Un maestru somelier explică ce tipuri de vin roşu sunt mai bune dacă le consumăm reci, nu la temperatura camerei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă vreţi să beneficiaţi de aroma deplină a unui vin, trebuie să învăţaţi modul în care îi puteţi amplifica savoarea, iar un factor important este temperatura.Foto court.ge
Dacă vreţi să beneficiaţi de aroma deplină a unui vin, trebuie să învăţaţi modul în care îi puteţi amplifica savoarea, iar un factor important este temperatura.Foto court.ge

Temperatura de servire a vinului nu este doar o preferinţă a consumatorului, ci un mod în care poate fi amplificată savoarea acestei băuturi. Un maestru somelier a dezvăluit care sunt cele mai cunoscute 5 tipuri de vinuri care trebuie consumate la temperaturi scăzute.

Nimic nu se compară cu un pahar de vin, pe marginea unei piscine, pentru a te bucura de ultimele zile de vară. Însă, servirea unei astfel de băuturi are secretele ei. Dacă vreţi să beneficiaţi de aroma deplină a unui vin, trebuie să învăţaţi modul în care îi puteţi amplifica savoarea, iar un factor important este temperatura.

Codul de servire a vinurilor spune că cele albe şi rose se consumă reci, iar cele roşii la “temperatura camerei”.

James Tidwell, maestrul somelier al hotelului „Four Seasons Resort” din Dallas, Texas, SUA, este însă de altă părere. Acesta a  împărtăşit în publicaţia Business Insider câteva dintre cele mai bune soiuri de vin roşu, care îşi amplifică savoarea dacă sunt servite după ce au fost refrigerate.

„Vinurile care se încadrează în această categorie sunt, în general, vinurile care au aciditate”, a spus Tidwell.

Pinot noir  

Pinot Noir este unul dintre acele vinuri roşii pe care nu te-ai gândi să le bei refrigerate, dar Tidwell spune contrariul. „Fie că îl alegi pe cel alb (obţinut prin vinificarea în alb a strugurilor Pinot Noir) sau pe cele fructate, gustul acestui tip de vin poate fi îmbunătăţit prin răcire. De obicei, este un vin mai uşor decât Cabernet sau Merlot”, a spus Tidwell.

Cabernet franc

vin business insider

Acest strămoş al cabernet sauvignon-ului este mult mai bun la temperaturi scăzute, deoarece este mai puţin maturat decât alte tipuri de vinuri roşii.

Sommelier-ul este de părere că zona din care provine vinul este o caracteristică importantă ce trebuie luată în considerare. „Cei din Valea Loarei le etichetează adesea cu numele „Cabernet franc”, dar cei din Bordeaux produc un vin puţin mai maturat, care nu este propice pentru refrigerarea, spuse Tidwell.

Lambrusco  

vin business insider

Acesta este unul dintre cele recomandate tipuri de vin care permit refrigerarea, deoarece calitatea răcoritoare a vinului roşu este îmbunătăţită în acest mod. Deşi există multe soiuri de vin „Lambrusco”, seci şi dulci, Tidwell spune că aproape toate ar trebui servite la temperaturi ceva mai scăzute.

„Se combină foarte bine cu mezeluri fine sau brânzeturi”, a adăugat Tidwell.

Beaujolais (etichetat şi Gamay)  

„Aproape orice Beaujolais sau Gamay, are nevoie de puţină refrigerare”, spune Tidwell. Beaujolais se face dintr-un must special, obţinut din struguri Gamay Noir a Jus Blanc. Vinul are nevoie de refrigerare, deoarece procesul nu presupune maturarea în butoaie de stejar.

Brachetto d'Acqui 

Brachetto d'Acqui este opusul gustului „Lambrusco”. Tidwell îl descrie ca varianta roşie a Muscatului, un vin alb dulce, care se serveşte la temperaturi scăzute.

„Este un vin roşu, fructat, uşor dulce şi spumos. Este aproape ca un cocktail revigorant, destul de slab alcoolizat (în jur de 7% sau mai puţin) ”, a spus Tidwell.

Foto: Business Insider

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite