Depresia şi fericirea sunt molipsitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gândurile negative se transmit între prieteni FOTO Shutterstock
Gândurile negative se transmit între prieteni FOTO Shutterstock

Starea noastră emoţională depinde în mare măsură de oamenii pe care îi avem în preajmă, spun specialiştii într-un nou studiu. Oamenii depresivi din jurul nostru ne molipsesc cu tristeţea lor, iar cei care au o fire veselă – cu fericire.

Stările depresive se pot transmite de la o persoană la alta, spun medicii Gerald Haeffel şi Jennifer Hames, de la Universitatea Indiana din SUA. Vulnerabili în faţa stărilor de tristeţe sunt nu doar partenerii de cuplu ai persoanelor depresive, ci toţi cei care le stau în preajmă mai mult timp. O fire veselă se poate schimba în una tristă atunci când o persoană se înconjoară de oameni posomorâţi.

Cei doi medici americani au analizat starea emoţională a 103 studenţi în anul I de facultate şi a colegilor de cameră ai acestora, scrie cotidianul britanic Daily Mail. Cei care au fost cazaţi în camere de cămin cu studenţi vulnerabili emoţional s-au „contaminat“, într-un interval de şase luni, cu comportamentul şi stările de tristeţe ale colegului, fiind astfel mai predispuşi depresiei. 

Vulnerabilitatea poate creşte, aşadar, în funcţie de mediul şi de contextul social în care cineva trăieşte. Modificarea mediului ar trebui să fie parte a tratamentului unui depresiv, sunt de părere specialiştii americani.

Depresia este contagioasă şi în familie. Un copil care a avut un părinte depresiv riscă să se confrunte, la rândul lui, cu aceeaşi problemă. Iar lucrul acesta nu are legătură cu bagajul genetic. El va prelua starea prin imitaţie.

Şi fericirea este contagioasă

Fericirea se propagă printre prieteni şi rude, arăta un studiu publicat în urmă cu câţiva ani în British Medical Journal (BJM). Şansele unei persoane de a se simţi fericită cresc cu 42% când un prieten care se află la mai puţin de 800 de metri distanţă este fericit. Procentul este de 25% atunci când prietenul respectiv se află la mai puţin de 1,5 kilometri distanţă, potrivit studiului.

„Variaţiile nivelului de fericire al unei persoane se propagă în valuri în grupurile sociale“, explică profesorul Nicholas Christakis, de la Universitatea Harvard, unul dintre autorii studiului. Fericirea nu este contagioasă printre colegii de muncă, se precizează în aceeaşi cercetare. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite