Referendum inedit în Elveţia, iniţiat de un fermier. Cetăţenii vor ieşi la vot pentru „menţinerea demnităţii vitelor“
0În Elveţia va avea loc, în acest weekend, un referendum inedit. Cetăţenii vor vota o problemă de importanţă naţională care a divizat ţara – dacă fermierii care lasă coarnele vitelor şi caprelor să crească vor primi subvenţii.
Un referendum despre menţinerea „demnităţii vitelor“ a fost iniţiat de fermierul Armin Capaul, în vârstă de 66 de ani. Bărbatul a eşuat cu lobby-ul politic, dar a strâns 100.000 de semnături pentru un referendum naţional, care va avea loc în această duminică, scrie Reuters.
Bărbatul spune că şi-a „ascultat“ vitele, care i-au inspirat campania pe care a dus-o timp de nouă ani pentru finanţarea spaţiului suplimentar de care animalele cu coarne au nevoie, măsură care, speră acesta, va diminua tăierea coarnelor animalelor.
„Trebuie să respectăm vitele aşa cum sunt. Lăsaţi-le coarnele. Când sunt privite, vitele îşi ţin capul sus, sunt mândre. Când le sunt tăiate cornele, sunt triste“, a declarat, pentru Reuters, Capaul.
Trei sferturi dintre vitele din Elveţia, un simbol naţional şi o atracţie turistică, au coarnele tăiate sau eliminate prin inginerie genetică.
Capaul propune o subvenţie de 190 de franci elveţieni pe an pentru animalele cu coarne. Fermierul a eşuat cu lobby-ul politic, dar a strâns 100.000 de semnături pentru un referendum naţional, notează Mediafax.
Campania lui este în măsură să obţină sprijinul celor care se opun eliminării coarnelor viţeilor prin arderea cu firul roşu, despre care spun că este o metodă dureroasă şi nenaturală, în timp ce suporterii trimit la castrarea pisicilor sau a câinilor şi susţin că este o problemă de securitate.
Campania nu este nici pe placul guvernului elveţian, care apreciază că măsura va costa bugetul agricol aproximativ 30 de milioane de franci dintr-un total anual de 3 miliarde de franci.
Unii fermieri se opun, spunând că actualul sistem are avantaje şi că în cazul animalelor cu coarne cresc riscurile de a răni alte animale sau oameni.
„Fiecare fermă ar trebui să ia decizii pentru bunăstarea ei. Altele sunt problemele în agricultură“, este părerea unui fermier elveţian.