FOTO Cum să obţii fericirea în viaţa ta?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum gestionăm o relaţie cu o personă care nu ne place, dar pe care trebuie s-o accepăm? Ce tehnici de protecţie să folosim contra emoţiilor negative transmise de superiorii noştri şi de ce, atunci când vrem să cerem ajutorul, simţim jenă sau ruşine? Acestea au fost doar trei dintre întrebările care şi-au găsit răspunsul în cadrul atelierului de comunicare susţinut de terapeutul francez Aleth Naquet, duminică, în Capitală.

„Am cunoscut o fată, în vârstă de 12 ani, care a vrut să se sinucidă. Motivul? Aceasta a fost singura cale prin care a reuşit să-şi aducă părinţii, într-un loc, adică la spital, fără să se certe. Desigur, minunea n-a durat mai mult de jumătate de oră“, a declarat Naquet, la începutul cursului care şi-a propus să redea românilor cheia către o viaţă mai fericită.

Fie că au avut probleme de cuplu, conflicte în cadrul mediului profesional sau neînţelegeri cu cei mici, peste 30 de persoane au acceptat invitaţia lansată de Centrul de Dezvoltare Amaneser şi au participat la atelierul de comunicare susţinut în zilele de 22 şi 23 iunie.

„Metoda ESPERE® este o nouă modalitate de a comunica. Ea presupune formarea unor legături armonioase, vii, sănătoase“, a explicat psihologul, amintind că, fiecare relaţie are două capete şi fiecare persoană este responsabilă de capătul ei.

Aşezaţi pe scaune şi înarmaţi cu pixuri şi foi, oamenii care au luat parte la cursul de duminică, desfăşurat la Hotelul Howard Johnson din Bucureşti, au învăţat cum „să managerieze“ relaţiile cu cei din jur.

Cum funcţionează ESPERE® într-o relaţie de autoritate?

Dornică să-şi îmbunătăţească relaţia cu un coleg de serviciu şi să-şi impună punctul de vedere, fără să fie luată în derâdere, o tânăra a rugat-o pe Aleth Naquet să-i explice cum să acţioneze. „Îi spun că avem de realizat o sarcină până la o anumită oră şi rămâne neutru. Nu face ce i-am cerut să facă“, a mărturisit tânăra angajată într-o corporaţie.

image

Pentru a o ajuta pe aceasta să depăşească această problemă, Aleth (foto) a rugat-o să vină în faţa publicului şi să aleagă o persoană din sală care să joace rolul colegului ignorant. „Trebuie să-ţi schimbi tonul şi să-ţi formulezi explicit cererile“, a încurajat-o terapeutul. „«Vreau să termin proiectul acesta până la ora X şi am nevoie de ajutorul tău», aşa trebuie să îţi exprimi solicitarea“, a adăugat Aleth.

Relaţie amicală versus relaţie profesională

O altă participantă a povestit că nu ştie cum să gestioneze relaţia cu un prieten de-al soţului ei. „L-am angajat să ne construiască locuinţa şi am descoperit că are o problemă de sănătate. Din cauza aceasta soţul meu i-a oferit o sumă de bani cadou şi a legat o strânsă relaţie de prietenie cu el. Totuşi, la finalul lucrării, bărbatul acesta a uitat complet de ajutorul primit şi chiar a umflat preţurile pentru materialele folosite“, a povestit tânăra însărcinată. „Este un profitor. Se ajută de relaţia de prietenie pentru a câştiga foloase materiale. Vreau să întrerupă orice legătură cu soţul meu şi să nu ne mai viziteze“, a adăugat ea.

Foarte atentă la amănunte, Aleth a poftit-o pe tânără în faţa publicului şi a rugat-o să desemneze o persoană care să joace rolul soţului şi încă una care să-l întruchipeze pe amicul profitor. A urmat un schimb de replici între tânăra însărcinată şi presupusul soţ, în baza cărora ea trebuia să-i explice acestuia că între relaţia amicală şi cea profesională există întotdeauna o barieră. „Ori negociaţi să nu mai vină în casă, ori plecaţi dumneavoastră când amicul respectiv vă vizitează soţul “, a sfătuit-o Aleth.

„Mă simt vinovată dacă îi cer cuiva să aibă grijă de copilul meu“

Aşa şi-a începutul discursul Dana, o tânăra care în copilărie şi-a promis că va deveni o mamă perfectă. 

„Îmi este jenă să cer altcuiva să stea cu copilul meu atunci când eu vreau să am un pic de timp pentru mine. Am impresia că voi fi criticată şi considerată egoistă de cei din jur“, a mărturisit ea.

„Renunţă la această imagine de mamă perfectă. Aminteşte-ţi că eşti o mamă obişnuită şi că, înainte de toate, eşti femeie“, a punctat psihologul francez. „Caută într-o revistă sau pe internet o imagine care să arate o mamă perfectă. Decupează poza şi arde-o“, a adăugat ea.

„Renunţă la imaginea mamei perfecte“, a sfătuit-o Aleth pe una dintre participante FOTO Adevărul

image

Şeful de la muncă sau „vampirul energetic“

Una dintre temele abordate în cadrul atelierului susţinut duminică s-a bazat pe relaţiile desfăşurate în mediul profesional. „Am un şef care luni dimineaţă şi vineri după-amiază  organizează şedinţe pentru a ne acuza de variate greşeli şi pentru a ne aminti că suntem incapabili să rezolvăm ceva. Cum să rezolv această situiaţie?“, a întrebat o altă femeie. 

Psihologul francez a sfătuit-o pe tânără să îi comunice şefului că declaraţiile lui sunt toxice şi că scad energia întregii echipe. „Comunicaţi-i managerului că dumneavoastră v-aţi îndeplinit sarcinile şi că aveţi un punct de vedere diferit de al lui. Renunţaţi la explicaţii şi justificări“, a sfătuit-o Naquet. Psihologul a mai amintit de o tehnică prin intermediul căreia angajaţii se pot elibera de tensiunile venite din partea superiorilor. 

„Notaţi pe o foaie toate mesajele negative primite şi aruncaţi-le la coşul de gunoi relaţional. Acest gest simbolic vă va reda energia“, a argumentat terapeutul.

Alături de persoanele care au dorit să-şi îmbunătăţească tehnicile de comunicare, la cursul desfăşurat duminică a participat şi o femeia, psiholog de profesie, care cunoştea deja metoda ESPERE® şi o pusese în practică cu mama ei.

„Îmi tot spunea că, indiferent cât de psiholog sunt eu, ea este mai psiholog decât mine, iar acest lucru mă scotea din sărite“, a explicat femeia. „Pentru a pune capăt certurilor dese pe care le aveam, am luat două scaune, ne-am aşezat şi i-am explicat că, odată, stă de vorbă cu fiica ei şi, încă o dată, are în faţă un psiholog. I-am mai spus că, pentru a diferenţia aceste două lucruri, voi sta de vorbă cu ea din postura de psiholog şi că tariful meu pe oră este 100 de lei. La sfârşit am obligat-o să-mi dea banii şi de atunci s-a potolit“, a adăugat ea.

Cursul coordonat de Aleth s-a desfăşurat într-o manieră interactivă FOTO Adevărul

image

„Vreau să îi învăţ pe oameni să dezvolte relaţii fericite şi sănătoase cu cei din jur“

Venită în România pentru a coordona acest workshop de comunicare, Aleth Naquet a declarat pentru adevarul.ro că, de când a descoperit metoda ESPERE®, a renunţat la psihologia clasică. „Chiar şi relaţiile cu copiii mei s-au îmbunătăţit semnificativ de când pun în practică această metodă. Spre exemplu, atunci când îi sun, în loc să-i chestionez şi să «smulg» explicaţii de la ei, prefer să vorbesc despre mine. Dacă şi ei simt că vor să-mi comunice ceva, o vor face, fără ca eu să-i forţez“, a explicat ambasadoarea acestei formule a fericirii.

Însăşi Cati Călin, unul dintre organizatorii evenimentului, a afirmat că ESPERE® a ajutat-o să-şi îmbunătăţească relaţiile cu persoanele din jur şi să comunice mai bine. „Înainte să cunosc această metodă îmi era foarte greu să ţin un discurs în faţa unui public“, spune tânăra organizatoare.

„Am pus în practică metoda la primul colocviu ESPERE® din Franţa. Le-am spus celor prezenţi în sală că am emoţii şi le-am arătat un marker, amitindu-le că am canalizat emoţiile în acest obiect. După ce am făcut acest gest, m-am liniştit complet şi am putut să susţin cursul“, a conchis tânăra.
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite