Managementul banilor pe înţelesul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât cheltuim, cât economisim, care sunt lucrurile de care avem nevoie neapărat şi care sunt lucrurile pe care le putem cumpăra din salariul următor sunt decizii pe care le luăm aproape în fiecare zi. Pentru mulţi dintre noi, după ce am devenit părinţi, aceste decizii au devenit şi mai importante.

Aşadar, copiii învaţă atitudinea faţă de bani de la părinţi, în primul rând, observându-i şi imitându-i. Cum te poţi asigura că cel mic nu va prelua de la tine şi greşelile tale (inevitabile, în cele din urmă) referitoare la managementul banilor?

Învaţă-l pe copil de la cele mai mici vârste ce înseamnă banii, care este rolul lor şi cum se câştigă. Jocul de-a cumpărăturile, în care copilul trebuie sa ofere bani de jucărie pentru a primi obiectele dorite, îi învaţă pe preşcolari ideea de schimb care stă la baza relaţiilor comerciale şi le transmite ideea că pentru fiecare obiect pe care şi-l doresc din magazine, sunt necesari bani.

La vârste mai mari, copiii pot înţelege mecanismul reclamelor şi al publicităţii şi pot fi învăţaţi să facă diferenţa între nevoi şi dorinţe, între produsele care îi fac mai mult rău decât bine şi, mai ales, cum să reziste impulsului de a cumpăra spontan diverse produse.

Poţi afla mai multe despre cum îl înveţi pe copil toate aceste lucruri descărcând gratuit Ghidul Banilor, un instrument valoros indiferent care este varsta copilului tău.

Ajută-l să economisească.  Când îşi doreşte un obiect mai scump, încurajează-l să strângă o parte din sumă, economisind din banii de buzunar sau câştigând suplimentar bani din diverse mici servicii pe care le realizează pentru tine sau pentru alte persoane.

Nu în ultimul rând, este important să încerci tu insuţi să îţi îmbunătaţeşti abilitatea de a gestiona banii, pentru a avea un model pe care să îl urmeze. Povesteşte-i cum ai decis sa cumperi un produs mai ieftin, cum ai decis sa amâni o anumită achiziţie sau în cât timp ai economisit destui bani pentru ce îţi doreşti. 

Nu te lăsa descurajat dacă tu insuţi încă ai dificultăţi la acest capitol. Copilul va învăţa că este posibil sa învete la rândul său să gestioneze banii dacă observă că tu depui eforturi în acest sens. În timp, veţi deveni împreună din ce în ce mai capabili să faceţi alegeri inspirate atunci când vine vorba de bani.

Mai multe sfaturi pentru părinţi poţi citi pe www.suntparinte.ro.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite