Scapă de kilogramele în plus prin evitarea mâncatului pe fond emoţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăderea în
greutate prin evitarea mâncatului pe fond emoţional
Scăderea în greutate prin evitarea mâncatului pe fond emoţional

Pofta de mâncare este un impuls automat care apare în momentele în care experimentăm  respingere, singurătate, nervozitate sau stres. Acesta este mâncatul emoţional despre care psihologii cred că îl putem evita dacă acordăm atenţia necesară trăirilor şi emoţiilor.

Potrivit psihologului Mel Wells, cheia scăderii în greutate este să te gândeşti la ceea ce îţi provoacă poftă de mâncare. „Dacă aţi ţinut vreodată o dietă, atunci ştiţi ce înseamnă încercarea de a ignora foamea sau încercarea de a scăpa de pofte pofte prin distragerea atenţiei. Totuşi, în loc să faceţi acest lucru, recomandat este să începeţi să îmbrăţişaţi toate aceste impulsuri, să le respectaţi şi să le acordaţi atenţie“ a explicat Wells pentru The Independent .

Atunci când facem asta, nu ne mai simţim sclavi al poftelor.  Există o diferenţă între poftele emoţionale şi foamea reală. „O poftă emoţională este o dorinţă puternică şi bruscă de a mânca alimente chiar în acel moment. Dacă îi rezistaţi timp de 10-15 minute, acesta va trece. Totul este în cap, nu în stomac. Foamea reală se declanşează treptat într-o perioadă de ore“, spune psihologul.

Mâncatul, un impul pe fond emoţional

Pentru mulţi oameni, mâncarea este un impuls automat atunci când se simt respinşi, singuri, nervoşi sau stresaţi - în esenţă, simţim o senzaţie neplăcută şi vrem să compensăm cu un aliment care ne produce plăcere. Acesta este mâncatul emoţional.

„Ar trebui să te opreţti pentru o clipă, să te aşezi şi să încerci să înţelegi ce se întâmplă în corpul şi mintea ta. Este vorba de foame sau de nevoia de a primi un impuls de fericire? Trucul este să vă opriţi pentru un moment, să încetiniţi puţin respiraţi şi să vă întrebaţi: „Cum mă simt acum? Atât de simplu este. Tot ce trebuie să faceţi este să definiţi sentimentul dvs. şi apoi, în loc să vă întoarceţi la borcanul cu biscuiţi, să încercaţi să vă înţelegeţi trăirile şi sentimentele“, spune Wells.

Acordaţi atenţie alimentaţiei şi bucuraţi-vă de gust

Dacă vă este foame, mâncaţi, dar mâncaţi cu grijă. Acordând atenţie mâncării, nu vă umpleţi  gura cu fără a vă bucura de senzaţiile provocate de alimente papilelor gustative.

„Va veni un moment când vă veţi da seama că aveţi opţiunea de a vă opri din mâncatul pe fond emoţional şi de a face o alegere mai bună sau de a vă abuza corpul cu mâncare - şi, vă provoc să vă întrebaţi cum vă simţiţi în acel moment“, spune Wells.

S-ar putea să fii obosit, s-ar putea să fii stresat, dar nu mâncatul este soluţia de care are nevoie corpul.  Ceea ce ar putea fi o soluţie în acest moment este autoîngrijirea, yoga, meditaţia sau pur şi simplu respiraţia profundă, mergeţi la plimbare, opriţi telefonul sau citiţi o carte.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite