Femei între femei: comunităţile în care accesul bărbaţilor este interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginile realizate de Leah DeVun surprind trupurile dezgolite ale femeilor care trăiesc în natură şi surprind istoria zdrobitoare a mişcării feministe. FOTO Huffington Post
Imaginile realizate de Leah DeVun surprind trupurile dezgolite ale femeilor care trăiesc în natură şi surprind istoria zdrobitoare a mişcării feministe. FOTO Huffington Post

O artistă americană este autoarea unui proiect fotografic documentar despre stilul de viaţă al ultimelor comunităţi de feministe care îşi duc traiul în pădure, departe de viaţa modernă şi problemele societăţii de astăzi, unde bărbaţii nu sunt bine primiţi.

Seria de fotografii realizată de fotografa americană Leah DeVun, intitulată „Our Hands on Each Other” este o documentare despre ultima comunitate de femei, inspirată din primele reviste feministe, printre care „Lesbian Connection” şi „Womanspirit”.

În viziunea lui DeVun, perioada 1970-1980, când s-au format primele comunităţi de feministe, iar ideea de a se întoarce la traiul simplu era mult mai agreată, este una inspiraţională. În lupta lor contra societăţii patriarhale capitaliste se orientau spre comunităţile formate exclusiv din femei, deschise pentru toate rasele, indiferent de trecutul fiecăreia. Acum, 40 de ani mai târziu, câteva dintre aceste colective revoluţionare încă funcţionează. Unele sunt comunităţi formate din lesbiene, altele sunt refugii pentru femeile care călătoresc dintr-un loc în altul. 

image
image

„Cred că putem spune că arta şi activismul feminist renasc în zilele noastre şi că mulţi dintre noi încă privim în trecut, spre generaţiile trecute de feministe pentru inspiraţie, mai ales atunci când punem noi întrebări despre ce înseamnă să fii femeie, să te poţi identifica cu o femeie şi despre ce este sau ar trebui să fie spaţiul femeilor”, a explicat fotografa.

Imaginile realizate de aceasta surprind trupurile dezgolite ale femeilor care trăiesc în natură şi surprind istoria a mişcării feministe. Prin accesoriile lor – faţa pictată, penele şi blănurile – subiecţii proiectului fotografic se poziţionează într-un spaţiu aflat în afara trecutului şi a prezentului.

image
image
Am vrut să se vadă clar comunităţile aşa cum sunt ele acum, dar mi-am dorit şi să recreez scene istorice care s-au desfăşurat, cu ani în urmă, pe aceleaşi pământuri, pentru ca participanţii, dar şi privitorii, să înţeleagă istoria într-un mod diferit, a precizat DeVun.
image

Seria realizată de artista americană nu aduce în vedere doar rădăcinile pitoreşti ale feminismului radical, ci oferă şi informaţii valoroase despre conflictele existente astăzi. „Acest proiect este, de asemenea, şi despre modul în care indivizii au lucrat în trecut pentru a crea spaţii non-tradiţionale de viaţă, prin comunităţi intenţionate, colective, trusturi de teren şi alte modalităţi de punere în comun a resurselor pentru a cumpăra terenuri sau clădiri. Multe dintre aceste eforturi au avut ca scop, cel puţin în mod ideal, traiul în afara unei economii de piaţă. Într-o lume în care discuţiile despre gentrificare, dezvoltare imobiliară şi comunităţi durabile sunt omniprezente, aceste imagini ne determină să privim în trecut şi să ne imaginăm cum ar putea arăta viaţa în viitor”, povesteşte Leah DeVun, care speră că proiectul ei va stârni discuţii între generaţiile comunităţii LGBT.

image
image
Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite