Cum ne trădează personalitatea o simplă strângere de mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O strângere de mână transmite primele informaţii despre noi FOTO Shutterstock
O strângere de mână transmite primele informaţii despre noi FOTO Shutterstock

Strângerea de mână este mai mult decât o formă de salut. Ea ne poate trăda personalitatea şi poate lăsa o primă impresie mai mult sau mai puţin favorabilă.

Între personalitatea unui individ şi modul în care întinde şi strânge mâna când salută există o relaţie strânsă. Această formulă de salut este un tip de comunicare nonverbală şi un mod de exprimare care poate contribui la construirea unor relaţii durabile.

Cercetătorii William Chaplin şi Jeffrey Phillips de la Universitatea din Alabama, SUA, au verificat această legătură prin teste de personalitate efectuate unor voluntari după ce le-au analizat strângerea de mână. Concluzia: persoanele cu o strângere de mână fermă sunt deschise, extrovertite şi au o atitudine pozitivă. Ele transmit o atitudine prietenoasă şi binevoitoare. Iar aceste lucruri sunt valabile atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor.  

De partea cealaltă, o strângere de mână lipsită de vigoare caracterizează persoanele timide şi anxioase. Acestea din urmă lasă o impresie nu tocmai bună la interviurile de angajare, potrivit unui alt studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Iowa, SUA. Mulţi dintre specialiştii în domeniu resurselor umane ţin cont de acest criteriu în alegerea candidaţilor potriviţi.

Ce înseamnă strângere fermă

Pentru a lăsa o impresie pozitivă, mâna întinsă spre salut trebuie să fie încordată, rigidă, iar strângerea - energică. Contrar credinţei unora, a strânge cu forţă mâna interlocutorului nu lasă impresia unei personalităţi puternice, a aparteneţie la cei „puternici”, ci a unei persoane complexate, care îşi doreşte să domine şi care poate genera conflicte.  

O mână lipsită de vlagă trădează timiditate, intimidare, lipsa de ambiţie sau poate transmite interlocutorului un sentiment de distanţă.

Cine întinde primul mâna

Persoana care întinde prima mâna este cea care deţine puterea în locul sau momentul respectiv. Ea este percepută de intelocutor ca fiind puternică, prin urmare, trebuie să aveţi iniţiativă dacă vă doriţi să lăsaţi o astfel de impresie. Lucrul acesta este valabil indiferent de sexul interlocutorilor. Bărbatul nu trebuie să aştepte ca femeia să întindă prima mâna.

Singurul moment în care nu ar trebui să întindeţi primul mâna este atunci când întâlniţi o persoană cu o funcţie mai mare (un superior, o autoritate).

Contactul vizual, foarte important

Strângerea de mână care nu este însoţită de un contact vizual cu interlocutorul trădează timiditate sau intimidare. Privirea şi mâinile sunt conectate; împreună, ele pot lăsa interlocutorului impresia unei personalităţi puternice, echilibrate şi de încredere.

Contactul vizual nu trebuie să fie foarte lung. Durata ideală este atât cât reuşeşti să vezi culoarea ochilor interlocutorului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite