Cine sunt oamenii toxici din jurul nostru care ne „fură” energia şi ne îmbolnăvesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comportamentul nostru este influenţat constant de diverşi factor externi, dar mai ales de persoanele în compania cărora petrecem cel mai mult timp. Unele influenţe pot fi benefice, în vreme ce altele ne afectează starea psihică şi chiar fizică.

Unii dintre oamenii de care ne înconjurăm ne energizează şi ne încarcă de bună dispoziţie, alţii ne sunt indiferenţi, dar există şi unii care ne „storc” de energie şi ne fac rău, spune Harry Reis, profesor de psihologie la Universitatea din Rochester şi cercetător în probleme de interacţiune socială, citat de publicaţia americană „The Huffington Post”. 

„Există câteva tipuri persoane care ne pot afecta sănătatea, care ne supun uneori unui stres emoţional sau fizic”, spune Reis, care a făcut o listă cu şase categorii de asemenea oameni cu care interacţionăm de-a lungul vieţii şi care ne pot afecta fericirea:

1. Oamenii care nu te plac

„Cu cât devii mai tolerant cu ceilalţi, fără să încerci să le schimbi opiniile, cu cât începi să îi asculţi cu răbdare şi compasiune, cu atât vei avea mai multe şanse să treci prin viaţă cu bine, indiferent cine te place şi cine nu”, este de părere autoarea Marcia Reynolds, specializată în psihologie, sfătuind ca oamenii să se axeze pe lucruri pozitive.

2. Oamenii cu care ai avut o relaţie de prietenie în trecut

Pierderea unui prieten poate fi la fel de dureroasă precum sfârşitul unei relaţii de dragoste. Din păcate, unele prietenii nu sunt făcute să dureze. Deşi natura umană ne face să ţinem cu dinţii de confort, în cazul de faţă de relaţiile de prietenie cele mai vechi, unele dintre acestea nu merită sacrificarea propriei bunăstări emoţionale. „Caută să fii în preajma unor persoane pozitive şi creează-ţi experienţe frumoase cu acele persoane”, încurajează Reis.

Acest lucru nu înseamnă că nu te potţi bucura de amintirile frumoase rămase de pe urma unei prietenii, dar uneori aceastea sunt singurele care merită păstrate.

3. Oamenii mereu stresaţi

Cercetătorii arată că stresul este contagios, iar dacă te afli în preajma unei persoane care se confruntă mereu cu situaţii de criză, te vei confrunta şi tu, la rândul tău, cu perioade stresante. Prietenii ar trebui să te ajute să îţi rezolvi problemele, nu să îţi creezi altele noi. Data viitoare când se întâmplă ca unul din apropiaţii tăi să te încarce negativ, încearcă să îi prezinţi partea pozitivă a lucrurilor.

4. Oamenii cu care te cerţi mereu

Nimeni nu vrea să fie într-o dezbatere agresivă constantă. „Nu te mai baza atât de tare pe răspunsul celorlalţi la acţiunile tale şi încearcă să rămâi la părerile tale, orice ar fi”, spune Harry Reis.

5. oamenii care te folosesc

„Nimeni nu te poate călca în picioare, decât dacă permiţi acest lucru. Dacă simţi că nu eşti tratat cum trebuie, ai puterea de a schimba acest lucru”, este de părere profesorul de psihologie. 

Să ajuţi o persoană e una, să faci favoruri nerăsplătite e alta, aşa că Reis sugerează să faci schimbări, încercând să implici persoana care profită de bunăvoinţa ta în situaţiile în care ai nevoie de ajutor. 

6. Oamenii care au o influenţă negativă asupra ta

Nu permite relaţiilor de prietenie să te împingă spre alegeri care te-ar putea afecta ulterior. „Dacă îţi sunt cu adevărat prieteni, vor înţelege şi accepta modalitatea ta sănătoasă de a lua decizii”, spune profesorul Reis.

Citeşte şi:

FOTO Cele mai surprinzătoare relaţii de prietenie ale vedetelor de la Hollywood

Lumea fericită a copilăriei: prietenie „în paşi de dans” între o fetiţă şi căţeluşa ei

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite