Academia Atlantykron - Ultima frontieră şi şansa turismului dunărean

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 25 de ani, pe o insulă pustie timp de 355 de zile pe an se desfăşoară un eveniment unic în lume - Academia Atlantykron. Un eveniment românesc, dar care atrage personalităţi din SUA, Italia, Canada, România şi multe alte ţări.

De 21 de ani călătoresc, în fiecare vară, pe o insulă dunăreană, situată la 18 kilometri nord de Cernavoda, lângă satul şi ruinele cetăţii antice Capidava. Denumită de localnici “Inelul de Piatră”, insula este botezată de noi, cei care mergem acolo, Atlantykron. Iniţial a fost o tabără de creaţie science fiction (literatură şi arte plastice) iar în timp, o dată cu începutul noului mileniu, s-a transformat într-o adevărată Academie de vară, cu secţiuni precum ştiinţe complexe, cultură, artă şi activităţi sportive.

image

În timp ce politicienii se ceartă, televiziunile difuzează show-uri cu cancanisme şi pseudovedete, învăţământul clasic scârţâie (vezi subiectele de la actuala sesiune a bacalaureatului), pe acea insulă chiar se face educaţie, într-o formă nonlineară.

O insulă (ostrov) sălbatică în cea mai mare parte a anului se transformă, timp de zece zile, în fiecare vară, într-un loc special, aproape magic. Copii, părinţi, tineri, dascăli, actori, oameni de ştiinţă, oameni de cultură şi de turism din întreaga lume vizitează insula. În aceste zece zile, tinerii se întâlnesc, discută şi învaţă împreună, alături de oameni de ştiinţă, artişti, scriitori şi alţi profesionişti cunoscuţi, într-o experienţă de viaţă şi de educaţie cu adevărat unică. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, Academia a schimbat neîncetat vieţile oamenilor şi a dăruit tinerilor cunoştinţele şi experienţele de viaţă care-i vor ajuta să aibă succes în lumea adulţilor.

În acest an, Academia Atlantykron a ajuns la a XXV-a ediţie (da, se desfăşoară fără întrerupere din 1990, fiind un eveniment unic în lume), iar motto-ul este “Ultima frontieră”. Unul dintre subiecte este turismul, mai precis turismul dunărean, tema fiind “Dunărea – comoara turistică a Europei”. Zi de zi vor avea loc conferinţe şi dezbateri care vor aborda tematica turismului dunărean. Ideile şi concluziile vor fi transmise către mass-media din România şi din străinătate. Punctele culminante vor fi concertul susţinut de Constantin Moscovici, cel mai cunoscut naist al Republicii Moldova, care va fi înregistrat şi difuzat de un post de televiziune, precum şi Conferinţa “Turismul dunărean”, care va fi organizată pe 5 august.  De asemenea, tinerii participanţi vor fi angrenaţi în concursuri (grafică, copywriting, eseuri) care vor avea ca temă promovarea României în general şi a Dunării turistice în particular.

Pe insulă vor fi, în acest an, 500 de participanţi! Dintre ei, majoritatea sunt studenţi şi elevi. Însă alături de ei se află o echipă de organizare, cu instructori din România, din SUA, India, Italia, Republica Moldova şi din alte ţări. Astronautul Dumitru Prunariu se află pentru a treia oară pe această insulă, fiind fascinat de ceea ce se întâmplă aici. Jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov vine aici de la începuturile evenimentului, fiind unul dintre părinţii Atlantykronului. Printre invitaţii străini se numără Guy Djoken, Preşedintele Comisiei UNESCO a Statelor Unite ale Americii, Peter Moon, scriitor, directorul Editurii SKY BOOKS, New York, SUA, autor de bestseller-uri traduse în limba română, având ca subiect misterele siturilor dacice precum Sarmisegetuza, Munţii Bucegi etc., Roberto Quaglia, scriitor italian, Vanda Osmon, directorul agenţiei de turism Joy Travel (SUA), specializată pe turism cultural, istoric şi mulţi alţii.

În acest an voi susţine un curs de educaţie turistică. Cred că un astfel de demers este necesar într-o ţară ca România, care se pretinde a fi... turistică. Tinerii pot învăţa atât să călătorească, să îşi cumpere un pachet turistic, să valorifice experienţele din timpul călătoriilor, cât şi să fie gazde bune pentru turişti sau să lucreze în acest domeniu, denumit uneori “industria viselor”. Pe insulă vor veni şi câţiva bloggeri de turism, care îşi vor împărtăşi din experienţele lor de călătorie.

Insula Atlantykron de lângă Capidava

Una din tematici va fi Dunărea, care, cu excepţia frumoasei Delte, este încă o comoară turistică neexploatată. Probabil că mă veţi întreba: ce poate face, ce poate vedea un turist în zona dunăreană a Dobrogei? Eu zic că multe. Este drept, încă nu avem o capacitate de cazare foarte mare în regiune. Cu excepţia câtorva hoteluri în Cernavoda şi Medgidia, şi a 2-3 pensiuni, nu avem mai nimic. Dar cu siguranţă că vor apărea şi investiţii, dacă zona ar fi ajutată să se dezvolte. Când amintim de Dobrogea, toată lumea se gândeşte la Deltă şi la Litoral, eventual la podgoria Murfatlar, la Adamclisi şi la mănăstirea Sf. Andrei. Şi cam atât. Dar avem multe alte atracţii, precum Podul Saligny (un veritabil turn Eiffel al Europei de Est), ruinele cetăţii antice Capidava, natură sălbatică, aproape neatinsă... Din păcate, turismul rural nu este deloc dezvoltat în Dobrogea dunăreană, dar cred că a sosit şi vremea lui.

Tocmai citeam o ştire, confirmată de prieteni din Cernavoda, că lângă localitatea Seimeni s-a descoperit un complex megalitic foarte vechi, cu 59 de discuri uriaşe cu un diametru de peste 20 de metri fiecare. Păi... Stonehenge ar fi nimic faţă de aceste vestigii, care (sper să nu fac o blasfemie), par a umbri chiar şi bătrâna şi misterioasa Sarmizegetusă. Dar cum le putem exploata? Ei bine, sunt convins că 500 de minţi antrenate pot identifica o soluţie practică.

“Atlantykron este un exemplu de şcoală în afara şcolii, pe care ni l-am dori copiat în zeci, chiar sute de exemplare, care demonstrează că învăţarea este atractivă pentru tineri, cu singura condiţie să nu fie o activitate plictisitoare, ca o muncă în uzină, la bandă rulantă. Pe insula aceasta micuţă, care prinde viaţă 10 zile pe an, am deschis ferestrele, larg, către viitor”, susţine Alexandru Mironov, jurnalist de ştiinţă şi scriitor, preşedintele fondator al Academiei Atlantykron.

„Proiectul Atlantykron, pe care îl coordonez din 1990, reprezintă o parte importantă din viaţa mea. Realizez că noi, organizatorii acestui eveniment, purtăm o mare responsabilitate, deoarece contribuim la formarea tinerilor şi încercăm să îi ajutăm să devină mai creativi, să aleagă un drum în viaţă. O spun cu mândrie: Atlantykron a influenţat destinele multor oameni”, subliniază şi Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

Am dorit să vă împărtăşesc doar câteva crâmpeie dintr-un eveniment unic care are loc la noi, aici, în România. Aş dori să amintesc că principalii parteneri de organizare sunt Centrul pentru Studii Complexe (România), Fundaţia World Genesis (SUA) şi Innovation Travel (România), iar site-ul evenimentului este www.atlantykron.org. Credeţi că în ziua de azi mai contează şi educaţia, creativitatea, stimularea imaginaţiei? Are România vreo şansă de a se afirma la maxim ca destinaţie turistică? Vă voi ţine la curent. Repet, 500 de minţi eliberate de orice influenţă din afară pot găsi o concluzie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite