Primul român director la Institutul „Albert Ellis“ din New York: „Starea mentală, unul dintre factorii care pot interveni în apariţia cancerului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători din SUA, în colaborare cu specialişti de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, din Cluj, a demonstrat recent, într-un studiu ştiinţific, beneficiile aduse de hipnoză şi de terapiile cognitiv-comportamentale în tratamentul unor paciente cu cancer. Psihologul Daniel David, primul român director la Institutul „Albert Ellis“ din New York, a vorbit cu „Adevărul“ despre acest studiu.

Din echipa clujeană au făcut parte profesorul Daniel David şi lectorul universitar Mădălina Sucală de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, din cadrul  Universităţii Babeş-Bolyai. Universitarul Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a fost, în 2013, numit director responsabil cu cercetarea la un prestigios institut american. Fondatorul acestui institut este unul dintre cei mai importanţi psihologi din lume, fiind comparat cu Sigmund Freud.

Albert Ellis Institute este un centru de referinţă la nivel internaţional, fiind locul de origine pentru una din cele mai practicate forme de psihoterapie în prezent, şi anume psihoterapia raţional-emotivă şi cognitiv-comportamentală. Echipa clujeană aplică astfel de tehnici în cadrul reputatului Institut de Studii Avansate în Psihoterapie al UBB, singurul component din mediul universitar românesc ce este parte a platformei europene de cercetare MERIL (Mapping of the European Research Infrastructure Landscape). 

„Au existat, există şi vor exista astfel de discuţii. Nu aş spune că starea mentală este un factor cauzal individual, dar este unul din factorii psihologici care pot interveni, alături de cauze bio-medicale, in procesul cauzal complex de apariţie si dezvolatre a cancerului.”

Daniel David, psiholog

În presa străină 

Studiul are un ecou important în presa internaţională. Astfel, portalul „cbsnews.com” a publicat în 2 mai un articol pe această temă. „La Centrul Medical <<Muntele  Sinai>> din New York, Guy Montgomery, profesor asociat specialist în oncologie, testează o combinaţie de hipnoză şi terapie cognitivă şi comportamentală pentru a ajuta pacientele cu cancer de sân să-şi menţină săntătatea mentală”, se arată în articol.  „Anxiozitatea şi starea de îngrijorare poate duce la oboseală şi aceasta este una dintre problemele la care lucrăm împreună cu pacienţii, pentru ca ei să-şi poată controla aceste tipuri de emoţii”, a declarat Montgomery pentru CBS News. În studiu realizat pe 200 de pacienţi, Montgomery  a descoperit că femeile care au participat la şedine de terapie comportamental-cognitivă şi de hipnoză au fost mai puţin obosite şi anxioase, chiar şi după 6 luni. 

Rezultatele studiului

Daniel David a precizat că studiul  se referă la stările aflate între oboseală (similare celei cronice) şi epuizare. „Ambele grupuri au pornit de la acelasi nivel de oboseala inainte de inceperea radioterapiei. Imediat dupa terminarea radioterapiei grupul care nu a primit psihoterapie a avut un nivel de oboseala mai mare ca la inceput (aprox. +30) de aproximativ +50/aproape 60 (pe o scala de la 0 la 100) si un nivel de slabiciune musculara de aproximativ +35/aproape 40 (la inceput aproximativ +10). Grupul care a primit tratament psihoterapeutic a avut un nivel de oboseala de +30/aproape 40 (aproximativ + 30 la inceput - deci  nu a crescut) si un nivel de slabiciune musculara de aproximativ 15 (si +10 la inceput)”, a explicat David, concluziile studiului. 

Radioterapia vizeaza cancerul, iar psihoterapia efectele secundare tratamentului medical

Întrbat despre importanţa oboselii resimţite de bolnavii de cancer în cadrul tratamentului, David a susţinu: „Relatia este complexa. Oboseala şi slabiciunea musculara duc la scaderea drastica a calitatii vietii si a functionarii sociale (ex. Scade performanta, motivatia pentru activitate, a urma tratamentul si chiar pentru a lupta cu cancerul etc.). Asadar ambele aspecte sunt importante. Ce folos ca cresti durata de viata cu cativa ani, daca calitatea vietii acelor ani este mizerabila? Radioterapia vizeaza cancerul, iar psihoterapia efectele secundare tratamentului medical al cancerului, efecte secundare care pot interfera nu doar cu calitatea vietii/functionarea sociala, dar si cu tratamentul medical (lipsa motivatiei pentru a-l duce la bun sfarsit).

Întrebat  despre posibila legătură între starea mentală şi cancer şi dacă rezultatele studiului pe care l-a derulat cu partenerii americani ar putea fi aduse în discuţie atunci când se vorbeşte despre o influenţă a stării mentale asupra cancerului, David a precizat: „Au existat, există şi vor exista astfel de discuţii. Nu aş spune că starea mentală este un factor cauzal individual, dar este unul din factorii psihologici care pot interveni, alături de cauze bio-medicale, in procesul cauzal complex de apariţie si dezvolatre a cancerului.”

Tratamentele din New York vor fi implementate şi la Cluj 

David a mai precizat că studiul s-a efectuat la Icahn School of Medicine din cadrul Centrului Medical Mount Sinai (New York) şi a fost coordonat de dr. Guy Montgomery. „Acest tip de psihoterapie se studiază la clinica psihologica de acolo (SUA), dar suntem in discutii cu colegii de la Institutul de Oncologie din Cluj, cu care colaboram foarte bine, pentru a implementa protocolul, ca set de bune prcatici si aici. Am aplicat si pentru un grant impreuna si vom mai aplica”. 

Studiul a fost finanţat de National Cancer Institute şi American Cancer Society Grant. Înrolarea pacientilor a inceput in 2006, iar primele rezultate au apărut anul acesta. Revista  în care a fost publicat studiul este una din cele mai importante la nivel internaţional în domeniu, având factor de impact este apropae 18.

Citeşte şi

Clujeanul Daniel David - primul român ajuns director pentru cercetare la faimosul Institut „Albert Ellis“ din New York

O nouă generaţie de roboţi-terapeuţi vor ajuta persoanele cu autism prin cel mai mare grant derulat vreodată de UBB

Platforma de cercetare psihologică "Matrix" din Cluj va fi folosită la antrenamentul astronauţilor în vederea curselor spre Marte

Clujeanul Daniel David - primul român ajuns director pentru cercetare la faimosul Institut „Albert Ellis“ din New York

Timizii se pot trata gratuit în varianta clujeană a Matrix-ului

Robotul Probo, prietenul copiilor autişti

VIDEO Ora bilanţului: cu ce se laudă roboţii terapeutici din Cluj

VIDEO Primele desene terapeutice din România au fost lansate la Cluj. Un magician îi învaţă pe copii să gândească pozitiv

FOTO-VIDEO Robotul clujean care îţi scapă copilul de supărare

A fost inaugurată clădirea SF a Clujului cu platforma virtuală MATRIX şi roboţi terapeutici

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite