VIDEO Există şi o cale de mijloc. Ce lucruri importante am trecut cu vederea pe 14 februarie, orbiţi de inimioare şi de „războiul“ Dragobete vs Valentine’s Day

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi anul acesta, Ziua Îndrăgostiţilor ne-a distras atenţia de la multe alte lucruri care au potenţialul de a fi mult mai interesante, dar se petrec fix atunci când suntem ocupaţi să ne declarăm iubirea cât mai original sau să-i înfierăm pe alţii că aruncă banii pe prostii în loc să promoveze varianta neaoşă a Valentine’s Day.

Viaţa, draga de ea, ne atrage mereu atenţia că există întotdeauna o cale mai bună, care se împace şi capra şi varza, dar adesea suntem prea ocupaţi sau „înfierbântaţi“ ca să mai vedem şi altceva.

Prin urmare, îmi torn cenuşă în cap pentru că şi eu, din rolul scribului modern, mi-am prins urechile în hora Valentinilor şi anti-Valentinilor şi am ratat International Book Giving Day, ziua în care poţi să dăruieşti o carte celor pe care îi iubeşti, în loc de inimoare şi pluşuri simpatice. Eventual, o floare într-o carte, aşa încât, peste ani, petalele presate de timp şi de amintiri să sporească înzecit valoarea cadoului. Iată o sărbătoare pe care o adopt cu bucurie, indiferent de cine s-ar afla în spatele „manipulării“.

International Book Giving Day este o sărbătoare celebrată pentru prima dată în 2013, în ţări precum Australia, Canada, Africa de Sud, Franţa, India, Irlanda, Japonia, Noua Zeelandă, Singapore, Filipine, Turcia, Marea Britanie, SUA, Germania, Nigeria, Nicaragua, Brazilia, Egipt, Polonia, Grecia, Portugalia, Mexic, Macedonia, Malawi, Ungaria , Malaezia, Israel, Danemarca, Tailanda, Indonezia, Iordania, China, Puerto Rico şi Bulgaria. Mda, pe site-ul oficial al sărbătorii nu este menţionată şi România, nu încă. 

Iniţiativa a fost lansată în dorinţa de a încuraja copiii din întreaga lume să citească mai mult, să înveţe să aprecieze o carte şi să nu renunţe, într-o lume în care tehnologia ne înghite pe nemestecate, la poveştile şi învăţăturile imprimate în clasicul stil Gutenberg. 

image

Donaţie în cadrul unei acţiuni International Book Giving Day FOTO bookgivingday.com

Conform bookgivingday.com, o mulţime de copii din ţările aflate în curs de dezvoltare nu deţin nici măcar o carte, ba chiar şi în cele dezvoltate, cum este Marea Britanie, o treime din puşti nu au o carte a lor, în vreme ce sărăcia împiedică două treimi din micuţii americani să nu poată spune că au citit o poveste extraordinară din propria bibliotecă. Exemple destule sunt şi în România. De la acest punct de pornire, International Book Giving Day şi-a extins aria şi, la 14 februarie, încearcă să convingă oameni din întreaga lume să dăruiască o carte prietenilor sau membrilor familiei, să lase o carte într-o sală de aşteptare din clinicile de pediatrie, poate aşa un copil o să-şi arunce ochii pe ea în cele 5 minute în care aşteaptă să intre la medic, să doneze cărţi vechi unei biblioteci locale, unui spital, unui orfelinat sau unui azil, eventual unei organizaţii care distribuie cărţi acolo unde este nevoie de ele, în sate uitate de lume sau în ţări unde copiii învaţă mai întâi să se joace cu Kalaşnikovul înainte să pună mâna pe o carte. Reprezentanţii International Book Giving Day au trasat şase modalităţi prin care puteţi să vă alăturaţi acestei iniţiative, aşa că puteţi să vă inspiraţi din ceea ce au făcut deja alţi entuziaşti, accesând acest link, cu menţiunea că fiecare idee bună este apreciată.

Pe final, iată şi alte momente uitate, probabil, de unii dintre noi, nu doar din cauza Valentine’s Day, şi care s-au întâmplat pe 14 februarie:

1926 - A încetat din viaţă Radu Rosetti, istoric, memorialist şi prozator român (n. 1853).
1927 - A încetat din viaţă Constantin Mille, poet, prozator şi publicist (n. 21 decembrie 1861)
1931 - S–a născut actorul Octavian Cotescu („Buletin de Bucureşti”, „O scrisoare pierdută”, „Tanţa şi Costel”) (m. 22 august 1985).
1935 - S-a născut Grigore Vieru, poet, membru corespondent al Academiei Române (m. ianuarie 2009)
1945 - Al doilea razboi mondial: Trupele britanice şi americane au bombardat orasul Dresda din Germania.
1946 - S–a născut Gil Dobrică, solist vocal (m. 17 aprilie 2007)
1906 - S-a născut biochimistul şi biologul Eugen Macovski, membru al Academiei Române (m. 3 aprilie 1985).
1923 - S-a născut Dumitru Bacu, prozator şi poet, membru al grupului de rezistenţă anticomunistă „Babadag”; în anul 1963 a publicat, la Madrid, cea dintâi lucrare despre universul concentraţionar din lagărul comunist de la Piteşti: „Piteşti. Centru de reeducare studenţească”.
1851 - S-a înfiinţat, la Paris, "Junimea română", societate politică şi culturală a tinerilor studenţi români din Paris, îndrumaţi de N. Bălcescu, C.A.Rosetti.
1888 - A fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fost construită între 1886–1888, prin stăruinţa lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez A. Galleron, pe bază de subscripţie publică, sub lozinca “Daţi un leu pentru Ateneu”.
1763 - S-a născut generalul francez participant la Revoluţia franceză, Jean Victor Marie Moreau.
1779 - A încetat din viaţă James Cook, explorator britanic.
1821 - A încetat din viaţă Petru Maior, cărturar iluminist, filolog şi istoric , unul dintre corifeii Şcolii Ardelene (n. 1761).
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite