Studiul de 75 de ani de la Harvard dezvăluie secretele unei vieţi fericite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

În iunie 2009, The Atlantic scrie despre studiul Grant,  unul dintre cele mai lungi studii făcute vreodată despre dezvoltarea umană, cu scopul de a afla care sunt secretele unei vieţi fericite.

Studiul a început în anul 1938 şi a urmărit 268 de studenţi de la Harvard de-a lungul a 75 de ani. Astfel, cercetătorii au putut să obţină o gamă largă de informaţii despre trăsăturile fizice, psihologice şi antropologice ale participanţilor, de la IQ şi personalitate, la vicii şi relaţii interpersonale, într-un efort de a afla care este sursa fericirii, potrivit BusinessInsider.

George Vaillant, cel care a condus studiul timp de 30 de ani, a publicat Triumphs of Experience, o colecţie de informaţii extrase de pe urma participanţilor. El declară: „Alcoolismul este o boală cu o mare forţă distructivă“. Alcoolul a fost principala cauză de divorţ dintre cuplurile care au participat la studiu.

Alt lucru surprinzător pe care l-a aflat este că, de la un anumit nivel, inteligenţa nu contează. Nu s-a constatat nicio diferenţă între veniturile persoanelor cu un IQ de 110-115 şi cele cu un IQ mai mare de 150.

Deşi nici ideologia politică nu este un factor decisiv, bărbaţii liberali au avut parte de mai mult sex de-a lungul vieţii decât bărbaţii conservatori, care au încetat să aibă relaţii sexuale la vârsta de 68 de ani. Liberalii, în schimb, au continuat să aibă vieţi sexuale active până la 80 de ani.

Un factor influent îl reprezintă corelarea puternică între relaţiile interpersonale şi sănătate şi fericire. Bărbaţii care au avut o relaţie călduroasă cu mama lor în copilărie tind să câştige mai mult şi să aibă o viaţă mai satisfăcătoare. Cei care nu au avut o relaţie strânsă cu figura maternă din viaţa lor au şanse mai mari să sufere din cauza demenţei la bătrâneţe. 

Pe de altă parte, relaţiile bune cu tatăl au dus la un nivel scăzut de anxietate  şi o viaţă mai mult decât satisfăcătoare la vârsta de 75 de ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite