Destinaţii superbe în care turiştii nu sunt văzuţi cu ochi buni: care sunt cele mai neprietenoase locuri din lume şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul de marketing din Amsterdam este supărat că turiştii nu respectă oraşul FOTO Momondo
Directorul de marketing din Amsterdam este supărat că turiştii nu respectă oraşul FOTO Momondo

Deşi pentru unii ar putea fi flatant faptul că tot mai mulţi străini le vizitează ţara, există anumite ţări în care turiştii nu vor avea parte întotdeauna de o primire călduroasă.

Autorităţile din Veneţia au anunţat recent că nu vor mai permite deschiderea unor noi magazine de tip fast-food, motivând că doresc „să păstreze distincţia şi tradiţiile locului“. Există însă şi alte ţări ai căror cetăţeni nu suportă când turiştii le invadează locul pe care îl numesc acasă. Vă prezentăm mai jos o listă întocmită de The Independent.

Insulele Koh Khai, Thailanda

Thailanda este, în mare parte, extrem de prietenoasă pentru turism, însă unele locuri sunt acum mai greu de accesat din cauza preocupărilor legate de mediu. Vizitarea insulelor Koh Khai Nok, Koh Khai Nui şi Koh KhAI Nai, renumite pentru zonele colorate de corali, a fost strict interzisă în mai 2016 din cauza turiştilor care, spun reprezentanţii Departamentului de Resurse Maritime şi de Coastă, au degradat cu până la 80% din recife.

FOTO Getty Images/iStockphoto

image

Bhutan

Turismul în această zonă a început să înflorească în 1974, dar de atunci a trecut prin numeroase reglementări ce au ca scop păstrarea peisajului şi al culturii unice intacte. Împărăţia aflată la poalele Munţilor Himalaya are o politică de „turism de mare valoare, dar cu impact redus“. Rezultatul este că numărul de vizitatori este limitat, iar majoritatea trebuie să plătească 190 de lire sterline pe zi pentru viză şi taxele care le oferă privilegiul de a vedea Buthanul.

FOTO Rex

image

Barcelona, Spania

Când Ada Colau, prima femeie aleasă primar al Barcelonei, a preluat mandatul în 2015, nu s-a ferit să-şi exprime opinia tranşantă cu privire la valul uriaş de turişti: „Nu ne dorim ca oraşul nostru să devină un magazin de suveniruri ieftine.“ De atunci, aceasta a stopat licenţele pentru noi hoteluri şi apartamente de vacanţă şi vânează site-urile pe care se pot închiria cazări, aplicând o amendă de 30.000 de euro celebrei platforme AirBnb. De asemenea, Colau a propus introducerea unei taxe turistice noi şi limitarea numărului de vizitatori.

FOTO 123RF

image

Amsterdam, Olanda

Şeful departamentului de marketing din Amsterdam a declarat recent că oraşul găzduieşte prea mulţi turişti. Frans van der Avert, directorul executiv de marketing din Amsterdam, a explicat: „Oraşele mor din cauza turismului. Nimeni nu va mai locui în centrele istorice. O mulţime de oraşe istorice mai mici din Europa sunt distruse de turişti.“ De asemenea, în timpul discursului ţinut în cadrul Forumului Mondial al Turismului, van der Avert a adăugat: „Nu cheltuim nici măcar 1 euro în marketingul Amsterdamului. Nu ne dorim să atragem mai mulţi turişti. Vrem să creştem calitatea vizitatorilor – ne dorim oameni care sunt interesaţi de oraş, nu pe cei care şi-l doresc ca un decor pentru o petrecere. Vedem o mulţime de turişti care nu au niciun fel de respect faţă de oraş. Transportatorii cu preţuri reduse creează o problemă, pasagerii Rayanair sunt cei mai gălăgioşi.“

Izvoarele termale din Japonia

Foarte mulţi turişti care călătoresc în Japonia sunt atraşi de onsen – izvoarele termale calde – şi de sento – băile comunitare. Majoritatea vizitatorilor obţin permisiunea de a intra, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre cei care au tatuaje. Potrivit unui sondaj din 2015 al Agenţiei de Turism din Japonia, peste jumătatea din reprezentanţii izvoarelor termale au interzis accesul persoanelor tatuate sau le-au cerut să-şi acopere desenele. Tatuajele sunt încă un subiect tabu în Japonia, acestea fiind asociate cu mafioţii Yakuza.

Santorini, Grecia  

În 2016, cel mai aglomerat port din Grecia a anunţat că numărul de vizitatori de pe vasele de croazieră ar trebui redus. Populara insulă Santorini este sufocată de peste 10.000 de turişti care sosesc în fiecare zi pe vase de croazieră, însă se doreşte ca numărul să fie limitat la 8.000 şi cel mai probabil această lege va intra în vigoare la vară.

FOTO Getty Images/iStockphoto

image

Cinque Terre, Italia

Această frumoasă zonă de coasă, aflată în Patrimoniul Mondial UNESCO, este un fel de trendsetter când vine vorba de a ţine în frâu valurile de turişti. Sub presiunea numărului tot mai mare de vizitatori, în februarie 2016 autorităţile din Cinque Terre a anunţat planul de a introduce un sistem de ticketing. Odată ce se atinge pragul de 1,5 milioane de turişti pe zi, accesul este restricţionat. Poate că numărul pare mare, dar vara trecută s-a înregistrat un flux de 2,5 milioane de persoane curioase să urce la bordul ambarcaţiunilor care leagă satele pescăreşti prin căi înguste.

FOTO Getty Images/iStockphoto

image

Arlington, Texas

În 2015, firma privată de avioane charter Stratos Jets a analizat peste 37.000 de mesaje din online ale turiştilor pentru a afla care au fost cele mai prietenoase locuri şi cele mai ostile din SUA. Desigur, rezultatele nu sunt 100% exacte, dar au arătat că Arlington este cea mai neprietenoasă destinaţie din America.  Poate că nu este totuşi un lucru surprinzător, având în vedere că localnicii sunt cunoscuţi pentru bunul simţ precar. New York s-a clasat pe locul doi în topul celor mai puţin primitoare, podiumul fiind completat de Las Vegas. 

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite