Cum recunoşti legumele sănătoase. Sfaturi pentru a cumpăra cele mai gustoase şi proaspete alimente
0Cum recunoşti legumele sănătoase. Legumele sunt alimente foarte sănătoase, dar trebuie să ştim să le alegem pe cele mai bune, proaspete, altfel riscăm să avem probleme digestive. Iată cum putem afla dacă legumele pe care vrem să le cumpărăm de la piaţă sau din magazine sunt sănătoase.
Cum recunoşti legumele sănătoase. Mirosul este cel mai bun indicator
Legumele congelate au aceleaşi valori nutriţionale ca şi cele proaspete. Acestea din urmă, dacă sunt bune, au un miros specific, uşor de recunoscut: miros de grădină, de verdeaţă, specifică mai ales castraveţilor sau salatei verde, scrie BabyCenter.in. Şi culoarea este importantă: cele verzi ar trebui să aibă o culoare verde intens şi să nu aibă frunze ofilite. Este bine să evităm legumele care nu miros, pentru că acestea nu vor avea nici gust, fiind crescute în condiţii artificiale.
Cum recunoşti legumele sănătoase. Culoarea trebuie să fie cât mai intensă
Când alegem broccoli, de exemplu, trebuie să ne uităm după legumele mai închise la culoare şi cu tulpini mai subţiri. Acestea au cel mai bun gust. Varza aleasă trebuie să fie cât mai tare, iar foile foarte bine strânse una peste alta, nu răsfirate. Morcovii, de asemenea, trebuie să fie cât mai tari şi cu o culoare foarte intensă.
Cei mai buni castraveţi sunt cei închişi la culoare şi tari. Vinetele, la rândul lor, ar trebui să fie tari, cu coaja netedă, strălucitoare şi de culoare purpuriu foarte închis. Legumele cu frunze verzi, cum este spanacul, trebuie observate cu atenţie. Frunzele nu trebuie să fie distruse de insecte, culoarea trebuie să fie verde intens, tulpinile netede şi frunzele ferme.
Cum recunoşti legumele sănătoase. Cartofii noi trebuie să fie foarte tari
Cartofii noi, adică sortimentul care apare la începutul primăverii, trebuie să fie tari, cu o coajă foarte subţire. Cartofii obişnuiţi trebuie să fie tari şi netezi la atingere, fără crăpături sau lovituri.
Când alegem un dovleac este indicat să-l ciocănim în coajă, să vedem dacă sună a gol. Atunci înseamnă că este copt. De asemenea, dovleacul trebuie să fie greu şi tare, cu coajă lucioasă.
Pentru alegerea celor mai bune roşii ne putem ghida şi după miros. Cele care miros puternic vor avea şi un gust foarte bun. Ele nu trebuie să fie nici prea tari nici foarte moi, iar culoarea roşie să fie cât mai intensă.