VIDEO Creta, o insulă a miracolelor făcute de oameni şi zei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cunoscută şi sub numele de „Insula Miracolelor“, Creta este un conglomerat de plaje tropicale, vestigii ale civilizaţiilor apuse, numeroase sate tradiţionale şi situri arheologice FOTO SHUTTERSTOCK
Cunoscută şi sub numele de „Insula Miracolelor“, Creta este un conglomerat de plaje tropicale, vestigii ale civilizaţiilor apuse, numeroase sate tradiţionale şi situri arheologice FOTO SHUTTERSTOCK

Fortul veneţian din Chania şi sălbaticele împrejurimi ale Eloundei mi-au plăcut cel mai mult în Creta. Primul îmi aminteşte de o micuţă curte interioară, umbrită de un platan imens. Al doilea, de culoarea turcoaz a mării şi de o mică peninsulă pietroasă.

Înaintam cu maşina pe un drumuleţ îngust, neumblat, stârnind munţi de praf în spate, întâlnind din când în când turişti care făceau trecking şi savurând peisajele sălbatice. În spate se vedea Elounda, satul tradiţional de o parte, zona modernă, cu hoteluri luxoase de cealaltă parte, şi undeva, în depărtare, micul port dotat cu bărcuţe tradiţionale şi tot felul de ambarcaţiuni moderne. 

Când ne-am săturat de colindat podişul uscat, ni s-a făcut foame şi am tras la una din terasele din zona veche. Aşezată pe malul mării, decorată cu elemente specific greceşti, ne-a întâmpinat cu pâine caldă, abia scoasă din cuptor şi cu un bolişor de unt frecat cu ierburi şi sare. Femeia care ne servea ne-a recomandat să încercăm ceva din bucatele tradiţionale, aşa că am luat o tocăniţă de miel, o mâncare de spanac, pe care le-am combinat cu o salata grecească stropită cu ulei de masline şi oţet balsamic. Mielul a fost atât de fraged şi gustos, împărtăşindu-mi o mulţime de arome şi condimente, completând perfect vinul roşu, picant, cu gust de ciocolată amară şi prune uscate. 

În centrul Eloundei era o piaţetă clasică, umbrită de copăcei, înconjurată de magazine, buticuri şi tot felul de locaţii utile: un mic oficiu poştal, o bancă sau două, câteva centre de închiriat maşini.

Chania, „Veneţia Cretei“

Numită şi „Insula Miracolelor“, răsărită din apele mării, Creta este un loc unde cerul se uneşte uimitor cu marea. Peisajul montan se îmbină mai mult decât armonios cu câmpiile verzi, fertile, cu nisipul auriu şi cu apa albastră, adâncă. Natura te surprinde necontenit, oferind o gamă incredibilă de culori, arome şi elemente sălbatice.

Ca să văd cât mai multe,  am închiriat o maşină, ajungând într-o zi în Chania, „Veneţia Cretei“ probabil, cel mai uimitor port al Cretei. Un oraş cu două feţe îmbinate perfect. Modern, cu o viaţă de noapte efervescentă, cu nenumărate cafenele şi taverne, fiecare cu o trăsătură specifică, oferind la tot pasul delicatesele renumitei bucătării cretane. 

Piesa lui de rezistenţă este, de departe, vechiul port veneţian. Cu seducătoare străduţe înguste, întortocheate şi cochete, şi cu cafenele pe toată lungimea portului care oferă o panoramă unică. 

Chania este un oraş plin de viaţă. Nu i-am ratat piaţetele înconjurate de taverne unde se servesc măsline verzi, brânză grecească (mizitra, graviera, antogala), carne de miel şi specialităţi tradiţionale de patiserie. Este adevărat că eu am încercat un platou cu fructe de mare, o porţie mare de cartofi prăjiţi şi o carafă de retsina, vinul cu aromă de răşină de brad. M-au încântat arhitectura veche a clădirilor în stil veneţian şi priveliştile spectaculoase şi, bineînţeles, imaginea mării. 

Ce nu trebuie să ratezi în Creta

Palatul Knossos (foto). Este fosta reşedinţă a regelui Minos, un palat maiestuos, construit spre sfârşitul secolului al II-lea î.e.n.

Palatul Knossos

Mănăstirile şi ruinele civilizaţiei Minoice. Mănăstirea Preveli, din secolul al XVII-lea, construită din două clădiri, Mănăstirea Sf. Ioan Teologul, care se află mai aproape de mare, şi Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul, mai aproape de râu. De asemenea, Mănăstirea Arkadi este un reper istoric important al Cretei, situat în sud-estul oraşului Rethymnon. 

Vizitează Defileul Zakros, ultimul sector al traseului European E4, care începe din Portugalia, traversează Marea Mediterană şi ţările din sudul Europei.

Cele mai frumoase plaje din Creta: Elafonissi, Afratolakkoi, Sfinari, Falassarna, Laguna Balos, Kissamos, Ravdoucha, Menies, Afrata, Kolibari, Tavronitis, Maleme, Platanias, Agia Marina, Kalamaki, Agioi Apostoloi, Chania City, Souda, Stavros, Marathi, Kalives – Almirida, Ompro-

gialos sau Georgioupolis Fodele, Mononaftis, Agia Pelagia, Ligaria, Paliokastro, Kommos, Matala,  Sissi, Milatos, West Beach.

Portul Hersonissos, pentru că este locul în care veţi avea parte de cele mai bune momente de relaxare. 

Muzeul de Arheologie din Heraklion. Este unul dintre cele mai importante muzee din Europa, aflat în centrul oraşului Heraklion.

Palatul minoic din Phaistos. Se află în zona sudică din centrul insulei Creta, în câmpia Messara, la 55 de kilometri sud de Heraklion. 

Shopping (foto). Cea mai bună staţiune din Creta pentru cumpărături este Chania, unde veţi descoperi numeroase magazine cu articole hand-made, haine moderne sau clasice, precum şi bijuterii interesante. 

shopping Creta

Staţiunea Malia de lângă Heraklion, loc în care puteţi vizita situl arheologic unde se găsesc ruinele celui de-al treilea palat minoic de pe insula Creta.

Castelul veneţian de pe insula Gramvousa. Construit în secolul al XIII-lea, a fost deseori prădat de piraţi, iar azi a rămas doar o ruină.

Fortul de la Rethymnon. Este unul dintre cele mai mari castele veneţiene din Creta, construit între 1573 şi 1580. Tot aici se află Biserica Sf. Nicolo.

Scufundări. Mergeţi la Centrul de scufundări din Amoudara, de lângă hotelul Apollonia Beach. Centrul de scufundări din Malia este atât pentru cei mari, cât şi pentru pitici. Se află la 30 de kilometri de Heraklion şi este poziţionat pentru a explora Creta cu tot ce are mai bun.  

Preţuri

un prânz – de la 12 euro/persoană

mousaka – de la 6 euro

gyros – de la 6,5 euro

caracatiţă la grătar – de la 7,8 euro

souvlaki – de la 8 euro

o salată grecească – de la 4 euro

o cafea – între 1 şi 4 euro

o bere Mythos – 3 euro

un suc – de la 2 euro

o sticlă cu apă (1,5 l) – de la 0,65 euro

o sticlă de vin – de la 6 euro

un pachet de ţigări – de la 4,25 euro

un bilet pentru transportul în comun – de la 1,1 euro

un kilometru la taxi – de la 0,68 euro

închirierea unei maşini – de la 20 de euro

excursie Chania si Rethymno – de la 32 de euro

seară cretană – de la 28 de euro

excursie în partea de est a Cretei (Ierapetra-Vai) – de la 32 de euro

Knossos şi Heraklion Museum – de la 33 de euro

Samaria Gorge – de la 35 de euro

excursie în Santorini – între 50 şi 74 de euro

scufundări – de la 60 de euro

închirere două şezlonguri, o umbrelă, o masă mică – de la 5 euro

Sejur all inclusive în Creta, de la 388 de euro de persoană  

Vacanţele în Creta cumpărate în această perioadă a anului sunt mai ieftine decât în plin sezon estival. Un sejur de şapte nopţi la Hotel Grand Holiday Resort, de patru stele, costă de la 388 de euro de persoană. Sunt incluse transportul cu avionul, transferurile, şapte nopţi cazare cu all inclusive şi asistenţă turistică. Hotelul Grand Holiday Resort este amplasat într-o locaţie privilegiată, fiind situat în apropiere de oraşul cosmopolit Heraklion. Detalii despre ofertă găsiţi la agenţia Christian Tour, www.christiantour.ro, tel. 021-211.11.39. Dacă optaţi pentru cazare în partea de vest a insulei Creta, staţiunea Rethymno, cu aerul său veneţian, vă aşteaptă cu hoteluri cu vedere la mare şi toate facilităţile de care aveţi nevoie în vacanţă la preţuri de la 258 de euro de persoană pentru transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi cazare cu demipensiune la Hotel Golden Sun de trei stele şi asistenţă turistică. Savuraţi prânzul la taverna Pergola, cu mâncăruri mediteraneene şi salate răcoritoare. După-amiaza vă puteţi bucura de o băutură în barul Dionysos, în timp ce admiraţi soarele care coboară în mare şi ascultaţi muzică. Oferta este disponibilă la agenţia Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021-9407. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite