Admitere 2013 la Universitatea din Alba Iulia: Facultatea cu un singur student

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea din Alba Iulia speră la ocuparea locurilor doar după a doua etapă de admitere
Universitatea din Alba Iulia speră la ocuparea locurilor doar după a doua etapă de admitere

Cea mai mare medie de admitere la Facultate la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia a fost la Drept, 9,91. La polul opus, un candidat figurează pe lista admişilor la Teologie ortodoxă pastorală, cu 5,70. Un singur tânăr s-a arătat interesat să devină muzeograf şi a fost admis pe locurile bugetate.

Rezultatele admiterii din acest an la Universitatea din Alba Iulia, publicate luni, 29 iulie, arată că sunt şi facultăţi care nu se mai bucură de prea mare interes din partea absolvenţilor de liceu. La specializarea Muzeologie au fost scoase la concurs 10 locuri. S-a înscris doar un singur candidat, care a şi fost admis pe locurile fără taxă, cu media 6,08. La aceeaşi specializare, dar pe locurile cu taxă, nu s-a înscris nimeni.

În faţa unei astfel de situaţii este normal să ne întrebăm cu se se ocupă un absolvent de Muzeologie? Ar putea lucra într-un muzeu sau în învăţământ. În  ultimul caz lucrurile sunt discutabile: poate sau nu să predea Istoria  ca dascăl calificat.  Potrivit Codului Ocupaţiilor din România, muzeograful este specialistul care constituie, dezvoltă, protejează, evaluează, clasează, administrează, valorifică patrimoniul muzeal în concordanţă cu politica instituţiei în care lucrează. Totul în scopul cunoaşterii şi  educării publicului. Este responsabil de patrimoniul cultural, natural, material, imaterial.

Situaţia admiterii de la Muzeologie este asemănătoare şi la Arheologie şi Teologie ortodoxă - asistenţă socială tot pe locurile cu plată.

Interesul a fost scăzut şi pentru Istorie, unde pe locurile bugetate au fost admişi 14 candidaţi, iar la Arheologie 10.  

Dreptul, Informatica şi Contabilitatea, în top

Dreptul şi Informatica sunt specializările de la Universitatea din Alba Iulia pentru care au optat cei mai mulţi tineri absolvenţi de liceu. La Drept se înregistrează şi cea mai mare medie de admitere, 9,91. În total, la această facultate au fost admişi pe locurile subvenţionate 28 de candidaţi, iar pe cele cu taxă alţi 61. 

Primii candidaţi admişi la Economia comerţului, turismului şi serviciilor, respectiv Administraaţie publică au medii de intrare de 9,90. Medii mari de admitere sunt şi la Limba şi literatura română-Limba şi literatura engleză: primii nouă admişi au note peste 9. 

Specilizările cu cei mai mulţi studenţi admişi pe locurile fără taxă sunt cele de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, 38 şi de Teologie ortodoxă pastorală, cu 37. Cea mai mică medie de admitere se înregistrează la Teologie ortodoxă pastorală pe locurile cu taxă. Un candidat a intrat cu 5,78.

1.370 de candidaţi pe 2.417 locuri

Potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei de învăţământ, anul acesta s-au înscris un total de 1.360 de candidaţi, din care 944 pentru licenţă şi 416 la masterat. Ministerul Educaţiei a alocat Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia un total de 560 de locuri subvenţionate pentru licenţă şi 180 de locuri pentru masterat. În total, Universitatea a pus la dispoziţie, cu taxa si fara taxa, un număr de 1.559 de locuri pentru licenţă şi 818 pentru masterat. Vezi aici rezultatele la admiterea 2013 la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia 

Vedeţi aici rezultatele obţinute la admiterea 2013 la Universitatea din Alba Iulia

Înmatriculările studenţilor încep luni, 29 iulie 2013, după ora 12.00. Candidaţii declaraţi admişi pe locurile fără taxă trebuie să se înmatriculeze până la data de 2 august 2013. În caz contrar, pierd locul câştigat prin competiţie. În intervalul 5-9 august, respectiv 12-16 august şi 19-23 august este programată înmatricularea candidaţilor admişi pe locurile cu taxă.

Reprezentanţii Universităţii din Alba Iulia vor afla numărul exact al locurilor neocupate abia după înmatricularea candidaţilor admişi pe locurile la buget şi cu taxă. De asemenea, locurile libere ar putea fi completate după a doua etapă de admitere.

Taxele anuale de şcolarizare la Universitatea de stat din Alba Iulia sunt cuprinse între 2.000 şi 2.400 de lei. Cea mai scumpă specilizare este cea de Măsurători terestre şi cadastru. (Text scris de Nicu Neag)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite