Cea mai bătrână femeie din lume a dezvăluit secretul longevităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doamna Misao Okawa, o japoneză născută în 1898, a dezvăluit „reţeta“ sa pentru o viaţă lungă şi sănătoasă înainte de a împlini, la 5 martie, vârsta de 116 ani.

Deţinătoarea titlului de „Cea mai longevivă persoană din lume”, Okawa va adăuga, pe 5 martie, a 116-a cărămidă zidului vieţii sale, declarând că secretul longevităţii constă în consumul de mâncare sănătoasă, opt ore dormite „bine” noaptea şi unei sieste ocazionale „pentru a păstra ritmul”.

„Mâncaţi şi dormiţi şi o să trăiţi mulţi ani. Aveţi nevoie doar să învăţaţi să vă relaxaţi”, a declarat femeia pentru The Telegraph.

Fiica unei croitorese de kimonouri din Japonia, Misao Okawa a primit titlul de „Cea mai longevivă persoană din lume” în iunie 2013, după moartea lui Jireomon Kimura, deţinătorul precedent.


În 1898, când s-a născut Misao Okawa, lordul Kitchener recucerea Sudanul FOTO telegraph.co.uk 

Experţii spun că nu este nicio coincidenţă în faptul că ambii deţinători ai recordului sunt din Japonia, care a fost „casa” a 54.397 de persoane în vârstă de 100 de ani la ultima sărbătoarea naţională „Ziua respectului pentru bătrâni” din septembrie, precum şi a 282 de super-centenari care au atins vârstă de 110 ani.


Misao, în dreapta, şi sora sa mai mare, în 1900 FOTO telegraph.co.uk

Întrebată care au fost cele mai fericite momente din viaţa sa, femeia, care locuieşte de 18 ani în azilul de bătrâni Kurenai, a pomenit, fără ezitare, căsătoria cu Yukio Okawa din 1919 şi naşterea celor trei copii ai lor. Doi dintre copii, un fiu şi o fiică, i-au moştenit genele „încarcate” cu ani de viaţă şi au, în prezent, 94, respectiv 92 de ani. Familia doamnei Okawa este una destul de numeroasă, femeia având patru nepoţi şi şase strănepoţi. În antiteză, cel mai trist moment din viaţa sa a fost moartea soţului, în iunie 1931, cu aproape 83 de ani în urmă.


În 1919, când se căsătorea cu Yukio Okawa, se semna Tratatul de la Versailles FOTO telegraph.co.uk

În medie, speranţa de viaţă pentru o femeie japoneză se situează în jurul vârstei de 85.9, iar a unui bărbat se opreşte la cifra de 79.6 de ani, 87% din persoanele care ajung la 100 de ani fiind femei.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că longevitatea japonezilor se datorează sistemului complet de îngrijire a sănătăţii, suportului comunităţii, încurajării unui fizic activ şi unei diete tradiţionale bogată în peşte, orez, legume şi fructe.

image
image
image

Yasuyuky Gondo, un profesor specializat în psihologie geriatrică de la Universitatea Osaka, spune că pentru obţinerea longevităţii este nevoie de mult mai mult decât un regim alimentar cât de cât corect şi îngrijire medicală bună.

„Atunci când am intervievat persoanele care au atins 100 de ani, am aflat că majoritatea s-a bucurat de o îngrijire medicală bună de-a lungul vieţii, iar asta i-a ajutat pe oameni să se adapteze psihologic la situaţia lor, pe măsură ce înaintau în vârstă”, a declarat Gondo pentru The Telegraph.

Profesorul Gondo este unul dintre cei care au studiat viaţa lui Misao Okawa şi a altora asemenea ei, încercând să urmărească caracteristicile acelora dintre noi care vor avea o viaţă lungă. Aceste studii au sugerat că oamenii cu o voinţă puternică şi cei cu simţul curiozităţii trăiesc peste medie, iar voinţa puternică a doamnei Okawa a ieşit în evidenţă în anul 2000, când bătrână, în vârstă pe atunci de „doar” 102 ani, şi-a rupt piciorul. După externare, aceasta s-a întors la azilul de bătrâni, iar, într-o dimineaţă, personalul azilului a găsit-o făcând exerciţii fizice uşoare de întindere pentru a se asigura că nu-şi va ieşi din formă.

De ziua sa de naştere, echipe de la diverse posturi naţionale de televiziune vor veni la azilul Kurenai să să înregistreze festivitatea care va fi organizată în onoarea lui Okawa.
 „Vom avea un şi un tort, desigur, dar îi vom pune doar trei lumânări. Ar fi periculos să punem 116”, a declarat amuzat Timohito Okada, conducătorul azilului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite