A ameninţat că se sinucide dar până la urmă a primit închisoare cu executare. Rolul ”prietenei” care a cheltuit toţi banii trimişi pentru o maşină
0Un bărbat în vârstă de 42 de ani din Bârlad, judeţul Vaslui, a fost condamnat, în lipsă, de un complet al judecătoriei Blaj, la pedeapsa de 6 luni de închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.
Hotărârea a fost pronunţată în 17 octombrie 2018 şi poate fi contestată cu apel. Procurorii au reţinut, în rechizitoriu, că, în cursul lunii ianuarie 2016, persoana vătămată I. S. M. din Blaj l-a cunoscut pe inculpatul Pricop Florin care locuieşte în Frankfurt-Germania prin intermediul unui joc on-line.
Persoana vătămată a comunicat cu inculpatul şi prin intermediul programului „Whatsapp” şi, întrucât acesta a afirmat că în cursul lunii martie 2016 urma să vină în România, l-a întrebat dacă este dispus să-i cumpere şi să-i aducă o maşină. Iniţial inculpatul a refuzat, după care i-a comunicat persoanei vătămate că a găsit un autoturism marca „VW Passat”, de culoare roşie, an de fabricaţie 1999, la preţul de 1.800 euro. Inculpatul i-a trimis persoanei vătămate fotografii cu autoturismul, acesteia i-a plăcut şi i-a comunicat că vrea să-l cumpere.
Bărbatul i-a comunicat apoi că a achitat în avans suma de 200 euro şi, întrucât, el nu dispune de alte sume de bani, i-a solicitat să îi transfere suma de 1.500 euro prin intermediul serviciului Western Union. De asemenea, în cuprinsul rechizitoriului, s-a mai reţinut că, persoana vătămată, care a discutat cu ceilalţi prieteni din grupul de joc on-line şi care o asiguraseră că inculpatul este o persoană de încredere, i-a transferat acestuia suma de 1.500 euro, urmând ca diferenţa de 300 euro să fie achitată personal în data de 13 martie 2016, când urmă să ajungă cu maşina la Blaj. Ulterior, inculpatul nu s-a prezentat cu maşina la domiciliul persoanei vătămate şi nu i-a mai răspuns acesteia la telefon.
Victima a reuşit, la un moment dat, să ia legătura cu prietena inculpatului, care a susţinut că inculpatul a plecat cu maşina spre România, dar a fost operat de urgenţă în Austria şi urma să o aducă în ţară când va ieşi din spital. După câteva zile, persoana vătămată a reuşit să mai vorbească cu inculpatul la telefon, iar la acuzaţiile acesteia că a fost înşelată, inculpatul i-a adresat ameninţări, după care nu i-a mai răspuns la telefon. În luna iunie 2016, Pricop Florin i-a trimis persoanei vătămate mesaje pe telefon în care recunoştea fapta comisă şi susţinea că se va sinucide, trimiţându-i o poză cu o branulă la mână şi spunându-i să-şi recupereze banii de la prietena lui, care a beneficiat în cea mai mare parte de ei.
De atunci, acesta nu l-a mai contactat pe bărbatul din Blaj şi evident nu i-a restituit banii. ”I-a spus că, iniţial, când a trimis banii, a vrut să îl ajute, dar întrucât avea probleme personale şi la locul de muncă, a suferit o cădere nervoasă, că este vinovat de problema cu banii şi că a fost ideea prietenei lui care a luat o parte din bani. I-a mai spus că din cauza «circului» făcut de persoana vătămată, părinţii pritenei sale l-au despărţit de aceasta, că acum e bolnav, pe străzi şi nu mai are nimic. Mai mult decât atât, inculpatul i-a spus să o contacteze pe prietena lui şi să îşi recupereze banii de la ea”, se precizează în motivarea hotărârii de la Judecătoria Blaj.