Am putea trăi 500 de ani? Care este speranţa maximă de viaţă a oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Progresul medical nu ne va ajuta să trăim cu mult mai mult decât până în prezent FOTO: Arhivă Adevărul
Progresul medical nu ne va ajuta să trăim cu mult mai mult decât până în prezent FOTO: Arhivă Adevărul

În ultimul deceniu, numărul oamenilor care au ajuns la vârsta de 100 de ani a crescut cu 71%, iar speranţa de viaţă va creşte şi mai mult în anii următori. Cu toate acestea, corpul uman are o limită până la care poate îmbătrâni fără să cedeze, oricât de mult ar progresa medicina.

Progresele în medicină au fost foarte rapide după anii 1900, iar speranţa de viaţă a omenirii a crescut într-un ritm la fel de accelerat. Într-un singur secol, ea a crescut mai mult decât în cei circa 200.000 de ani anteriori, după calculele antropologilor.

Numărul oamenilor care au ajuns la vârsta de 100 de ani a crescut cu 71% în ultimul deceniu, iar procentul va fi şi mai mare de atât în anii următori. În România se înregistrează aceeaşi tendinţă. Speranţa de viaţă a românilor a crescut cu 13 ani faţă de anii 70, cu toate că ea este cu cinci ani mai mică decât media europeană, potrivit raportului publicat în 2013 de OECD Health Data.

Totuşi, corpul omenesc are totuşi o limită până la care poate îmbătrâni fără să cedeze, susţine profesorul Sir Colin Blakemore (foto), neurobiolog. Potrivit acestuia, speranţa maximă de viaţă a oamenilor este de 120 de ani. „Aceasta este limita absolută a speranţei de viaţă“, a declarat specialistul în cadrul unei conferinţe de gerontologie, citat de publicaţia britanică „Daily Mail“.

Sir Colin Blakemore

FOTO: bbc.com

În ciuda progreselor medicale şi tehnologice, limita de 120 de ani a fost foarte rar depăşită şi la fel de va întâmpla în viitor, este de părere specialistul. Blakemore crede că medicamentele vor avea un impact limitat asupra longevităţii oamenilor, iar ştiinţa ar trebui să pună accent pe soluţiile de îmbunătăţire calităţii vieţii bătrânilor, mai mult decât pe prelungirea ei.

Teoria profesorului Blakemore contrazice ipoteza lansată de cercetătorii de la Buck Institute of Age Research din California, care susţin că oamenii vor putea trăi chiar şi 500 de ani, iar asta datorită progresului ştiinţific.

În cadrul aceleiaşi conferinţe a fost prezentat şi raportul Global AgeWatch Index, care analizează calitatea vieţii vârstnicilor în 96 de state. Potrivit unor calcule, până în anul 2050, numărul persoanelor cu vârste peste 60 de ani va ajunge la 21% din totalul populaţiei globale, adică aproape dublu faţă de cel înregistrat în prezent, care este de doar 12%. Totodată, procentul persoanelor peste 80 de ani va creşte până în anul 2050 de la 2% la 4%.

Din raportul Global AgeWatch Index reiese că, în România, procentul populaţiei de peste 60 de ani este de 20-24% în prezent şi va ajunge la 30% până în anul 2050.

Citeşte şi:

STUDIU Simţul mirosului poate prezice speranţa de viaţă

Băuturile carbogazoase îndulcite accelerează îmbătrânirea celulară şi scurtează viaţa cu 4,6 ani

Insomniile ne scurtează viaţa cu o treime

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite