Poate hipnoza să vindece o inimă frântă? De la tratament pentru boli la pansament pentru stresul post-despărţire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hipnoza

Hipnoterapia poate schimba modelele subconştiente negative de gândire, fiind folosită în ultimii ani ca metodă de recuperare după momente de cumpănă, precum divorţul.

Sarah Tucker conştientiza că relaţia ei s-a sfârşit cu adevărat, dar femeia nu reuşea, sub nicio formă, să accepte finalul. La şase luni după ce John, fostul său soţ, i-a făcut cunoscut faptul că nu mai poate continua aşa, femeia continua să obsedeze asupra relaţiei amoroase. 

„Eram frustrată din cauza neputinţei mele de a trece mai departe. Nu mai voiam să mă gândesc la el şi să-mi pierd timpul aşa”, a declarat Sarah (49 de ani) 

Este o situaţie în care foarte mulţi se pot regăsi. Oricine a trecut vreodată printr-o despărţire, cunoaşte prea bine întrebările despre cum ar fi putut schimba verdictul final al partenerului. Hotărâtă să încheie definitiv acest capitol şi să-şi reia viaţa, Sarah a apelat la o metodă mai puţin convenţională pentru astfel de situaţii: hipnoza. 

Hipnoterapia a devenit populară în ultimii ani, fiind folosită ca un instrument în lupta cu dependenţe de mai multe feluri: de la fumat la mâncat excesiv. Potrivit „Daily Mail”, mii de femei apelează la această tehnică pentru a trece peste relaţii care au eşuat, împotriva dorinţei lor. A devenit chiar un atribut al terapiei, care este „vândută” astăzi drept o metodă de rezolvare rapidă a problemelor, în locul săptămânilor şi lunilor petrecute pe canapeaua psihologului. Şi în România abundă anunţurile publicitare care vând hipnoza ca un tratament pentru aproape orice afecţiune sau dependenţă. La o simplă căutare, oricine are bani pe card poate achiziţiona, de pe internet, înregistrări ale unor presupuşi terapeuţi, astfel încât nici nu va mai fi nevoie de deplasare la cabinetul medicului. 

   

Ce presupune o şedinţă?

De la hipnoza cu ceasul de buzunar, terapia a evoluat îndeajuns de mult încât să câştige dramul de credibilitate necesar unui tratament. Hipnoterapeuţii moderni combină hipnoza cu tehnici precum atenţia, consilierea şi terapia cognitiv-comportamentală. Într-o sesiune obişnuită, clientul va fi convins să se relaxeze prin diverse tactici de respiraţie şi va încerca să se vizualizeze în locuri liniştite şi plăcute, fapt care îl ajută să intre în transa necesară. Abia atunci, hipnoterapeuţii ar schimba modelele de gândire negativă din subconştient. Autoritatea National Health Service, din Marea Britanie, recunoaşte beneficiile acestei terapii în lupta cu anxietatea, împotriva mâncatul pe fond nervos sau chiar ca măsură pentru uşurarea durerilor din timpul naşterii. 

Pentru Sarah (foto), ca pentru alte mii de femei, terapia a însemnat un pas înainte spre vindecarea sa după o despărţire neaşteptată. „A fost decizia lui, iar eu am acceptat-o. Dar în lunile care au urmat a continuat să mă caute. Voia să fim prieteni, dar eu simţeam că nu trebuie să fac asta, nu puteam să trec de la iubire la prietenie. Am fost sceptică în privinţa hipnozei, dar am zis că merită încercat”, povesteşte Sarah. 

image

Sesiunea de o oră a început cu conversaţii despre copilăria femeii, despre viaţa şi relaţiile sale, dar mai ales despre nemulţumirile ei din aceste capitole. 

„M-am întins, iar terapeutul a început să numere de la 300, repetând cuvinte precum «calm» sau «confortabil». După 15 secunde, am intrat într-o stare asemănătoare unei transe, cu toate că eram conştientă de tot ce-mi spunea. Mi-a indus tot soiul de sugestii care să mă ajute să gândesc diferit în privinţa despărţirii”, spune aceasta. 

Terapeuta a rugat-o pe Sarah să se imagineze lângă un lac, în care aruncă cu pietricele. Fiecare dintre acestea reprezenta câte un gând negativ al clientei. 

„Mi-a spus să mă gândesc la fostul meu soţ ca la o piatră de temelie: importantă în viaţa mea, dar doar o parte din călătoria către altceva mult mai mare”, a adăugat Sarah. Ea spune că a plecat din cabinetul terapeutului simţindu-se mult mai curată şi transformată, cu un simţ accentuat al faptului că a dat drumul. „Fizic, mă simţeam mai uşoară, aveam mintea mult mai limpede”, a mărturisit pacienta. 

Ştiai că...

legănatul bebeluşului ca să adoarme este o formă de hipnoză, în măsura în care respiraţia copilului se sincronizează cu a mamei?

„Prima dată când m-am gândit la John nu am mai simţit nimic, doar certitudinea că tot răul a fost spre bine”, a spus soţia recuperată, care după două sesiuni a putut să scape de durerea pricinuită de divorţ. 

Hipnoterapeutul Ailsa Frank, care lucrează în domeniu de nouă ani, spune că terapia funcţionează atât de bine pentru că se adresează acelui cotlon al minţii care programează comportamentul uman. „Puterea inconştientului se traduce în lucruri pe care le putem face, precum legarea şireturilor sau şofatul maşinii, fără să ne gândim neapărat la ele. La fel de bine controlează obiceiurile emoţionale şi reacţiile noastre”, explică aceasta. 

„De fapt, noi toţi intrăm şi ieşim din această stare semi-inconştientă mereu – când citim o carte şi ne gândim la cu totul altceva, până când realizăm că nu ştim unde am ajuns cu lectura”, exemplifică terapeuta. 

O discuţie obişnuită la terapeutul clasic va îmbunătăţi starea clientului temporar, dar, la fel de bine, poate declanşa frustrarea sau furia acestuia. Pe când hipnoterapia ajută la eliberarea sentimentelor negative.

„Când lucrez cu cineva care vrea să se lase de ţigări sau alcool, îi ajut să-şi schimbe percepţia acelor lucruri, astfel încât să nu şi le mai dorească. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul oamenilor care vor să depăşească o despărţire. Pur şi simplu nu vor mai fi interesaţi de persoana care le crea angoase până atunci”, a spus Ailsa Frank pentru cotidianul britanic. 

Pentru generaţia de astăzi, lipsită mai mereu de timp, hipnoterapia face cu ochiul datorită rezultatelor rapide cu care se mândreşte. „Este o terapie modernă. Oamenii nu mai au timp să meargă la psiholog de trei ori pe săptămână, pentru a vedea rezultate”, a spus Kirsty Hanly, hipnoterapeut cognitiv din Londra. 

În ciuda mărturiilor pozitive, există în continuare dezbateri pe seama beneficiilor hipnoterapiei. Micheal Heap, un psiholog clinician, care a practicat acest tip de terapie la rândul lui, spune că nu există încă dovezi ştiinţifice care să ateste rezultatele. 

„Hipnoza ajută oamenii, dar nu neapărat aşa cum cred ei. Este relaxantă şi uşoară, ca orice terapie, dar ideea că accesează inconştientul este veche şi nu-şi are locul în înţelegerea modernă a lucrurilor”, spune acesta. Heap menţionează în discuţie efectul placebo al terapiei. „Există dovezi că doar spunând cuiva că va face hipnoterapie va începe să simtă efectele”, a argumentat Heap.

Citeşte şi:

Primul român director la Institutul „Albert Ellis“ din New York: „Starea mentală, unul dintre factorii care pot interveni în apariţia cancerului“

Şarlatanii care preiau cârma raţiunii. Cine face hipnoză pentru constipaţie, cancer, mărirea sânilor şi eliminarea părului nedorit

Incredibilul efect placebo: pacienţi care au suferit o operaţie falsă au fost vindecaţi

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite