Bărbatul care a vizitat 196 de ţări în 50 de ani: a gustat cele mai ciudate mâncăruri, a fost arestat, aproape linşat şi tâlhărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albert Podell şi-a făcut prieteni printre băştinaşii din Papua Noua Guinee. FOTOGRAFII Arhiva personală
Albert Podell şi-a făcut prieteni printre băştinaşii din Papua Noua Guinee. FOTOGRAFII Arhiva personală

Albert Podell are 78 de ani şi poate spune că a avut o viaţă de poveste. Americanul şi-a petrecut jumătate de secol călătorind în toate cele 196 de ţări independente, iar experienţele sale au fost publicate în cartea „50 de ani în jurul lumii“

Un fost jurnalist care a lucrat pentru revista „Playboy“, Albert Podell, şi-a petrecut cinci decenii pe drumuri, descoperind 196 de ţări în periplul său. Viaţa sa în jurul lumii a fost periculoasă, interesantă, frumoasă şi înspăimântătoare, dar în niciun caz plictisitoare. 

Încă de la şase ani, Podell era pasionat de alte culturi. Colecţiona timbre şi îşi dorea să aibă câte unul din fiecare ţară, la fel cum mai târziu a visat să aibă în paşaport câte o viză din fiecare colţ al lumii. La 28 de ani stabilea deja recordul pentru cea mai lungă călătorie cu maşina în jurul lumii, dar asta nu a făcut decât să-I deschidă apetitul pentru mai mult. Momentul în care a ajuns la 90 de ţări vizitate l-a făcut să înţeleagă că obiectivul său, cifra magică 196, poate fi atins.

Bineînţeles, viaţa pe drumuri nu a fost mereu uşoară, dar Podell a savurat fiecare clipă. Bugetul stabilit pentru o noapte de cazare, de numai zece dolari, a însemnat să înnopteze adesea sub cerul liber, în junglă, la graniţa dintre două state, în cort, să doarmă prin aeroporturi sau în caravane care străbăteau deşertul.

calatorie

FOTO Podell s-a îndrăgostit de India. 

Nu au lipsit problemele cu autorităţile din diverse ţări. În Egipt a trebuit să dovedească faptul că nu este evreu, iar în Cuba l-au crezut agent CIA şi a avut probleme cu poliţia secretă. A fost aruncat într-o închisoare din Baghdad, în Irak, după ce un escorc a susţinut că Podell l-a lovit cu maşina, iar în Algeria a fost jefuit. Nu puţin a lipsit să fie linşat pe când vizita Pakistanul, în 1965, când a izbucnit războiul cu India, pentru că a vrut să facă poze în timpul unui protest. Soldaţii au crezut că este spion şi au adus o funie ca să-l spânzure. La un pas de moarte s-a aflat şi în Costa Rica, unde era cât pe ce să se înece. În Papua Noua Guinee a locuit o vreme într-un trib, iar Coreea de Nord i s-a părut de-a dreptul ciudată.

calatorie

FOTO Americanul consideră Coreea de Nord o ţară ciudată

Podell are propriile reguli pe baza cărora poate afirma că a vizitat cu adevărat o ţară. Trebuie să ajungi într-o ţară recunoscută ca stat independent şi să intri pe teritoriu în mod legal, ai nevoie de o viză în paşaport şi să petreci cel puţin 24 de ore în capital. Dacă este posibil, ideal ar fi să traversezi ţara dintr-un capăt în celălalt.

În călătoriile sale, Podell a mâncat unele dintre cele mai ciudate preparate culinare, mâncăruri locale sau inventate de el. Printre cele mai bizare se numără un frunicar călcat de maşină, găsit pe o autostradă din Panama, împreună cu un amic. „Nu am vrut să irosim o sursă excelentă de proteine, aşa că l-am ciopârţit, i-am pus sare şi piper, l-am fript la un foc de tabără, dar gustul a fost oribil“, a povestit Podel pentru publicaţia britanică „Daily Mail“.

calatorie

FOTO Fostul jurnalist a savurat şi mâncarea locală din Gabon.

Pe de altă parte, şobolanii au o carne surprinzător de gustoasă, după cum a descoperit în Africa. Gândaci de bălegar în Kenya, iguană în America Centrală, buze şi organe de peşe fierte în sânge, savurate în China, plăcintă de oposum în Caraibe, carne de crocodil în Australia sau creierul încă fierbinte al unei maimuţe vii, Podell nu a refuzat nimic, cu excepţia speciilor ameninţate cu dispariţia, după cum a declarat într-un interviu pentru revista „National Geographic“.

Dacă ar fi să aleagă ţările sale preferate, Podell spune că cel mai mult i-au plăcut peisajele din Nepal şi Elveţia, mâncarea din Vietnam, Thailanda şi Franţa, iar din punct de vedere cultural ar recomanda oricui Anglia, Franţa, Spania şi Egipt.
Una dintre cele mai mari lecţii de viaţă pe care le-a primit în timpul celor 50 de ani de călătorii, consideră fostul jurnalist, este că oamenii sunt la fel, indiferent în ce colţ de lume te-ai afla. „Cu excepţia unor ţări cu adevărat ciudate, cum ar fi Coreea de Nord şi statele măcinate de război, oamenii sunt destul de asemănători în ceea ce priveşte dragostea lor pentru familie şi copii, a dorinţei de a fi fericiţi, de a duce o viaţă mai bună şi de a trăi în pace“, a mărturisit Podell.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite