Cum putem vedea un oraş european pe bani puţini şi fără să pierdem timpul la coadă la muzee: sfaturile experţilor pentru un city-break de vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă sezonul estival a luat sfârşit, asta nu înseamnă că s-a terminat şi perioada de concedii şi vacanţe. Toamna este momentul ideal pentru city-break-uri, o variantă de turism ieftină, la care apelează tot mai mulţi români, de la tineri până la seniori. Bugetul este accesibil, un pachet de trei nopţi cazare cu mic dejun inclus şi transport cu avionul porneşte de la 250 de euro de persoană în această perioadă.

Anul acesta, spre deosebire de anii trecuţi, când românii au ales un singur sejur scurt, turiştii au mers de două ori în vacanţe de tip city-break, pentru că ofertele companiilor aeriene au devenit mult mai avantajoase, a declarat pentru „Adevărul” Raluca Rotar, product manager Paravion.ro.

Astfel, pe lângă vacanţa de vară şi cea de iarnă, din preajma Sărbătorilor, turiştii au găsit resurse şi pentru două scurte aventuri de câteva zile în oraşe europene. De obicei, cele mai bune perioade pentru acest tip de turism sunt primăvara şi toamna.

Seniorii cheltuie, în medie, mai mult ca tinerii

Tinerii scot din buzunar în jur de 250 de euro de persoană pentru un sejur de trei nopţi cu avionul, iar seniorii, adică persoanele care au peste 50 de ani,  plătesc în jur de 300 de euro de persoană.

„Destinaţiile preferate sunt, cum era de aşteptat,  uşor diferite. Dacă tinerii aleg cu precădere Praga, Barcelona şi Amsterdam, oraşe care îmbină cu succes componenta culturală cu viaţa de noapte, seniorii se îndreaptă către Praga, Viena şi Munchen”, spune Raluca Rotar.

Cozile de la intrarea în muzee pot fi evitate

Desigur, în doar 3 sau 4 zile turiştii nu pot vedea foarte multe obiective din oraşul în care ajung. De aceea, experţii în turism le recomandă să nu rateze principalele obiective, care pot fi vizitate mult mai comod şi mai rapid dacă vor şti câteva ponturi.

De exemplu, pentru a evita cozile uriaşe care se formează zi de zi la marile muzee ale lumii, cum este Luvrul sau Vaticanul, turiştii pot cumpăra biletele online, dinainte. După ce au dovada achitării online, ei se pot duce direct la casele speciale ale muzeului, de unde vor fi apoi îndrumaţi spre intrări separate, neaglomerate. Un avantaj important, având în vedere că altfel vor fi nevoiţi să aştepte chiar şi câteva ore la coadă, timp preţios, care ar putea fi valorificat printr-o vizită mai relaxată la muzeu sau prin savurarea unei cafele după terminarea turului.

„Pentru muzeul Luvru, există varianta achiziţionării biletului individual online, sau a unui card (Paris Museums Pass), care oferă acces la mai multe atracţii din Paris: Muzeul Luvru, Arcul de Triumf, Centrul Pompidou, Pantheonul, Muzeul d’Orsay, Palatul Versailles, etc. Pentru toate acestea, turiştii deţinători de bilete online/Paris Museums Pass, nu vor sta la coadă”, spune Raluca Rotar.

De ce este avantajos transportul în comun

La fel de important pentru un city-break este şi planificarea eficientă a cheltuielilor, mai ales în cazul turiştilor care au un buget foarte limitat. În loc să meargă cu taxiurile la principalele obiective turistice din oraş, ei pot folosi transportul în comun, recomandă Raluca Rotar de la Paravion:

„Ca exemplu concret, pentru Paris, cea mai economică opţiune este folosirea RER-ului de la aeroport la hotel (trenul expres, care face legătura între centrul Parisului şi suburbii, iar o călătorie costă în jur de 10 euro/persoană), iar apoi metroul, pentru călătoriile zilnice. Pentru metrou avem mai multe opţiuni de carduri, de la cele zilnice (Mobilis - de la 7 euro/persoană şi care acoperă doar zona centrală, fără Versailles sau La Defense, la 11.5 euro pentru un card care acoperă şi aceste zone), la cardurile valabile mai multe zile (Paris Visite Pass – 24.8 euro pentru 3 zile).”

Pe lângă economia făcută cu transportul, turiştii care cumpără Paris Visite Pass vor beneficia şi de alte reduceri importante: 25% reducere la o croazieră pe Sena cu un vaporaş al companiei Bateaux Parisiens, 20% reducere la vizitarea Arcului de Triumf şi 20% reducere la Domul Invalizilor.

Destinaţii noi de Sfântul Valentin

Prin urmare, există variante şi pentru cei care nu au prea mulţi bani de cheltuit într-un city-break. Totul ţine de organizare şi de informare, pentru că dacă turiştii vor fi la curent cu aceste opţiuni, sejurul lor va fi mult mai plăcut şi fără surprize nedorite. Cine ştie, poate chiar se vor întoarce cu nişte bani în buzunar, care să fie puşi deoparte, pentru un alt city-break.

Pentru primăvara anului viitor, tot mai multe agenţii aleg să introducă pe lista de recomandări pentru city-break şi destinaţii noi, ideale pentru un scurt sejur romantic, de Sf. Valentin: Roma şi Parisul. Bugetul va rămâne la fel, în jur de 300 de euro de persoană. De asemenea, solicitări tot mai multe încep să fie pentru Lisabona şi Bruxelles, oraşe la fel de generoase din punctul de vedere al obiectivelor turistice. Iar Lisabona este şi un oraş cu preţuri în general mai mici, comparativ cu Paris sau Amsterdam.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite