5 tehnici de meditaţie prin care ne găsim pacea interioară şi fericirea, explicate de un celebru Maestru Zen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a avea succes şi a fi fericit, trebuie să reuşeşti să-ţi găseşti pacea interioară. Dar atunci când vieţile noastre sunt un haos total, poate fi dificil să stabilim exact cum se poate face acest lucru. Una dintre cele mai bune şi mai consecvente căi este prin meditaţie.

Meditaţia este o practică excelentă care ne ajută să ne relaxăm şi să găsim pacea interioară. Problema este că poate fi greu să-ţi dai seama cum să practici meditaţia în mod corespunzător dacă nu ai acces la un expert. Aşa că, mai jos, vom învăţa tehnicile de meditaţie de la Maestrul Zen Budist, Thich Nhat Hanh, potrivit Uplift.

1) Respiraţia conştientă

Potrivit lui Thich Nhat Hanh, aceasta este tehnica de meditaţie cea mai simplă şi de bază, dar şi cea mai utilă. De ce? Pentru că mereu respirăm. Puteţi practica literalmente acest lucru oriunde, oricând, chiar dacă este timp de 15 secunde. Cel mai important aspect la acestei tehnici este să vă concentraţi doar asupra respiraţiei.

Thich Nhat Hanh ne explică cum să procedăm: „Vă rog, atunci când inspiraţi, nu faceţi un efort de respiraţie. Nu încercaţi să forţaţi nimic, nu încercaţi să interveniţi, doar permiteţi-i respiraţiei să aibă loc. Ce aveţi de făcut este să fiţi conştienţi de faptul că are loc respiraţia. Nu vă luptaţi cu respiraţia, asta este ceea ce vă recomand. Realizaţi că respiraţia voastră este o minune. Când cineva este mort, indiferent de ceea ce facem, persoana respectivă nu va respira din nou. Aşa că noi respirăm, este un lucru minunat“, a spus călugărul budist.

„Aceasta este prima recomandare de respiraţie pe care a făcut-o Buddha: Când inspir, ştiu că aceasta este inspiraţia. Când expir, ştiu că asta e expiraţia. Când respiraţia este lungă, ştiu că este lungă. Când este scurtă, ştiu că este scurtă. Doar recunoaşterea, simpla recunoaştere a prezenţei inspiraţiei şi expiraţiei. Când faci asta, dintr-o dată devii în întregime prezent. Ce miracol, pentru a medita înseamnă a fi acolo. Să fii acolo cu tine, să fii acolo cu respiraţia ta“, a mai spus Thich Nhat Hanh.

2) Concentrarea

Potrivit lui Thich Nhat Hanh, concentrarea este o mare sursa de fericire. Concentrarea înseamnă pur şi simplu focalizarea pe ceva, fie că este vorba de respiraţie, de o floare sau de o parte a corpului. Vă puteţi îndrepta atenţia literalmente asupra oricărui lucru şi, atâta timp cât păstraţi acel focus, practicaţi mindfulness-ul.

Este recomandat să alegeţi un obiect pe care nu trebuie să-ţi plimbi ochii. Călugării budişti tind să folosească flacăra unei lumânări. Dacă te laşi distras de gândurile tale, întoarce-ţi pur şi simplu focalizarea spre obiect. Puteţi începe prin a face asta timp de un minut şi apoi continuaţi prin creşterea timpului de concentrare pe parcurs ce exersaţi mai mult.

Thich Nhat Hanh explică de ce acest lucru este foarte puternic: Orice poate fi obiectul meditaţiei voastre, şi cu energia puternică a concentrării, puteţi face o descoperire şi să vă dezvoltaţi înţelegerea. Este ca o lupă care concentrează lumina soarelui. Dacă orientaţi punctul de lumină concentrată pe o bucată de hârtie, va arde. În mod similar, atunci când atenţia şi concentrarea dumneavoastră sunt puternice, interiorul dumneavoastră se va elibera de frică, furie şi disperare şi vă va aduce bucurie adevărată, pace adevărată şi fericire adevărată.

3) Conştientizarea corpului

Aceasta este tehnica pe care Thich Nhat Hanh o recomandă să o utilizaţi pentru a intra în contact cu corpul. Tot ceea ce implică este o scanare corporală în care vă concentraţi atenţia asupra fiecăreia dintre părţile corpului dumneavoastră, una câte una. Pe măsură ce treceţi prin corp, eliberaţi orice tensiune şi pur şi simplu încercaţi să vă relaxaţi. Thich Nhat Hanh spune că acesta este lucru este puternic, pentru că rareori experimentăm asta în viaţa de zi cu zi. Trupul nostru este acolo, dar mintea noastră este în altă parte.

Thich Nhat Han recomandă utilizarea acestei mantre: „Respirând, sunt conştient de corpul meu. Atunci când exersaţi respiraţia conştientă, calitatea inspiraţiei şi a respiraţiei va fi îmbunătăţită. Va fi mai multă pace şi armonie în respiraţia dumneavoastră, iar dacă veţi continua să faceţi acest lucru, pacea şi armonia vor pătrunde în corp şi trupul va avea de câştigat.

4) Eliberarea tensiunii

Următorul exerciţiu este să eliberaţi tensiunea din organism. Când începeţi să deveniţi conştienţi de corpul dumneavoastră, veţi observa tensiunea din diferitele părţi ale corpului. Prin urmare, este foarte important să învăţaţi cum să eliberaţi tensiunea.

„Data viitoare când vă opriţi la semafor, aţi putea să vă odihniţi şi să exersaţi al patrulea exerciţiu: «Inspirând, sunt conştient de corpul meu. Expirând, eliberez tensiunea din corpul meu.» Pacea se instalează în acel moment. Puteţi practica acest exerciţiu de multe ori pe zi - la locul de muncă, în timp ce conduceţi, în timp ce gătiţi, în timp ce spălaţi vasele sau în timp ce uzi grădina. Întotdeauna este posibilă practicarea eliberării tensiunii din dumneavoastră“, mai spune călugărul.

5) Plimbarea conştientă

Vă amintiţi prima tehnică? Când exersaţi respiraţia conştientă, îi permiteţi respiraţei să aibă loc fără efort. Vă bucuraţi pur şi simplu de ea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru mersul conştient. 

„Nu trebuie să faci nici un efort în timpul plimbării meditative, pentru că este plăcută. Eşti acolo, cu trupul şi mintea împreună. Sunteţi viu pe deplin şi pe deplin prezent aici şi acum. Cu fiecare pas, atingeţi minunile vieţii care sunt în tine şi în jurul tău. Când te plimbi în felul acesta, fiecare pas aduce vindecare. Fiecare pas aduce pace şi bucurie, pentru că fiecare pas este un miracol. Miracolul adevărat nu este să zbori sau să mergi pe foc. Miracolul adevărat este să mergi pe Pământ şi să poţi face acest miracol în orice moment“, ne învaţă Thich Nhat Hanh.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite