Burlăcie vs. căsătorie: care sunt efectele asupra sănătăţii şi longevităţii, conform ultimelor studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au analizat nivelul de sănătate şi fericire al oamenilor în funcţie de starea civilă. Aceştia au descoperit că mariajul poate influenţa sănătatea inimii şi cea mintală,  longevitatea şi riscul de obezitate.

Cercetătorii şi-au propus să descopere dacă mariajul poate influenţa sănătatea şi fericirea oamenilor. Sigur, burlăcia poate însemna mai multă libertate, însă căsnicia poate oferi un sentiment de apartenenţă şi siguranţă, scrie trueviralnews.com. Plecând de la această idee, oamenii de ştiinţă au comparat influenţa stării civile în ceea ce priveşte sănătatea inimii şi cea mintală, longevitatea şi riscul de obezitate.

Sănătatea inimii

Un studiu realizat recent de Universitatea Lagone Medical Center (New York) a arătat că persoanele căsătorite au cu 5% şanse mai mici de a dezvolta boli de inimă. Conform medicilor, posibilele motive ar fi sprijinul emoţional oferit de familie, intimitatea fizică şi intelectuală, precum şi legăturile sociale mai profunde. Subiecţii aveau o stare general mai bună, tensiunea arterială înregistrând cote normale.

Pe de altă parte, un alt studiu realizat de Michigan State University a constatat ca partenerii care au căsnicii nefericite au o probabilitate mai mare să se confrunte cu probleme cardiovasculare, în comparaţie cu persoanele singure.

„Oamenii căsătoriţi sunt mai sănătoşi, deoarece căsătoria poate influenţa starea generală. Însă calitatea relaţiei este foarte importantă“, a declarat Hui Liu, sociolog la Universitatea de Stat din Michigan şi unul dintre autorii studiului.

Sănătatea mintală

Partenerul te poate înnebuni, dar acelaşi efect îl are şi singurătatea. Potrivit lui Robin Simon, profesor de sociologie la Universitatea Wake Forest, căsătoria pe o lungă perioadă de timp este asociată cu o mai bună sănătate mintală. „În acest moment, sute de studii au demonstrat că există o legătură între o relaţie solidă şi sănătatea mintală. Partenerii raportează în mod semnificativ mai puţine simptome de depresie şi sunt mai puţin predispuşi să devină dependenţi de substanţe interzise, în comparaţie cu persoanele singure.  Acest lucru se datorează faptului că o căsătorie oferă sprijin social, emoţional şi financiar. De asemenea, persoanele căsătorite au o mai mare stimă de sine“, spune Simion.

Obezitate

Se pare că până în prezent căsătoria are cele mai multe beneficii. Cu excepţia faptului că persoanele căsătorite sunt mai predispuse la acumularea de kilograme în plus. Un studiu recent a constatat că bărbaţii căsătoriţi au cu 25 % mai multe şanse de a fi supraponderali sau obezi, comparativ cu cei singuri. După ce se obişnuiesc cu rutina ce le asigură confortul, partenerii nu mai pun accentul pe aspectul fizic.

Longevitate

Persoanele căsătorite au şanse mai mari să trăiască mai mult. În plus, sunt mai puţin predispuse la sinucidere decât omologii lor singuri, îngrijindu-se mai mult de sănătate. Pe de altă parte, în cazul în care partenerii sunt nefericiţi, stresul şi emoţiile negative anulează aceste beneficii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite