suport pentru diferite categorii de pacienţi (grupaţi după patologie, interese comune, domiciliu etc). Pacienţii vor desfăşura aici activităţi educaţionale şi recreative, li se va asigura şi controlul simptomelor alături de alte activităţi cu scop terapeutic, posibile în sistem ambulator. De asemenea, în cadrul centrului de zi se oferă sprijin psihlogic pentru pacienţi care se pot deplasa şi pentru familiile lor, incluzând perioada de doliu.
”Sunt medic din convingere, fără a urma o tradiţie de familie. Am ales medicina de familie ca specialitate pentru că nu îmi puteam imagina că o să mă pot mulţumi doar cu o parte din tot ce înseamnă patologie umană. Şi mi-am deschis inima faţă de suferinţa omului ca întreg, de la bun început. Şi chiar mai mult de atât – spre suferinţa individului, ca membru al unei familii, fără să ştiu că toate sensibilităţile şi afinităţile mele mă vor conduce într-un loc de care, iniţial, am fugit: în lumea pacientului suferind de o boală incurabilă, mai ales oncologică, pentru că aşa a fost să fie. În lumea lui complexă, în lumea familiei lui, în lumea lui sufletească, spirituală, în lumea lui unică şi irepetabilă. Chiar în peregrinarea mea prin UPU, inima mea tot spre suferinţa şi durerile ascunse ale pacientului mă purta şi mă ducea tot mai aproape de momentul când aveam să îmi găsesc locul în acest spital unde lucrez deja de peste zece ani”, mai spune iniţiatorul centrului de îngrijiri paleative din Alba.
Beneficiază de servicii şi consiliere individuală toţi cei care contactează telefonic centrul la nr. 0726/11.68.60.