Brăţările dacice din aur furate din Munţii Orăştiei aduse la Alba Iulia. Sunt probă în procesul traficanţilor de comori
0Celebrele brăţări dacice din aur recuperate de autorităţile române de la traficanţii de comori şi de la persoane care le-au achiziţionat de-a lungul anilor se află din nou la Alba Iulia. Obiectele de patrimoniu sunt expuse la Muzeul Unirii, dar sunt şi probă în procesul ce se derulează la Curtea de Apel Alba Iulia.
Expoziţia „La hotarele Romei: daci, celţi, vandali” a fost vernisată vineri, 24 mai, şi va fi deschisă până în 24 iunie. Cele 13 brăţări dacice sunt probă în procesul în care sunt judecaţi 11 inculpaţi din judeţul Hunedoara.
Curtea de Apel judecă apelul inculpaţilor condamnaţi la sfârşitul anului 2009, în dosarul comorilor dacice, în care au fost acuzaţi că au produs pagube de peste două milioane de euro statului român, după ce au furat şi vândut mii de obiecte de patrimoniu provenite din siturile arheologice.
Tribunalul Hunedoara a hotărât condamnarea acestora la pedepse cu închisoarea cuprinse între
7 şi 12 ani pentru săvârşirea mai multor infracţiuni: furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, efectuare de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice, şantaj, violare de domiciliu, lipsire de libertate in mod ilegal, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Procesul a fost amânat pe o perioadă mai lungă de timp pentru că liderul grupării de hoţi de obiecte de patrimoniu, Iulian Ceia, a cerut instanţei de judecată să fie citat în Insulele Capului Verde. Ceia a primit la Tribunalul Hunedoara 12 ani de închisoare. Autorităţile române au recuperate 13 din cele 15 brăţări dacice furate din siturile arheologice din Munţii orăştiei, în perioada 1998 – 2001. De asemenea au mai fost găsite două scuturi din fier, sute de monede dacice şi romane din aur şi argint, precum şi un colier şi o pereche de cercei din aur sustrase de la cetatea Căpâlna. Obiectele sunt păstrate la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.
În expoziţie, pe lângă brăţările dacice, sunt expuse şi trei scuturi dacice de la Grădiştea de Munte. Vizitatorii au ocazia să vadă scutul din fier de „paradă” de la Piatra Roşie, judeţul Hunedoara, cu reprezentare de zimbru şi unul de grifon, ambele realizate dintr-o tablă de fier. Vernisajul deschis publicului larg mai are expuse şi o brăţară dacică din argint descoperită în Transilvania, un lanţ-colier dacic tot din argint de la Cojocna (judeţul Cluj), ceşti dacice din fortificaţii de la Şimleul Silvaniei, vase clasice, vârfuri de lănci, un tezaur de monede romane din zona cetăţii dacice de la Şimleul Silvaniei, brăţări, lanţ-colier şi fibulă de la Cehei, fibule şi falere de argint din tezaurul de la Lupu (judeţul Alba), vase descoperite de arheologi la Blandiana, o cupă funerară care face parte din mormântul vandalic descoperit de arheologii de la Zalău. Acest ultim exponat mai cuprinde şi un umbo de scut vandalic cu antenă de la Dealul Lupului, spadă vandală şi vârfuri de lance.
Citiţi şi: