Vacanţă la castel. Cât costă o noapte de cazare în cele mai frumoase reşedinţe princiare din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Sturdza din Miclăuşeni oferă cazare la preţuri accesibile şi standarde de 3 stele/FOTO Wikipedia
Castelul Sturdza din Miclăuşeni oferă cazare la preţuri accesibile şi standarde de 3 stele/FOTO Wikipedia

Cuvintele castel şi palat ne duc cu gândul la o reşedinţă luxoasă, care aparţine regilor şi prinţeselor, un loc unde omul de rând nu poate decât să arunce o privire timidă. În România există însă reşedinţe de o frumuseţe aparte, unde putem petrece un weekend sau un sejur la preţuri accesibile.

Multe din fostele reşedinţe princiare sau boiereşti din România s-au transformat în hoteluri cu preţuri accesibile, iar românii au descoperit că o săptămână de cazare într-un castel vechi de sute de ani nu este un vis imposibil.

Românii încep să descopere farmecul aparte al ţării lor. Dincolo de litoral şi staţiunile montane, ei au aflat de numeroasele castele vechi pe care le pot vizita, iar unele dintre acestea s-au transformat în hoteluri sau pensiuni şi oferă inclusiv posibilitatea de cazare.

Chiar dacă nu sunt la fel de spectaculoase precum castelele de pe Valea Loirei sau din Bavaria, aceste obiective turistice sunt incluse în patrimoniul UNESCO şi oferă ocazia unui concediu de neuitat. Preţurile sunt accesibile: de la 150 la 250 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, cu micul dejun inclus.

„Am învăţat să căutăm acel ceva deosebit, personal, altfel...În această idee, castelele sunt zone pe care le folosim nu doar ca muzee, ci şi ca locuri de cazare, locuri unde ne serbăm ziua de naştere, putem închiria un castel pentru nuntă....Sunt castele care oferă servicii de la cazare, masă, servicii de protocol şi nu numai”, a declarat pentru „Adevărul” consultantul în turism Ciprian Enea.

Cele mai multe castele-pensiune se află în Transilvania, unde turiştii pasionaţi de istorie pot vizita de asemenea cetăţi medievale şi biserici fortificate. Printre castelele care oferă locuri de cazare merită amintite: castelul Haller din Ogra, judeţul Mureş, castelul Templul Cavalerilor din judeţul Alba.

castele-pensiune din romania

(Castelul Haller/FOTO Booking.com)

Cel mai cunoscut castel-pensiune din Moldova este castelul Sturdza din Miclăuşeni, judeţul Iaşi. Şi în apropiere de Bucureşti există câteva castele cunoscute, care oferă şi posibilitatea de cazare, dar locurile disponibile sunt mai puţine: Complexul Mogoşoaia şi Palatul Stirbey.

Administratorii sau proprietarii acestor clădiri vechi de sute de ani au învăţat să-şi promoveze afacerea, mai ales prin social media, soluţie ieftină şi la îndemâna oricui, care asigură totodată şi cea mai bună vizibilitate pentru turiştii din întreaga lume, precizează consultantul în turism Ciprian Enea. Unele dintre aceste unităţi de cazare şi-au înscris deja ofertele şi pe diferite site-uri de rezervări online, cum este Booking.com, astfel încât turistul poate face singur rezervarea şi îşi poate alege inclusiv camera în care vrea să fie cazat.

Cât costă o noapte de cazare într-un castel

Castelul Sturdza din Miclăuşeni vine vara aceasta cu o ofertă de cazare foarte bună: de la 65 de lei pe noapte de persoană, cu mic dejun inclus. Castelul se află la doar 65 km distanţă de Iaşi, pe o fostă moşie boierească. Clădirea datează din secolul al XIX-lea (1880-1904) şi este o construcţie în stil neogotic. A aparţinut lui Gheorghe Sturdza şi soţiei sale, Maria, iar în prezent face parte din ansamblul Mănăstirii Miclăuşeni.

castele-pensiune din romania

(Cameră în castelul din Miclăuşeni/FOTO Provitur.ro)

Complexul, care cuprinde palatul şi biserica Buna Vestire, se află într-un cadru natural pitoresc, într-un parc plin de verdeaţă, unde copii se pot juca în voie. Turiştii au la dispoziţie 31 de camere, dintre care 23 sunt duble, 6 single şi 2 apartamente. În prezent, castelul dispune de un restaurant, o grădină de vară, sală de sport şi sală de conferinţe. Hotelul este de 3 stele, iar camerele sunt mobilate elegant.

Trecând munţii în Transilvania, turiştii se pot caza la castelul-pensiune Templul Cavalerilor, lângă Aiud, judeţul Alba. Castelul este situat într-un loc pitoresc, în spectaculoasele Chei ale Vălişoarei, comuna Livezile. Există 14 camere care pot găzdui în total 30 de persoane, iar oferta este pentru toate categoriile de turişti. Aici se pot caza cei care caută un loc pentru relaxare, dar şi iubitorii de sporturi extreme sau de drumeţii.

castele-pensiune din romania

(Castelul-pensiune Templul Cavalerilor/FOTO Booking.com)

Se pot organiza de asemenea tabere sau team-buildinguri, iar oaspeţii vor descoperi secretele bucătăriei ardeleneşti. Preţul pentru o cameră dublă este de 160 lei pe noapte, cu mic dejun inclus. Castelul a fost construit în secolul al XIII-lea, iar în prezent este hotel de 3 stele. Oferă turiştilor camere duble, triple sau single, restaurant tradiţional, parcare privată gratuită şi acces la Internet.

Castelul Haller, situat în comuna Ogra, judeţul Mureş, oferă servicii turistice la standard de 4 stele. Pensiunea se află într-o clădire din secolul al XVII-lea, complet renovată, situată la doar 200 de metri de malul râului Mureş. Camerele oferite turiştilor sunt mobilate luxos, dotate cu aer condiţionat şi mobilă de epocă, iar parchetul este cel original. O noapte de cazare aici, cu mic dejun inclus, costă 250 de lei într-o cameră dublă sau 380 de lei într-un apartament de 50 metri pătraţi.

castele-pensiune din romania

(Cameră în castelul Haller/FOTO Booking.com)

Cazare în castele de lângă Bucureşti

Palatele din apropierea Bucureştiului sunt cunoscute mai ales pentru organizarea de evenimente, nunţi sau festivaluri. Unele dintre acestea, de exemplu Palatul Mogoşoaia şi Palatul Stirbey din Buftea, oferă însă şi câteva locuri de cazare.

Palatul Mogoşoaia, aflat la numai 15 km distanţă de centrul Bucureştiului, a fost construit în anul 1702 din ordinul domnitorului Constantin Brânoveanu. La scurt timp, după anul 1714, când familia Brâncoveanu a fost executată la Constantinopol, palatul a fost preluat de autorităţile otomane şi transformat în han. Răscumpărat ulterior de nepotul domnitorului, complexul a rămas în posesia familiei până la începutul secolului al XIX-lea. Între anii 1860-1880 palatul a fost renovat de Nicolae Bibescu şi a fost construită în complex Vila Elchingen, care a fost apoi oferită cadou de nuntă Marthei Bibescu.

castele-pensiune din romania

(Casa de oaspeţi din complexul Mogoşoaia/FOTO Wikipedia)

În prezent, palatul este muzeu de artă brâncovenească, iar complexul cuprinde de asemenea un turn de veghe, cavoul familiei Bibescu, Biserica Sfântul Gheorghe, gheţăria, care este acum spaţiu pentru expoziţii. Vila Elchingen, actuala casă de oaspeţi, care în perioada comunistă a fost Casa de Creaţie a Uniunii Scriitorilor, oferă în prezent un mic restaurant (120 de locuri), 16 camere pentru cazare (25 de locuri) şi două săli pentru conferinţe.

Palatul Ştirbei din Buftea, care este acum un hotel-restaurant de 3 stele, a fost finalizat în 1863, de către prinţul Alexandru Barbu Ştirbei, fiul domnitorului Barbu Ştirbei. Clădirea este construită în stil englezesc specific epocii Tudor. Complexul se află pe malul lacului Buftea, la 20 km distanţă de Bucureşti.

castele-pensiune din romania

S-au păstrat de atunci pictura originală de pe pereţi, tâmplăria din lemn de stejar, candelabrele şi aplicele din fier forjat. Pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, acest complex era folosit pentru petreceri de vânătoare, deoarece în parcul complexului erau mulţi cerbi, iepuri şi căprioare.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite