Sfaturi pentru a prepara o cafea bună: de ce este importantă apa folosită şi detaliul banal care poate strica gustul cafelei
0Sfaturi pentru a prepara o cafea bună. Fie că este vorba despre cafeaua preparată minuţios, proces care implică prăjirea boabelor chiar înainte de a fi măcinate şi folosirea apei potrivite, fie despre felul în care păstrăm boabele de cafea pentru a nu-şi pierde calităţile, este bine să cunoaşteţi secretul din spatele unei cafele bune.
Sfaturi pentru a prepara o cafea bună: Cumpăraţi boabe de cafea
Fără îndoială, cafeaua are altă aromă şi chiar şi altă calitate atunci când este făcută din boabe prăjite şi măcinate preferabil în chiar ziua preparării. Oxigenul şi lumina puternică afectează calitatea boabelor de cafea, aşa că este recomandată cumpărarea de boabe în pachete vidate.
Sfaturi pentru a prepara o cafea bună: Păstraţi boabele de cafea proaspete
Păstraţi întotodeauna boabele de cafea, după desigilarea pachetului, într-un recipient cu capac. Borcanele de sticlă sau recipientele din ceramică sunt cele mai indicate, fiind recomandate capace cu cauciuc pentru o închidere etanşă. Boabele de cafea nu trebuie ţinute la frigider deoarece pot prinde umezeală şi mirosul altor alimente.
Sfaturi pentru a prepara o cafea bună: Alegeţi cafeaua potrivită
Pretenţiile consumatorilor de cafea pot rivaliza cu cele ale consumatorilor de vin, dar este cert faptul că o incredibilă lume a aromelor de cafea îi poate întâmpina pe aceia care sunt dornici să se aventureze dincolo de limitele instituite de brandurile comerciale. Cafelele de specialitate care vin din alte ţări sau regiuni pot crea experienţe unice pentru cafegii înrăiţi şi nu numai. Cele mai cunoscute şi recomandate boabe de cafea sunt cele Arabica şi Robusta.
Sfaturi pentru a prepara o cafea bună: Măcinaţi-vă singuri boabele de cafea
Cafeaua începe să-şi piardă din calitate aproape imediat după ce a fost măcinată. Cele mai bune cafele sunt cele făcute din cafeaua care tocmai ce a fost măcinată. Cunoscătorii cafelei preferă să o macine cu ajutorul râşniţelor-mori destul de scumpe (de exemplu Solis, Zassenhaus, Rancilio), dar şi cele electrice cu rame rotative (de exemplu Braun, Bodum) vor face treabă bună.
FOTO stiri.covasnamedia.ro
Sfaturi pentru a prepara o cafea bună: Folosiţi apă bună
Nimic nu poate distruge o cafea cum o poate face apa de la robinet plină de clor şi de alte substanţe. O soluţie ar fi folosirea apei îmbuteliate sau a filtrelor de carbon.
FOTO wvgazettemail.com
Sfaturi pentru a prepara o cafea bună: Evitaţi filtrele ieftine de cafea
Cele mai recomandate filtre de cafea, din hârtie, sunt cele fără dioxină (precum Filtropa sau Melitta), cele care nu au această caracteristică fiind destinate cafelei de calitate inferioară.
Sfaturi pentru a prepara o cafea bună: Menţineţi cantităţile potrivite
Dacă vă zgârciţi la cafea, aceasta va fi nu doar slabă, ci şi lipsită de savoare. De asemenea, dacă veţi folosi dublul de cantitate recomandată pentru o ceaşcă, puteţi avea alte probleme, respectiv de creştere a tensiunii arteriale. Păstrarea proporţiilor adecvate este esenţială pentru ceea ce se numeşte o cafea reuşită. Cantitatea optimă pentru 50 ml de apă (o ceşcuţă) este de 2 linguriţe de cafea.
FOTO medicaldaily.com
Sfaturi pentru a prepara o cafea bună: Atenţie la foc!
În cazul în care vă preparaţi cafeaua în stil clasic, trebuie să saveţi în vedere că apa fiartă la foc prea iute poate extrage componente din cafea care să îi accentueze amăreala. Unul dintre secretele unei cafele perfecte este fierberea la foc mic. Astfel, cafeaua îşi lasă întreaga aromă în apă.
Sfaturi pentru a prepara o cafea bună: Păstraţi curăţenia
Gustul şi calitatea cafelei pot lăsa de dorit dacă recipientele sau râşniţele nu sunt curăţate cel puţin o dată la câteva săptămâni pentru înlăturarea stratului uleios care se formează de obicei pe acestea. Deşi pare un detaliu banal, este recomandată curăţarea echipamentului destinat cafelei cu o soluţie pe bază de oţet pentru dizolvarea mineralelor depuse, cel puţin cu o frecvenţă lunară.