Vitamina care le ajută pe gravide să aducă pe lume copii puternici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu recent arată că femeile însărcinate ar trebui să fie prevăzătoare şi să ia anumite măsuri pentru a le asigura copiilor pe care îi vor aduce pe lume o dezvoltare armonioasă şi o bătrâneţe ferită de probleme de sănătate

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, în Marea Britanie, au realizat un studiu pe 700 de mame, care a inclus şi realizarea de analize asupra copiilor acestora. Astfel s-a ajuns la concluzia că vitamina soarelui, aşa cum mai este numită vitamina D, pentru că lumina soarelui este cea care ajută la fixarea acesteia în organism, fiind un ingredient vital pentru absorbţia calciului în oase, are un rol decisiv în formarea şi menţinerea, mai târziu în viaţă, a rezistenţei oaselor şi în susţinerea sistemului muscular.

De exemplu, copiii de până la patru ani ale căror mame au avut un nivel optim de vitamina D în corp pe parcursul sarcinii se dezvoltaseră mai repede locomotor decât copiii mamelor care au înregistrat deficienţă de vitamina D. De asemenea, specialiştii au tras concluzia că tinerii născuţi de mame cu un aport corect de vitamina D în timpul sarcinii vor prezenta riscuri mai mici de a dezvolta osteoporoză la bătrâneţe, dar şi că vor fi mai protejaţi împotriva fracturilor, care apar tocmai din cauza fragilizării oaselor pe măsură ce înaintăm în vârstă.
 
Oamenii de ştiinţă au testat inclusiv puterea pe care o exercitau asupra unui obiect dotat cu senzor copii mamelor care luaseră suficientă vitamina D când fuseseră însărcinate, faţă de copiii femeilor care nu acordaseră importanţă acestui aspect. Concluzia a fost că la vârsta de patru ani, micuţii care beneficiaseră de suficientă vitamina D încă de la momentul formării în pântece aveau o forţă superioară în comparaţie cu ceilalţi.

 Prin urmare, gravidele, dar şi mamele care alăptează ar trebui să-şi verifice nivelul de vitamina D şi să ia doza recomandată de medic, de 10 micrograme pe zi.

Tinerele mame şi mamele adolecente sunt cele mai supuse riscului de a prezenta deficienţă de vitamina D, avertizează medicii, la fel şi cele care petrec foarte mult timp fără să se expună luminii soarelui, dar şi persoanele cu pielea închisă la culoare. Persoanele cu pielea închisă la culoare necesită de 5-10 ori mai multă expunere la soare pentru a putea sintetiza aceeaşi cantitate de vitamina D cu persoanele cu pielea deschisă la culoare.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite