Berbeceanu, liber: Copilul meu ştie că am lucrat sub acoperire în penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul-şef Traian Berbeceanu, fost şef al BCCO Alba Iulia, a fost eliberat ieri din arest preventiv şi a ajuns acasă în noaptea dinspre marţi spre miercuri.

Completul de judecată numărul 10 al Secţiei Penale, formată din Valentin Şelaru (preşedinte), Silvia Cerbu şi Simona Daniela Encean, a impus poliţistului obligaţia de a nu părăsi ţara. La ieşirea din arestul Poliţiei Capitalei, comisarul Berbeceanu a fost aşteptat de câţiva cunoscuţi, pe care i-a îmbrăţişat, şi de la care a primit un buchet de trandafiri albi. Poliţistul a spus că experienţa trăită în ultima lună a fost una tristă, însă speră ca „sacrificiul” său să fie unul meritat.

„O să vedeţi cum o să-mi construiesc apărarea, dar cert este că îmi voi susţine nevinovăţia indiferent de ceea ce se va întâmpla. Am încredere în justiţiei, în ministrul nostru, în colegul de la sindicat, în presă şi în susţinătorii mei”, a declarat Berbeceau. Fostul şef al BCCO Alba a menţionat că se va întoarce la locul său de muncă unde va lucra la fel ca şi până acum. „ Acum o să mă duc acasă să îmi văd copilul după care mă voi duce la muncă să îmi desfăşor activităţile în limitele impuse în această situaţie”, a mai arătat Berbeceanu la ieşirea din arest.Întrebat unde ştie copilul său că se află, comisarul-şef Berbeceanu a precizat că acesta ştie că desfăşoară activităţi sub acoperire într-un penitenciar şi că se va întoarce acasă „atunci când oamenii răi îi vor permite asta”.

FACEBOOK, MARTOR AL APĂRĂRII

Comisarul-şef a stat în arest preventiv timp de 33 de zile, din 24 octombrie 2013. Avocatul comisarului Traian Berbeceanu a susţinut, la judecarea recursului de la ÎCCJ, că dosarul instrumentat de DIICOT împotriva clientului său este consecinţa unor sesizări depuse de poliţist cu privire la ilegalităţi descoperite inclusiv în activitatea unor procurori de la structura de combatere a criminalităţii organizate din Alba Iulia. Acuzaţiile poliţistului au fost îndreptate împotriva procurorului-şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, şi a procurorului Nicolae Cean, fost la DIICOT până în august 2013.

Avocatul Daniel Tiliciu a invocat meritele obţinute de Berbeceanu în activitatea sa din cadrul BCCO Alba Iulia, precum şi campania socială fără precedent derulată pe Facebook în favoarea acestuia. Pagina specială dedicată poliţistului are 20.000 de aprecieri. Susţinătorii poliţistului au organizat în această perioadă proteste săptămânale la Deva, Alba Iulia, Sibiu şi Bucureşti în apropierea sediilor DIICOT.

DENUNŢUL UNUI FOST PRIMAR

La Curtea de Apel, procurorii DIICOT au prezentat două denunţuri formulate împotriva poliţistului de Mircia Muntean, deputat şi fost primar în Deva, şi de un inculpat din dosarul Hydra, Gheorghe Niţă. Mircia Muntean a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar trimis în judecată în 2004, la instrumentarea căruia a lucrat şi Traian Berbeceanu.

Avocatul Tiliciu a arătat încă o dată că denunţurile împotriva clientului său sunt formulate de infractori, respectiv persoane care au fost cercetate de fostul şef al BCCO Alba Iulia. Fostul primar din Deva a declarat în presa locală că denunţul său a fost determinat de faptul că poliţistul ar fi fost implicat în impunerea, ca şi candidat în alegerile locale, a unei persoane care se numea Mircea Muntean şi din cauza căreia a pierdut mii de voturi. Actualul deputat Mircia Muntean a candidat în 2012 la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

RADU STROE NU ŞTIA NIMIC

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat recursul comisarului şef vineri, 22 noiembrie, dar a amânat pronunţarea decizii pentru ziua de marţi. În acest interval de timp a existat o ieşire publică în premieră a ministrului de Interne, Radu Stroe. Ministrul a spus într-o emisiune televizată că nu a ştiut nimic până în luna octombrie despre raportul trimis de fostul şef al BCCO Alba Iulia la IGPR. Poliţistul a transmis raportul în care dezvăluia ilegalităţi în relaţia dintre unii poliţişti de la BCCO şi procurori DIICOT în luna iulie.

„Există DGIPI, direcţia de informaţie şi protecţie internă, care ar fi trebuit până la momentul în care s-au întâmplat lucrurile să mă informeze. Dacă aş fi ştiut mai dinainte, din iulie 2013, sau chiar din 2012, poate că ofiţerul nostru nu se afla în situaţia asta“, a spus Stroe. Mai mult, ministrul a dezvăluit că a propus luarea unor măsuri disciplinare. „E posibil să fie schimbări din funcţie, în cel mai scurt timp. A fost foarte grav ce s-a întâmplat”, a afirmat Stroe. Raportul menţionat a fost înaintat şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde au fost demarate cercetări care se află în faza preliminară. De altfel, Traian Berbeceanu a fost audiat la DNA Bucureşti în legătură cu acuzaţiile pe care le-a formulat în raport. Ceilalţi doi inculpaţi arestaţi odată cu Berbeceanu, Gabriel Biriescu şi Anişoara Biriescu, rămân în arest preventiv până în 22 decembrie.

Alte texte pe aceeaşi temă: 

O nouă scrisoare din arest semnată de Traian Berbeceanu: „Gânduri de prizonier nevinovat“

Dosarul Berbeceanu: CSM discută „apărarea reputaţiei“ procurorului Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia

Se zdruncină încrederea procurorilor? Dosarul „Comisarului Cattani“ a fost mutat de la DIICOT Alba la Bucureşti. Berbeceanu acuză probleme de sănătate

„Băieţii răi“ l-au înfundat pe Traian Berbeceanu. Greşelile „Comisarului Cattani“ în faţa judecătorilor

Recursul comisarului Berbeceanu la ÎCCJ. Fostul şef al BCCO Alba rămâne în arest pentru 29 de zile

Cazul Berbeceanu: ipoteza unei răfuieli prinde contur. „Comisarul Cattani“ îşi asumă scrisoarea din arest

Motivarea judecătorilor: „Comisarul Cattani”, prea periculos pentru procurori

Contraatacul „Comisarului Cattani”

Referatul procurorilor în dosarul comisarului Berbeceanu. Care sunt acuzaţiile aduse poliţistului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite