7 trucuri simple să scrii mai frumos de mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă Adevărul
FOTO: Arhivă Adevărul

Tastatul la calculator înlocuieşte tot mai mult scrisul de mână în zilele noastre, iar acesta este motivul pentru care ne pierdem deprinderea de a scrie frumos cu pixul sau stiloul.

Scrisul de mână este demodat, în viziunea multora. Atât de demodat, încât mai multe state americane au decis ca, în locul caligrafiei, copiii să studieze Word-ul în şcoli. În Marea Britanie, 40% din adulţii care au participat la un sondaj au declarat că nu au mai scris nimic de mână de mai bine de şase luni.

Poate că tastatul la calculator este mai simplu şi mai rapid, dar există în continuare situaţii în care suntem nevoiţi să scriem de mână. Psihologii chiar recomandă să nu renunţăm la scrisul de mână, deoarece el stimulează o regiune mai mare din creier, spre deosebire de tastatul la calculator.

Doi psihologi, Pam A. Mueller, de la Princeton şi Daniel M. Oppenheimer, de la Universitatea din California, SUA, susţin că scrisul contribuie la dezvoltarea creierului şi a memoriei, iar copiii care nu învaţă să scrie de mână sunt mai puţin inteligenţi.

Folosirea tastaturii este motivul pentru care mulţi oameni îşi pierd deprinderea de a scrie frumos de mână. Expertul în caligrafie Laura Hooper a dezvăluit pentru publicaţia americană Business Insider 7 trucuri care ne ajută să scriem mai frumos pe hârtie.

1. Alege instrumentele de scris potrivite

Unii oameni cred că stilourile sunt mai bune decât pixurile sau creioanele, dar aceasta nu este o regulă pentru caligrafie. Alege instrumentul de scris pe care simţi că îl „stăpâneşti“ cel mai bine şi, foarte important, care scrie suficient de bine încât să nu fii nevoit să apeşi tare pe el când îl pui pe hârtie. Testează peniţe de diverse lungimi şi grosimi până o vei găsi pe cea care îţi place mai mult.

Dacă eşti stângaci, trebuie să ştii că există pixuri şi stilouri speciale, a căror cerneală/pastă se usucă mai repede, pentru a nu se întinde pe hârtie când treci cu mâna pe deasupra. Odată ce ai ales instrumentul de scris, cumpără şi un caiet sau o agendă. Este recomandat ca acestea să fie liniate, pentru a învăţa să scrii drept.  

2. Stretching pentru încheieturi

„Înainte de a începe să scriu, de obicei îmi flexez mâinile şi îmi rotesc încheieturile puţin, pentru a se destinde. Mai ales dacă nu ai mai scris de câteva zile, musculatura devine mai rigidă, nefiind exersată“, spune Laura Hooper.

Trebuie să exersezi încheietura mâinii cu care vei scrie, dar şi musculatura antebraţului şi pe cea a umărului, pentru că şi acestea sunt solicitate în timpul scrisului. Câteva mişcări de stretching te vor pregăti pentru scris.

3. Atenţie la postură!

Poate părea suprinzător, dar şi postura ne influenţează caligrafia. Înainte de toate, alege să scrii la birou sau pe o masă, niciodată pe canapea. Spatele trebuie să fie drept, dar fără să-l forţezi. Menţine o postură cât de dreaptă îţi este confortabil. Umerii trebuie să fie relaxaţi, nici ridicaţi, nici aduşi în faţă, nici traşi în spate. Sprijină-ţi întotdeauna spatele de scaun, astfel încât să simţi că el se mulează pe curbura din partea de jos a coloanei. ţine ambele tălpi pe podea.

4. Cum ţii pixul

Încearcă să nu strângi prea tare pixul sau stiloul între degete. Dacă îl ţii prea strâns, muşchii se tensionează şi vei face un efort suplimentar la scris, iar acesta se va vedea în forma pe care o dai literelor. Totuşi, dacă aşa te simţi confortabil să scrii, tnu trebuie să schimbi tehnica.

„Predau caligrafie multor adulţi şi este greu să corectezi pe cineva după ce s-a obişnuit să scrie într-un mod anume vreme de 20 de ani“, spune Laura Hooper.

5. Nu folosi doar degetele

Foloseşte la scris nu doar degetele, ci şi antebraţul şi umărul. Unele persoane scriu mişcându-şi doar degetele, iar restul mâinii rămâne nemişcată, lipită pe birou. Când scriem cu degetele, avem tendinţa de a lăsa întreaga greutate a mâinii pe foaia de hârtie şi de a muta în repetate rânduri mâna pe foaie. Persoanele care scriu cu lejeritate şi caligrafic îşi sprijină uşor mâna pe hârtie şi îşi mişcă antebraţul şi umărul.

Pentru a exersa, expertul în caligrafie recomandă să conturăm în aer litere mari cu pixul. Vei simţi astfel cum toţi muşchii „intră în acţiune“ şi va trebui să ai aceeaşi senzaţie când ţii mâna pe hârtie.

6. Nu te grăbi

„Văd adeseori în timpul cursurilor mele că oamenii scriu foarte repede, ca şi cum ar da o probă de viteză. Dar nu este o competiţie. Nu vrea nimeni să vadă cât de repede scrii, ci cât de frumos conturezi literele. Scrie încet şi concetrează-te pe fiecare literă“, recomandă expertul în caligrafie.

7. Exersează, exersează

Începe să scrii câte un rând de linii şi de cerculeţe, având grijă să fie identice şi sp păstrezi distanţe egale între ele. Pe măsură ce te prefecţionezi, poţi scrie literele alfabetului, iar apoi să le uneşti în grupuri de litere (ab, az, am etc.). După ce simţi că le stăpâneşti, scrie de mai multe ori o frază în care să se regăsească majoritatea literelor din alfabet. Astfel, vei exersa şi legăturile dintre litere.

La început, este recomandat să faci literele mai mari decât de obicei, pentru a-ţi exersa braţul şi încheieturile. Odată ce începi să simţi mişcările ca fiind naturale, scade treptat dimensiunea literelor până vei ajunge la cea pe care o foloseşti de obicei. „Secretul este să exersezi. Vă recomand să scrieţi de câteva ori fiecare literă pe un caiet liniat, cu multă răbdare“, mai spune Laura Hooper.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite