Cum ne ajută un dezumidificator să trăim mai sănătos şi mai confortabil
0Păstrarea umidităţii din locuinţă la un nivel optim este un aspect mai important decât realizăm. Nu numai confortul personal depinde de acest lucru, ci şi sănătatea noastră. Soluţia cea mai simplă şi mai eficientă poate fi reprezentată de alegerea unui dezumidificator.
Umiditatea în exces se face vinovată de apariţia condensului, mucegaiului şi igrasiei, mediu care poate duce la apariţia unor probleme de sănătate precum alergii, dureri de cap, iritaţii şi infecţii ale pielii, ochilor, gâtului, căilor respiratorii. Bineînţeles, la afecţiuni de acest tip sunt predispuşi mai ales copiii, dar şi persoanele alergice sau cu o imunitate scăzută.
Tocmai pentru a scăpa de astfel de neplăceri, un dezumidificator este varianta optimă pentru a regla umiditatea din locuinţă, pe piaţă existând şi aparate care permit montarea de filtre, graţie cărora se pot transforma şi în purificatoare de aer.
Un exemplu este reprezentat de produsele britanice Meaco, printre cele mai bune marci la momentul actual în ceea ce priveşte tratarea aerului, al căror importator unic în România este Aleco Air. Acestea pot fi comandate pe site-ul alecoair.ro, unde pot fi analizate şi alte soluţii pentru curăţarea eficientă a aerului dintr-o încapere, eliminarea umezelii sau de aducere a umidităţii la un nivel confortabil, dar mai ales sigur pentru sănătate.
Ajutor de nădejde în gospodărie: usucă rapid rufele şi protejează bunurile
Avantajele folosirii unui dezumidificator, eventual în combinaţie cu un filtru, sunt multiple şi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea gradului de confort. Nu numai că mirosul din casă va fi mai prospat şi mai curat, dar un astfel de aparat va contribui la reducerea condensului de pe geamuri, mobilă, rame din lemn, cărţi, manuscrise şi alte obiecte sensibile la umiditate, prelungind viaţa acestora. La rândul lor, echipamentele electronice, calculatoarele vor funcţiona mai bine într-un mediu uscat.
Bineînţeles, un dezumidificator este foarte folositor şi în cazul bucătăriilor (alimentele, precum pâinea, nu vor mai mucegăi la fel de repede), băilor şi încăperilor orientate către nord.
Este utilă instalarea unui dezumidificator şi în zonele din casă unde întindeţi rufele după spălare. Să nu uităm cât de deranjant este când acestea capătă un miros neplăcut atunci când este nevoie de mai multe zile să se usuce. Un alt avantaj este că hainele se vor usca mai rapid.
Aparate potrivite în funcţie de dimensiunea încăperii
Un dezumidificator casnic foarte economic din punct de vedere al consumului de energie electrică, potrivit pentru spaţii de până la 55 de metri pătraţi, este modelul Meaco cu o capacitate de dezumidificare de 20 de litri pe zi (foto jos). Acesta are inclus un filtru de aer lavabil, suflare reglabilă cu declanşare automată, display electronic cu indicator al umidităţii din încăpere şi setarea umidităţii dorite, fiind şi foarte silenţios.
Higrostatul este reglabil în trepte de 5% (între 30% şi 80% umiditate relativă) prin simpla apăsare a unor săgeţi, iar temporizatorul, de asemenea reglabil, vă permite să utilizaţi dezumidificatorul pentru un anumit număr de ore înainte de a se opri. Este prevăzut şi cu lumină de semnalizare, astfel că atunci când rezervorul este plin, dezumidificatorul se va opri din lucru, iar lumina ce indică rezervorul plin va începe să clipească. Are protecţie la preaplin prin deconectare de la sine, racord pentru evacuarea externă a condensului şi funcţie “Blocare Copii”, pentru a-i împiedica pe ei mici să se joace la aparat. Nu în ultimul rând, cu ajutorul filtrului HEPA opţional acest dezumidificator poate deveni şi purificator de aer, esenţial pentru a avea un aer curat în casă, aspect cu atât mai important pentru persoanele cu alergii la spori de mucegai, polen, praf, acarieni, păr de animale şi alte particule din această categorie.
Există şi varianta acestui aparat performant pentru o capacitate de dezumidificare maximă de 12 litri pe zi, recomandat pentru încăperi cu o suprafaţă de până la 30 de metri pătraţi.