„Aurul dacic furat din Munţii Orăştiei“, cel mai longeviv dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia
0Cel mai vechi dosar aflat pe masa de lucru a judecătorilor de la Curtea de Apel din Alba Iulia este cel al furtului de comori din cetăţile din Munţii Orăştiei, cunoscut opiniei publice ca „Dosarul brăţărilor dacice“. Magistraţii urmează să-şi motiveaze în zilele următoare decizia dată la finele anului trecut.
Dosarul comorilor dacice a fost înregistrat pentru prima dată pe rolul Tribunalului Hunedoara în 2005. Procurorii i-au trimis în faţa magistraţilor pe Iulian Ceia, considerat liderul grupării infracţionale, Ciprian State Hidişan, Ion Nedelcu, Adrian Nistor, Florin Nistor, Mugur Nedelcu, Mihai Zerkula, David Magda, Ioan Petru Groza, Alberto Deak, Ileana Vasinca şi Ioan Vasinca.
Prejudiciu stabilit de procurori: 2 milioane de euro
Hunedorenii implicaţi în acest dosar sunt acuzaţi că, în perioada 1997 – 2005, ar fi sustras din Munţii Orăştiei mai multe tezaure de bijuterii, monezi şi obiecte antice de valoare. Printre bunurile care au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor se numără şi cel puţin 15 brăţări din aur masiv.
Infracţiunile puse în cârca lor de către procurori sunt legate de traficul de obiecte de patrimoniu, şantaj, furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, lipsire de libertate şi chiar proxenetism. Prejudiciul a fost estimat de procurori la circa două milioane de euro.
72 de termene de judecată
Primul termen de judecată la Tribunalul Hunedoara a fost în 20 iulie 2006. Dosarul a rămas la această instanţă timp de patru ani. În tot acest timp, a avut 46 de termene de judecată. Prima sentinţă a fost dată de judecătorii din Hunedoara în 18 decembrie 2009. Iulian Ceia, considerat de anchetatori liderul grupării specializate în traficul de obiecte antice, provenite din siturile arheologice ale cetăţilor dacice, a primit atunci 12 ani închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile.
Hunedorenii au contestat decizia instanţei, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel din Alba Iulia, la finele anului 2009. La această instanţă au urmat alte 26 de termene de judecată.
Pedepse diminuate pentru liderul grupării infracţionale
Decizia magistraţilor de la instanţa de apel a fost pronunţată în 18 decembrie 2013, după exact patru ani de la hotărârea dată de Tribunalul Hunedoara. Cel mai „câştigat“ a iesit liderul grupării infracţionale, Iulian Ceia. A fost achitat de sub învinuirea săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi de instigare la efectuarea de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice. Judecătorii au mai dispus în cazul său încetarea a două procese penale pentru infracţiunea de şantaj, întrucât au fost „înghiţite“ de termenul de prescripţie. Infracţiunea de „complicitate la infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional“ a fost înlocuită de cea de „tăinuire cu consecinţa pierderii unor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional“. Pedeapsa pentru infracţiunea de „lipsire de libertate în mod ilegal“ a fost diminuată de la 8 ani la 7 ani închisoare.
„Dosarul a fost de o complexitate deosebită având în vedere numărul de inculpaţi (11). Fiecare a fost judecat pentru săvârşirea mai multor infractiuni. Nu putem neglija nici natura infractiunilor pentru care au fost judecaţi. Inculpţii sunt acuzaţi de furt calificat de obiecte de patrimoniu cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional. Vorbim de un dosar cu prejudiciu deosebit de mare. Tot în acest dosar vorbim de un număr mare de martori care au fost audiaţi, inclusiv prin comisie rogatorie în Austria şi Serbia, ceea ce evident a prelungit judecarea dosarului “, susţine Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
Un alt motiv invocat de reprezentantul Curţii de Apel, când vine vorba de cele 26 de termene de judecată de la această instanţă, este şi lipsa de procedură în cazul lui Ceia Iulian. Liderul grupării infracţionale s-a prezentat în faţa judecătorilor din Alba Iulia doar spre finalul procesului. Asta, deşi a fost citat la mai multe adrese din ţară şi străinătate, ultima fiind din Insulele Capului Verde.
Dosarul are 10 volume la Tribunalul Hunedoara şi tot atâtea la instanţa de apel. Cel de la Curte are aproximativ 2500 de file. Judecătorii din Alba Iulia urmează să-şi motiveze în perioada imediat următoare decizia dată în 18 decembrie 2013. Ulterior, dosarul va ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce inculpaţii au atacat decizia Curţii de Apel. (Text scris de Nicu Neag)
Citiţi şi