Nevoile de bază ale omului s-au schimbat. Ce e strictul necesar? Duş, cafea şi celular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fără cafea,
smartphone şi duş, viaţa nu poate fi trăită FOTO: Shutterstock
Fără cafea, smartphone şi duş, viaţa nu poate fi trăită FOTO: Shutterstock

Telefoanele „inteligente“, apa curentă şi cafeaua de dimineaţă au devenit lucrurile indispensabile omului modern, arată un sondaj. De smartphone au ajuns dependenţi şi românii, care preferă să mănânce mai puţin şi mai prost decât să renunţe la telefon.

Viaţa fără telefon internet ar fi un calvar pentru omul modern, şase din zece persoane fiind convinse că nu ar putea supravieţui o zi fără aceste tehnologii, potrivit unui sondaj. Telefonul „inteligent“ este o nevoie de bază în special pentru tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani, care spun că nu pot trăi fără el.

Cafeaua şi duşul se numără şi ele printre lucrurile considerate de omul modern „esenţiale“. Peste o treime din cei care au răspuns chestionarului spun că sunt dependenţi de cafea şi nu pot rezista o zi fără să bea măcar o ceaşcă. Şi maşina este un lucru absolut necesar omului modern.

De partea cealaltă, în ţările în curs de dezvoltare precum Bangladesh, altele sunt lucrurile cu adevărat necesare: electricitatea, sistemele de irigaţie şi mâncare pe masă. „Lucrul acesta este în contrast cu ceea ce noi considerăm important“, spune Larry Bush, directorul de marketing al companiei britanice Traidcraft, care a întrebat fernierii din Bangladesh despre nevoile lor de bază.

Nici românii nu pot trăi fără telefon

Dependenţa de smartphone este vizibilă şi în România, unde majoritatea populaţiei deţine un telefon mobil. Astfel, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în anul 2013, 22,1% din români nu-şi permit să mănânce prea des carne sau să-şi achite chiria şi facturile. Cu toate acestea, doar 5,3% din populaţia ţării noastre nu deţine un telefon mobil, mai arată statistica INS. Românii consideră la fel de gravă lipsa căldurii din casă sau a maşinii de spălat precum imposibilitatea de a-şi cumpăra un telefon mobil.

Românii au „adoptat“ repede telefoanele inteligente şi la fel de repede au devenit dependenţi de ele. 79% din ei spun că nu pleacă de acasă fără telefon, arată un alt studiu, „Our Mobile Planet“, realizat tot în 2013 de Google şi Ipsos MediaCT. Telefonul are toate şansele să devină mai important decât televizorul, 33% din români declarând, în acelaşi sondaj, că ar fi dispuşi să renunţe mai degrabă la televizor dfecât la smartphone.

Telefonul mobil a devenit atât de important pentru oameni, încât au dezvoltat o nouă frică. Teama de a rămâne fără smartphone se numeşte nomofobie şi afectează nu mai puţin de 66% din posesorii de telefoane, după cum arăta o statistică realizată de firma britanică de securitate online SecurEnvoy.

Cele mai importante simptome ale nomofobiei sunt imposibilitatea de a închide telefonul, verificarea obsesivă a apelurilor şi mesajelor, grija permanentă de a avea telefonul încărcat şi chiar incapacitatea de a merge la baie fără să-ţi iei telefonul. În medie, ne verificăm telefonul de 34 de ori pe zi.

Lipsa telefonului mobil ne creşte tensiunea

Dependenţa de telefon a devenit o problemă atât de gravă, încât mulţi oameni ajung să sufere fizic din această cauză, potrivit unui studiu citat de publicaţia „Daily Mail“. Separarea de telefonul mobil creşte ritmul cardiac şi duce la apariţia unor stări neplăcute, cum ar fi anxietatea. De asemenea, când nu au telefoanele mobile la ei, oamenii se concentrează mai puţin.

„Dispozitivele electronice ajung să fie o extensie a propriei persoane, astfel încât, atunci când suntem separaţi de acestea , trecem printr-un proces de «renunţare» la sine şi o stare fizică negativă“, susţine Russell Clayton, coordonatorul studiului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite