Oamenii care plâng des sunt mai puternici din punct de vedere mintal, potrivit psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plânsul este parte din pachetul emoţional uman. Studii recente arată că plânsul nu doar că este perfect sănătos, dar este şi critic pentru sănătatea ta mintală şi pentru stabilitate.

Cercetătorii au început să studieze ştiinţa plânsului în efortul de a ne ajuta să înţelegem mai bine ce înseamnă lacrimile umane din perspectivă socială, psihologică şi neuro-ştiinţifică. Stăpânirea frecventă a emoţiilor şi a lacrimilor duce la vătămare psihologică pe termen lung. Iată patru motive pentru care este bine să plângi, potrivit LifeHack:

1. Plânsul eliberează stresul

Lacrimile sunt terapeutice şi plânsul este cathartic. Cu 30 de ani în urmă, un biochemist a decoperit că lacrimile emoţionale conţin mai multe proteine decât cele non-emoţionale (exemplu: cele apărute atunci când tai ceapa), indicând că schimbările importante la nivel psihologic şi fiziologic au loc în corp atunci când lăcrimăm. 

Psihologul experimental Alex Goetz, fondatorul General Health Inc., a spus: „Lacrimile au un scop important. Lacrimile emoţionale, vărsate în momentele de sentimente puternice, conţin hormonii stresului şi reprezintă un mod de a te elibera de ei. Chiar dacă plânsul te stânjeneşte, el semnalează că ai ajuns la un nivel de stres care este în detrimentul sănătăţii tale“.

Procesul fizic al plânsului puternic, emoţional, implică spasme musculare, sughiţuri şi lacrimi, care cresc în intensitate şi apoi se diminuează gradual. În timpul acestui proces, corpul se încordează şi se relaxează, dându-ţi un sentiment de eliberare, iar stresul şi simptomele lui fiziologice dispar.

2. Plânsul te face mai puternic mintal

Plânsul este o formă de a conştientiza emoţiile şi de a le înfrunta direct. Prin evitarea şi ignorarea sentimentelor negative îţi poţi afecta sănătatea mintală, lucru care poate duce la anxietate şi disfuncţii depresive. Sau, în locul plânsului, te poţi găsi în situaţia de a apela la alte mecanisme mai puţin productive, inclusiv alcoolismul, dependenţa de droguri sau alte comportamente compulsive nesănătoase. Înfruntând, îmbrăţisându-ţi emoţiile şi dându-ţi voie să lăcrimezi de dragul sănătăţii tale mintale este important şi necesită curaj.

3. Plânsul te ajută să faci faţă problemelor şi să te vindeci

Profesorul Roger Baker de la Universitatea  Bournemouth crede că plânsul reprezintă transformarea suferinţei in ceva tangibil, iar procesul reduce sentimentele traumatice. Ideea este că, atunci când plângi din cauze emoţionale, iniţiezi şi un proces de vindecare emoţională. Plânsul te ajută să-ţi exteriorizezi durerea psihică într-o formă fizică. 

4. Plânsul consolidează relaţiile şi dezvoltă comunitatea

Lacrimile sunt o reprezentare pozitivă a ceea ce suntem. Lacrimile demonstrează conexiunea noastră profundă cu lumea şi arată că nu suntem indiferenţi. Atunci când plângi în faţa oamenilor, îţi expui vulnerabilitatea şi le permiţi altora să vadă că laşi garda jos din punct de vedere emoţional. Plânsul în situaţii dificile sau triste care implică mai mulţi oameni doboară zidurile emoţionale şi le permite altora libertarea de a se exprima. Legăturile sunt întărite atunci când prietenii adevăraţi plâng împreună. 

Este dovedit ştiinţific că plânsul te face să te simţi mai bine. Nu, nu rezolvă problema, nu schimbă situaţia şi nici nu aduce oamenii înapoi în viaţa ta, dar ceea ce face este să-ţi ofere un fond emoţional prin care începe procesul de vindecare, să eliberezi stresul, să te facă mai puternic mintal şi să întărească comunitatea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite