VIDEO Corupttur, traseul turistic care dezvăluie faptele de corupţie ale politicienilor „mânjiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imprimat cu figurile unor politicieni locali corupţi, alături de imaginile unor porci şi şobolani în costume care cară saci cu bani, autobuzul „Corruptour“ face zece opriri pe traseu. FOTO Twitter
Imprimat cu figurile unor politicieni locali corupţi, alături de imaginile unor porci şi şobolani în costume care cară saci cu bani, autobuzul „Corruptour“ face zece opriri pe traseu. FOTO Twitter

Un grup de activişti anticorupţie din Mexic a lansat un traseu turistic inedit pentru vizitatorii străini, dar şi pentru localnicii interesaţi să descopere partea mai puţin cunsocută a oraşului Monterrey, presărate cu fapte de corupţie şi crime atribuite capilor din cartelul drogurilor.

Autobuzul Corruptour lansat de grupul de activism Via Ciudadana face deja senzaţie în rândul turişilor şi localnicilor din Monterrey. Imprimat cu figurile unor politicieni locali corupţi, alături de imaginile unor porci şi şobolani în costume care cară saci cu bani, autobuzul face zece opriri pe traseu, conform Daily Mail. 

Turul cu autobuzul este gratuit şi durează o oră, iar reprezentanţii grupului de activism au declarat că în cele câteva săptămâni de când au lansat „Corruptour“ nu fac faţă cererilor venite din partea turiştilor, localnicilor, dar şi jurnaliştilor din presa locală.

Printre locurile unde opreşte autobuzul „Corruptour“ se numără Casino Royale, unde 52 de oameni au fost ucişi în 2011, tragedie pusă de poliţie pe seama traficanţilor de droguri. Activistul Miguel Trevino, preşedintele organizaţiei, a descris cazinoul drept un „monument al corupţiei“, menţionând că oamenii au murit pentru că uşile de evacuare au fost blocate şi că ancheta poliţiei a fost un eşec. 

image

Printre cele zece obiective sunt incluse şi Palatul guvernatorului, clădirea congresului şi alte instituţii publice importante unde banii publici au fost risipiţi fără cap sau au fost delapidate sume enorme de bani.

image

Autobuzul opreşte inclusiv în partea industrială a oraşului, în nord, unde vizitatorii pot vedea casele meschine construite pentru săraci, case ridicate fără un plan de urbanism şi fără să fie dotate cu utilităţi, pe care oamenii le-au părăsit între timp.
În timpul turului sunt rostite numele politicienilor locali „mânjiţi“. „Pedeapsa pe care cetăţenii le-o pot aplica din punct de vedere politic este să nu-i mai voteze“, a declarat Miguel Trevino, liderul organizaţiei.

Când îi întrebi pe oameni care sunt cele mai mari motive de îngrijorare, răspund că violenţa, şomajul şi situaţia economică, în loc să menţioneze corupţia. Credem că tocmai corupţia este o problemă naţională, rădăcina răului, din care se nasc şi celelalte probleme, inclusiv violenţa, a mai spus Miguel Trevino. 

Mexic se situează pe locul 106 din 177 într-un top realizat de Transparency International în 2013, care a luat în calcul nivelul corupţiei publice, clasament în care cele mai corupte state se află pe ultimele locuri. Grupul de activişti speră că această iniţiativă aparent turistică va mobiliza societatea mexicană să ia atitudine împotriva corupţiei, în condiţiile în care prea puţini politicieni care fac abuz de putere sunt traşi la răspundere.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite