„Primul duel al emancipării”: motivul uimitor pentru care o prinţesă şi o contesă s-au duelat topless în 1892 FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Primul duel al emancipării” a inspirat şi alte evenimente asemănătoare, dar şi artiştii, care au pictat şi fotografiat modele în aceeaşi ipostază. FOTO Pinterest
„Primul duel al emancipării” a inspirat şi alte evenimente asemănătoare, dar şi artiştii, care au pictat şi fotografiat modele în aceeaşi ipostază. FOTO Pinterest

De obicei, titlurile nobiliare impun imaginea unei conduite respectabile, chiar delicate, cu atât mai mult când acestea sunt deţinute de femei. Primul duel al emancipării din istorie spune, însă, o poveste diferită: o contesă şi o prinţesă şi-au măsurat iscusinţa de a mânui sabia topless, dintr-un motiv mai de grabă amuzant.

Duelul cu săbii dintre o prinţesă şi o contesă, cu sânii dezgoliţi, petrecut din cauză că nu au putut pica de acord în legătură cu alegerea aranjamentelor florale, pare subiectul unui film de satiră. Acesta este, însă, un episod istoric real care a avut loc în 1892, cunoscut drept „primul duel al emancipării”, potrivit publicaţiei britanice Daily Mail.

Într-un videoclip realizat de portalul Atlas Obscura este prezentată povestea prinţesei vieneze Pauline von Metternich şi a contesei rusoaice Anastasia Kielmansegg, care s-au duelat topless în vara anului 1892 după ce au avut o dispută din cauza alegerii aranjamentelor florale pentru o expoziţie de la Teatrul Muzical din Viena.

foto

Prinţesa Pauline von Metternich (1) şi contesa Anastasia Kielmansegg (2) s-au duelat, în 1892, din cauza aranjamentelor florale pentru o expoziţie de la Teatrul Muzical din Viena. FOTO Daily Mail

Ideea de a se lupta cu sânii dezgoliţi nu a aparţinut celor două rivale, ci a fost propusă de baroneasa Lubinska, o femeie medic care a supravegheat duelul cu săbii care a avut loc în Vaduz, capitala statului Liechtenstein. Această propunere a fost, de fapt, o măsură de siguranţă impusă de baroneasă, pregătită să trateze orice fel de rană a nobililor austrieci care se duelau până când era vărsată prima picătură de sânge. Iniţiativa de a renunţa la haine în partea de sus a corpului nu a avut, aşadar, raţiuni sexuale, ci practice.Conform baronesei, chiar şi rănile mici puteau deveni fatale în urma septicemiei cauzate de faptul că materialul hainelor era împins forţat în rană, odată cu tăişul sabiei. Pentru a evita acest lucru, medicul le-a sfătuit pe cele două femei să se lupte topless.

În acele vremuri, duelurile între femei erau rare, dar nu necunoscute. Totuşi, duelul dintre prinţesa Pauline şi contesa Anastasia a rămas în istorie ca „primul duel al emancipării” pentru că atât participantele, cât şi medicul asistant şi susţinătoarele, responsabile de comunicarea între adversare, erau femei.

Potrivit autorului Paul Mall Gazette, dezacordul celor două femei nobile a fost atât de puternic, încât problema putea fi rezolvată doar prin vărsare de sânge. Prinţesa Pauline Metternich, preşedintele de onoare al expoziţiei, şi Contesa Anastasia Kilmannsegg, preşedinta comitetului expoziţiei, au călătorit la Vaduz, unde s-au duelat cu săbii. În cea de-a treia rundă, prinţesa a rănit-o pe contesă la nas, iar contesa i-a provocat prinţesei o tăietură pe braţ. Rănile lor au fost de îndată îngrijite de baroneasa Lubinska. Deşi unele surse susţin că prinţesa Pauline a fost declarată învingătoare, alţii sunt de părere că victoria i-a aparţinut contesei, care a rănit-o mai grav pe rivala ei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite