Cheia productivităţii, dar şi a fericirii
0Ţi s-a întâmplat vreodată să te pierzi cu totul într-o activitate şi să uiţi de tot ce e în jur,indiferent că e vorba despre alergat, o carte bună sau sarcini complexe? Să ajungi să să-ţi ignorinevoile sau grijile şi să faci totul cu relaxare şi calm, ca şi cum altcineva a preluat controlul?
Cineva mult mai încrezător în forţele proprii, care nu se lamentează, o fiinţă ale cărei sinapse neuronale par că se conectează cu viteza luminii, cineva de neoprit. În această stare mentală sublimă, timpul parcă dispare şi lucrurile merg de la sine, iar pilotul automat eşti chiar tu, dar la superlative, e numită de psihologi flow.
Conceptul a fost identificat şi denumit de autorul şi profesorul de psihologie ungur Mihaly Csikszentmihalyi în cartea Flux. Psihologia fericirii şi se referă la momentele de concentrare şi implicare totală într-o activitate, la acea transă productivă şi creativă. Csikszentmihalyi a studiat artişti, atleţi de performanţă, scriitori, alpinişti, călugări, păstori şi alte mii de oameni pentru a afla ingredientele acestei stări şi a ajuns la concluzia că oricare dintre noi o poate atinge, indiferent de activitate, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.
Mereu m-a fascinat cum reuşesc câteodată să scriu 2.000 de cuvinte fără pauză, iar alte dăţi mi se pare o piatră de moară şi redactarea unui simplu e-mail. Şi am dat vina pe deficitul meu de atenţie, de care ştiu că sufăr, pentru că bifez toate simptomele, de la condusul aventuros şi până la lipsa de interes pe care o manifest pentru sarcini repetitive dar, în acelaşi timp, conduc mai precis decât peste 90% din şoferii de Uber cu care am mers vreodată şi, dacă uit pentru o secundă cât detest să fac curăţenie, mă pot trezi că am lustruit o masă timp de jumătate de oră, fără să-mi dau seama. Mi-am explicat aceste puseuri de productivitate acum câţiva ani, când am citit despre hiperconcentrare (fenomenul prin care o persoană e absorbită complet de ceea ce face, uitând de lumea din jur).
Definiţia acestui termen coincide cu cea a flow-ului, însă diferenţa e că e folosit mai mult în contextul persoanelor care suferă de ADHD, autism sau de alte afecţiuni din acest spectru. Însă, în momentul în care am aprofundat acest fenomen şi toate studiile legate de el, nu am făcut decât să-mi explic o dilemă legată de propria persoană, dar n-am obţinut nici un pont care sămi faciliteze intrarea în acea transă productivă, de care toţi avem nevoie şi la care ajungem de cele mai multe ori involuntar.
Misterul a fost elucidat când am dat întâmplător pe Youtube de Ted Talk-ul susţinut de Mihaly Csikszentmihalyi, în care am înţeles condiţiile optime şi micropaşii necesari pentru a intra în flow şi le-am aplicat în viaţa cotidiană.
1. Clarifică-ţi scopurile
Am observat că, dacă spăl vasele pentru că mi-am impus, la început poate fi neplăcut, dar pe măsură ce avansez, mă cufund complet în activitate şi toate gândurile sunt reduse la tăcere.
Pentru a atinge o stare de concentrare desăvârşită trebuie, în primul rând, să-ţi stabileşti un scop. Spre exemplu, dacă citeşti şi-ţi propui să termini un capitol, există posibilitatea să fii complet absorbit de lectură şi să termini toată cartea.
Dacă n-ai un scop ca punct de pornire, sunt şanse mai mici să ajungi să experimentezi flow-ul.
Scopul nu e o condiţie obligatorie, conform lui Csikszentmihalyi, oamenii care ating starea de flow în mod regulat au de obicei o motivaţie intrinsecă (precum cititul pentru destindere sau scrisul, ori pictatul în scop terapeutic). Însă, dacă nu ţi se întâmplă foarte des să ajungi acolo, stabilirea unui scop şi vizualizarea lui clară înainte să te apuci de treabă te poate ajuta.
2. Creează-ţi un mediu propice concentrării
Am experimentat hiperconcentrarea sau flow-ul de nenumărate ori. De fapt, e singurul mod în care pot fi productivă, dar tot de atâtea dăţi mi s-a întâmplat şi să fiu întreruptă de un mesaj sau de un telefon şi să las lucruri terminate pe jumătate pe termen nelimitat. De aceea, lucrurile despre care cred că-mi solicită cu adevărat gândirea, capacitatea de sinteză şi de distilare a concluziilor, le amân pentru orele de dinainte de culcare – noaptea e mult mai puţin probabil să primesc apeluri care pot fi urgenţe, mesaje cu meme sau notificări de e-mailuri pe care sunt tentată să le deschid.
Însă mutarea unui calup din activitate pentru “mai târziu” nu e o soluţie optimă pentru un stil de viaţă sănătos. De aceea, ideal ar fi ca în intervalul în care îţi propui să te dedici unei activităţi, să opreşti telefonul sau alte mijloace prin care ai putea fi întrerupt. E adevărat, atunci când intri în acea transă productivă, devii mai greu de distras, însă dacă este vorba despre un apel insistent sau de un coleg care ţi se adresează direct, în mod sigur te vei opri din ce făceai.